Ga jij studeren in Amsterdam?
De UvA in Amsterdam. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Ben jij van plan om te gaan studeren in Amsterdam? De stad van de grachten en gezelligheid biedt vele opleidingsmogelijkheden. Amsterdam telt vele hogescholen en een aantal universiteiten, o.a. de UvA (Universiteit van Amsterdam) en de VU (Vrije Universiteit Amsterdam). Van Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de UvA tot hbo-verpleegkundige aan de Hogeschool van Amsterdam: binnen elke richting is er een opleiding te volgen. De Vrije Universiteit Amsterdam biedt alleen al vijftig bacheloropleidingen en bijna honderd masteropleidingen aan! Voor ieder wat wils. Eén ding is zeker: in Amsterdam zal je je niet snel vervelen. De warmte en eigenzinnigheid die de stad uitstraalt trekt jaarlijks vele (internationale) studenten.

Vanwege die populariteit is de run op kamers enorm. Mocht je op kamers willen gaan in Amsterdam, houd dan rekening met lange wachttijden en vele bezichtigingen. Misschien is het handig om je in te schrijven bij een (studenten)woningcorporatie. Kamers worden vaak toegewezen op basis van inschrijfduur. Daarom is het handig dat je je zo snel mogelijk inschrijft. Ook zijn er genoeg particuliere vastgoedhandelaren die studentenkamers aanbieden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je je niet hebt ingeschreven. De juiste kamer vinden is meestal een kwestie van actief zoeken en een beetje mazzel hebben. Het is handig om iedereen uit je vrienden- en kennissenkring in te lichten over je zoektocht naar een kamer. Met een beetje geluk is er iemand die een huisgenoot zoekt en duurde jouw zoektocht niet langer dan het versturen van een paar berichtjes!

Is de drukte van de stad niets voor jou? Dan kun je natuurlijk pendelen tussen een rustige woonplaats in de buurt van Amsterdam. Je zou kunnen kiezen voor Amstelveen of een stad of dorp in de Zaanstreek. OV-verbindingen tussen Amsterdam en de buitengebieden zijn behoorlijk goed. Ook zijn de verbindingen tussen Amsterdam en andere steden in de randstad ideaal. Als je kiest voor een voltijd hbo-studie of een universitaire opleiding hoef je je ook geen zorgen te maken over de reiskosten. De Nederlandse overheid steunt studenten met een studentenreisproduct, dat je kunt gebruiken tijdens je gehele opleiding (met verlenging van maximaal 1 jaar). Met dit studentenreisproduct kun je gratis reizen.

Wil je graag lid worden van een studentenvereniging? Amsterdam telt er meer dan veertig! Amsterdam staat misschien niet bekend als studentenstad (zoals Nijmegen, Leiden of Groningen), maar dat betekent niet dat er geen studentenverenigingen in Amsterdam zijn. Bovendien heeft Amsterdam enorm veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur en zijn er veel uitgaansgelegenheden. Amsterdam kent vele cafés, restaurants, bioscopen en theaters. Ook staat de stad bekend om haar bruisende nachtleven. De vele nachtclubs trekken jaarlijks honderdduizenden toeristen. Alleen al tijdens het wereldberoemde Amsterdam Dance Event trekken er ongeveer 400.000 toeristen naar de hoofdstad.

Is het uitgaansleven niet aan jou besteed en snuif je liever cultuur op tijdens je vrije uren? Het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum zijn centraal gelegen musea en zullen aan jouw kunst- en cultuur behoeften voldoen. Vergeet ook niet het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht te bezoeken, mocht je hart verlangen naar een stukje (tragische) geschiedenis.

Kortom: vind je het belangrijk om naast je opleiding ook volop te genieten van een charmante stad als Amsterdam? Dan is de keuze snel gemaakt. Een opleiding volgen in Amsterdam is een mooie ervaring die je je hele leven bij je zal dragen!