Bespaartips voor Amsterdammers
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

In Amsterdam, daar gebeurt het allemaal. Het land van melk en honing. Uitgaansgelegenheden, winkels, musea en werkgelegenheden. Volgens het CBS telde de Nederlandse hoofdstad op 1 januari 2019 862.965 inwoners en er staan nog steeds veel mensen op een wachtlijst.

Hoge huis- en huurprijzen

Dat Amsterdam in de ogen van veel mensen een begeerlijke plaats om te wonen is, is op zich niet verrassend. Helaas brengt deze populariteit ook torenhoge woningprijzen met zich mee. Zo ligt de gemiddelde huizenprijs in Amsterdam 1,5 keer hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook de huurprijs in de hoofdstad is geen grap. Waar de gemiddelde Nederlandse huurprijs in 2019 per maand per vierkante meter 16,33 euro bedraagt, ligt dit gemiddelde bedrag in Amsterdam op 23,28 euro. Voor een klein appartement van 60 vierkante meter, moet gemiddeld bijna 1400 euro per maand neergelegd worden. Hoewel dit gegeven veel mensen afschrikt om naar de hoofdstad te verhuizen, vinden sommigen de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Besparen op de vaste lasten kan het verschil maken tussen een werkend en een falend budget.

Nutsvoorzieningen

Er zijn veel kleine aanpassingen die men kan doen om op gas, water en elektriciteit te besparen zonder geld te hoeven investeren. Zo kan iemand al veel geld besparen door de vaatwasser, de wasmachine en de droger enkel aan te zetten wanneer deze goed gevuld is. Men kan korter en kouder douchen, de verwarming een graadje lager zetten, zuinig koken en/of andere energiebesparende tips ter harte nemen. Natuurlijk werken deze tips het beste wanneer zij gecombineerd worden met het goedkoopste energiecontract. Energie vergelijken kan tegenwoordig makkelijk online op een energievergelijkingssite.

Auto

Amsterdam is een echte fietsstad. Het percentage Amsterdammers dat een auto heeft, daalt al jaren. Hieruit blijkt dat de meeste inwoners van de hoofdstad zich prima zonder auto lijken te redden. Om flink op de vaste lasten te besparen, kan men dus overwegen zijn auto te verkopen of autoloos te blijven. Wanneer iemand per se een auto voor de deur wil hebben staan, kan natuurlijk ook op verscheidene manieren bespaard worden. Zo zal een zuinige of een volledig elektrische auto de brandstofkosten flink kunnen drukken. Ook zal over een zuinige en lichte auto minder wegenbelasting worden gevraagd. Daarnaast kan met autoverzekeringen vergelijken om zo niet meer voor de verzekering te betalen dan noodzakelijk.

Levensmiddelen

Door levensmiddelen in te slaan wanneer deze in de aanbieding zijn, kan men tientallen euro’s per maand besparen. Daarnaast is de ene supermarkt duurder dan de ander. Ook door huismerken te verkiezen boven A-merken en door groente en fruit in hun seizoen te kopen, kan het boodschappenbudget flink verlaagd worden.

vrijetijdamsterdam.nl