Netzo Amsterdam: ‘een gezellige volleybalvereniging waar men zich thuis voelt’
Netzo Amsterdam tijdens een eerdere editie!
Netzo Amsterdam: ‘een gezellige volleybalvereniging waar men zich thuis voelt’

Vrije Tijd Amsterdam interviewde de voorbije weken een aantal boten die deelnemen aan de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam 2018 op zoek naar het verhaal achter de deelname. Vandaag in het dertiende deel het interview met Joram Grünfeld, voorzitter van Nederlands oudste en grootste gay volleybalvereniging Netzo Amsterdam en lid Bootcommissie 2018 van de boot die op zaterdag 4 augustus over de Amsterdamse grachten zal varen.

Netzo Amsterdam. Zouden jullie je eens willen voorstellen aan Amsterdam?

Netzo Amsterdam is een LHBTI-Volleybalvereniging met meer dan 100 leden. Netzo traint op vrijdagavond in de Zeeburghal (Amsterdam Oost). We hebben 5 trainingsgroepen bij de heren en één bij de dames. We spelen met zeven teams in de reguliere Amsterdamse Volleybal Competitie. Daarnaast spelen er teams mee in de homocompetitie en nemen deel aan internationale toernooien.

Netzo kenmerkt zich door een grote diversiteit in de leden. Van beginners tot gevorderden, van jong tot oud en vanuit meer dan twintig landen. Sommigen wonen al lang in Amsterdam, anderen hebben zich net uit het buitenland in Amsterdam gevestigd.

Heeft Netzo al eerder meegevaren tijdens de Canal Parade?

Netzo heeft een aantal keer meegevaren.

Hoe was tijdens de eerdere keren de belevenis?

Netzo heeft bijvoorbeeld twee jaar geleden meegevaren met een gezamenlijke sportboot. Dit was een initiatief van Pride & Sports. Netzo had toen samen met andere LHBTI sportverenigingen, namelijk Basketbal, Atletiek en Tennis een gezamenlijke boot. Het is mooi om op die manier de Sport in het algemeen en LHBTI verenigingen te laten zien aan een breed publiek.

Vijf jaar geleden vierde Netzo tijdens de Pride Amsterdam haar vijfentwintigjarig bestaan. Een grote en schitterend uitgedoste boot was het resultaat. Veel feest op de boot en aan de kant. Netzo won in dat jaar ook de publieksprijs!

Met hoeveel mensen staat Netzo op de boot? En hoe wordt er bepaald wie er mee mogen varen? Is daar een selectieprocedure voor of is dat niet nodig?

Met ruim 120 mensen staan we feest te vieren op de boot en dat doen we dan samen met alle mensen aan de kant. Op de boot staan vooral leden van Netzo en hun partners / vrienden. Daarnaast staan er op de boot oud-leden, spelers van andere Nederlandse LHBTI-volleybalvereningingen en mogelijk ook spelers van andere Amsterdamse Volleybalclubs laten

De homocompetitie? Dan hebben we dus meerdere homoclubs in Nederland?

Het dertigjarige Netzo is de oudste en grootste LHBTI volleybalvereniging van Nederland. Maar andere LHBTI-volleybalverenigingen zijn er onder andere in Utrecht, Rotterdam, Delft, Nijmegen, Tilburg en Groningen.

Durven LHBTI’S op het hoogste podium wel uit de kast te komen? Niet zoals bij de voetballers zeg maar.

In 2014 is Ramon Martinez Gion openlijk uit de kast gekomen als speler op het hoogste niveau van Nederland. Leuk was dat Ramon vorig jaar met Netzo in het Vondelpark meespeelde tijdens Pride & Sports. Ook in het internationale Volleybal zijn er rolmodellen zowel bij beach als zaalvoetbal, de mannen en de vrouwen. Ook een aantal transvrouwen spelen in bijvoorbeeld de Italiaanse competitie op het hoogste niveau.

Hoe komt jullie boot eruit te zien? Hoe gaat het uiteindelijke resultaat tot stand komen?

Het 30 jarige bestaan van Netzo vieren we met een fantastisch feestelijk versierde boot. We varen met een grote boot van ruim 100 mensen. De hoofdkleur op de boot zal zilver zijn met een a touch of gold. Dit allemaal onder de slogan van “Come play with us!”

Waarom een volleybalvereniging speciaal voor homomannen en lesbische vrouwen? Werk je daarmee het ‘hokjes denken’ juist niet in de hand?

Integendeel, het geeft de vrijheid aan mensen om te kiezen waar ze willen volleyballen. Er zijn in Amsterdam een groot aantal volleybalclubs. Er zijn genoeg LHBTI spelers die kiezen voor het spelen bij een andere club dan Netzo. Tegelijkertijd zijn er ook meer dan honderd mensen die kiezen voor NETZO. Die kiezen voor Netzo omdat het gezellig is en men zich er thuis voelt. Of dat men het leuk vindt om nieuwe LHBTI vrienden te maken, zeker voor expats is dat een belangrijke reden om bij Netzo te gaan spelen. Waarbij ook hetero’s uiteraard van harte welkom zijn bij Netzo.

Daarbij doorbreken juist LHTBI clubs in de reguliere competitie, zoals Netzo, mogelijk nog bestaand hokjes denken.

Vinden jullie het belangrijk dat PRIDE Amsterdam georganiseerd wordt en waarom? Het is tenslotte alweer 2018…..

Voor ons als volleybalclub biedt de Pride Amsterdam ons de kans Netzo Amsterdam en de volleybalsport aan een breed publiek te tonen. Volleyballen is een fantastische leuke sport, dat je op alle niveaus en leeftijden kan beoefenen. Netzo is een gezellige en sportieve vereniging. Kortom “Come play with US”. Vanaf 7 september trainen we weer wekelijks, kom gerust een keer meespelen!

Hoe is het eigenlijk tot stand gekomen dat Netzo op een gegeven moment dacht. “HEY, WIJ WILLEN HOE DAN OOK MEEVAREN TIJDENS DE CANAL PARADE!” Wat is daar aan vooraf gegaan?

Het idee is ontstaan in het kader van ons zesde lustrum. Een groepje enthousiastelingen is aan de slag gegaan om alles te bedenken en te organiseren. Dat is een hoop werk, maar het resultaat mag er zijn. Ook zijn we ontzettend blij met onze sponsors!

Wij bedanken Joram Grünfeld, voorzitter van Nederlands oudste en grootste gay volleybalvereniging Netzo Amsterdam! De volgende boot is uiteraard weer een verrassing!

Door: Rik Verkaik

vrijetijamsterdam.nl

Gerelateerde artikelen: 

‘Boodschap Drag Queen United: Be a hero: express yourself’

We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-preventie zorg

Boot Deloitte: being your authentic self

Accountants en adviesbureau vaart voor de achtste keer mee 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam