Alles wat je moet weten over zakelijk financieren
Afbeelding van janeb13 via Pixabay

Wanneer je zelfstandig wilt ondernemen, dan ben je arbeid en kapitaal aan het organiseren door eigen producten te maken en/of diensten te verlenen. Het beginnen van een eigen onderneming kan meerdere voordelen met zich meebrengen. Zo kun je makkelijker je eigen tijd indelen doordat je je werk kunt verspreiden, wat kan leiden tot een betere werk en privébalans. Verder is het fijn dat je meer geld verdient omdat je niet te maken hebt met een werkgever of uitzendbureau als tussenpartij. Ook regel je als ondernemer al je zaken zelf, waardoor je veel nieuwe dingen leert.

Manieren van investeren in je bedrijf

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, is het handig hierin ook geld te investeren. Dit kun je op diverse manieren doen. Geld lenen van een bank is een van de meest voorkomende opties. Zo krijg je een lening voor je bedrijf. Door een bankgarantie af te sluiten, kun je zekerheid hebben dat je zakenpartners weten dat je aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. De bank betaalt de waarborgsom wanneer je niet je verplichtingen kunt terugbetalen. Ook kun je kiezen voor een kredietverzekering waarbij je meer zekerheid hebt. Als je bijvoorbeeld een klant hebt die geen geld kan betalen door een faillissement, dan zal de bank het aan je uitbetalen.

Tevens kun je ervoor kiezen aan leasing te doen, met bijvoorbeeld een auto of een machine. Je sluit dan een soort zakelijke lening af die je daarna in termijnen terugbetaalt. Verder kan het interessant zijn in aanmerking te komen voor een subsidie of een andere regeling van de overheid. Je aanmelding moet dan wel voldoen aan diverse voorwaarden. Zo moeten je bedrijfsactiviteiten aansluiten bij wat de overheid belangrijk vindt. Dit kunnen onderwerpen zijn als innovatieve producten of ideeën, of internationaal ondernemen.

Andere manieren van zakelijk financieren

Naast het lenen van geld bij de bank, zijn er nog andere vormen van zakelijk financieren. Zo kun je ervoor kiezen om aan crowdfunding te doen. Hierbij kun je proberen geld op te halen bij een groot publiek, wat normaal gesproken verloopt via een online platform. Zo kun je op een website je ideeën presenteren en wanneer mensen dit interessant vinden en hierin willen gaan investeren, kun je inkomsten teweegbrengen.

Ook kun je ervoor kiezen op de effectenbeurs obligaties en aandelen te gaan verhandelen. Met een aandeel koop je een klein deel van een bedrijf en als deze in waarde stijgt, stijgt ook de waarde van het aandeel en kun je hiermee geld verdienen. Een notering aan de beurs is vaak niet geschikt voor kleine en jonge bedrijven. Bovendien brengt een notering veel nieuwe verplichtingen met zich mee die veel ondernemers liever kwijt dan rijk zijn.