ASAC:

“ASAC is een studentenvereniging voor iedereen die het leuk lijkt om aan een touwtje aan een wand te bungelen op spannende klimroutes, om na een lange tocht uit te rusten in je bivakzak in de sneeuw of om met een matje de spannendste boulders uit te proberen. Wij organiseren de gezelligste klimweekenden, cursussen en wedstrijdjes”, aldus Marie-Lou namens de Amsterdamse Studenten Alpen Club.

Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter ASAC en stelde een aantal vragen aan Marie-Lou.

Wat is jouw rol bij ASAC?

“Binnen de ASAC ben ik verantwoordelijk voor het organiseren van klimweekendjes. In Nederland hebben we helaas geen mooi klimgebergte en daarom organiseer ik weekenden naar onze buurlanden. Hier gaan wij dan met groepjes kamperen en klimmen.”

Drijft ASAC volledig op vrijwilligers?

“Ja, binnen de ASAC helpen veel leden een handje mee. Zo hebben we zelf instructeurs opgeleid die vrijwillig meegaan op weekenden of cursussen geven. Ze mogen dan wel gratis deelnemen aan het weekend, maar krijgen nergens voor betaald. Al moet ik eerlijk toegeven dat we ze wel regelmatig betalen met zelfgebakken taarten.”

Waarom bergsport en geen andere sport?

“Naast dat het gewoon heel leuk is om te puzzelen met ingewikkelde routes en dit het zowel mentaal als fysiek interessant maakt, is het leuk om veel buiten te kunnen zijn met het sporten. Uiteraard zien we met ASAC ook de mooiste locaties, van gletsjers tot prachtig klimgebergte. Verder denk ik dat we ook veel leden hebben die kunnen genieten van de spanningen die bergsporten met zich meebrengen.”

Kunnen er alleen studenten bij ASAC terecht?

“In principe zijn we een studentenvereniging. Dit betekent dat je je enkel kunt inschrijven als je student bent. We maken wel een uitzondering voor onze instructeurs. Het worden van instructeur kan zo’n lang traject zijn, dat we er geen zouden hebben als we ze allemaal zouden wegsturen na hun studententijd. Verder kun je nog wel een aantal jaar na je studie lid blijven.”

Welke bergsportactiviteiten worden er georganiseerd?

“De ASAC werkt samen met andere bergsport verenigingen en met de NKBV. Door die samenwerking kun je als lid erg veel sporten beoefenen. Zo kun je bijvoorbeeld Alpineren, klimmen, boulderen en tourskiën. Hier zitten een hoop cursussen aan vast die goedkoper zijn wanneer je lid bent van een bergsport vereniging.”

Worden er naast bergsport nog andere activiteiten georganiseerd?

“Uiteraard blijven we een studentenvereniging daarom organiseren we ook borrels en feestjes. Verder hebben we zo nu en dan klim- of boulderwedstrijden en hebben we commissies die ook niet-klimgerelateerde activiteiten organiseren.”

Wat zijn de kernwaarden bij ASAC?

“Klimmen, gezelligheid en taart.”

Wat is het leukste dat jullie ooit hebben meegemaakt?

“Hoewel het onmogelijk is één ding aan te wijzen, is de leukste activiteit van het jaar toch wel de zomer-/alpenweek. Dan spreken we met alle ASAC-ers die er zin in hebben af op dezelfde camping in de buurt van de Alpen. Soms zit je dan met vijftig man in tentjes naast elkaar en plan je elke dag tochten. Van wandelingen, tot vette klimroutes, tot Alpine tochten van twee of drie dagen. En natuurlijk bbq tot je erbij neervalt.”

Nog iets toe te voegen?

“De ASAC is er volgens mij uniek in, dat we heel los zijn. Natuurlijk is er een bestuur, houden we ALVs, en zijn we super strikt op veiligheid, maar daar houdt het ook op. Je mag als lid fan zijn van klimmen, maar dat hoeft niet. Er is geen enkele verplichting om je gezicht te laten zien als je daar geen zin in hebt, of je mee wil doen en hoeveel, is volledig aan jou. Die stressloze attitude tilt de ASAC voor mij van een studievereniging naar een soort familie, waar je onvoorwaardelijk welkom bent”, laat Marie-Lou ten slotte namens de Amsterdamse Studenten Alpen Club weten.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl