Het verhaal achter Pride expositie Nos tei
Foto credits: Johan Janssen

“We dienen altijd alert te blijven, omdat verworvenheden niet onomkeerbaar zijn”, geeft IHLIA directeur Lonneke van den Hoonaard aan, als reactie op de vraag wat zij van het Pride Amsterdam thema Remember the past, create the future vindt.

Bij de OBA aan de Oosterdokskade vindt expositie Nos tei plaats. Reden voor de redactie van Vrije Tijd Amsterdam om op zoek te gaan naar het verhaal achter de expositie. Zodoende stelden wij een aantal vragen aan de IHLIA directeur.

Nos tei is een aanvulling op de With Pride-expositie. Wat was dat precies voor een expositie?

“Naar aanleiding van het veertigjarig bestaan van IHLIA hebben we met With Pride terug gekeken naar veertig jaar activisme en een aantal belangrijke thema’s uit die veertig jaar uitgelicht in een tentoonstelling.

De tentoonstelling geeft een inkijkje in de strijd die geleverd is voor gelijke rechten voor lhbt-ers. Ook is er aandacht voor onder andere de gevolgen van de Aids epidemie, party life en tot slot de vraag waar staan we nu en wat is er nog nodig?”

De expositie kreeg naast lof ook kritiek. Welke kritiek en was dit uw inziens terecht?

“Aangezien With Pride maar een paar thema’s uit de veelheid van onze geschiedenis laat zien, ontbreekt er ook veel. Voor diverse groepen binnen de lhbti-gemeenschap is dat een teleurstelling. De verhalen over bijvoorbeeld de geschiedenis van de queer community en de black queer community zitten er onvoldoende in.”

Wat kunnen we verwachten van de Nos tei expositie?

“Met Nos Tei krijg je in ieder geval een inkijkje in de geschiedenis van twee bi culturele lhbt-bewegingen uit de jaren 80 en 90. Suho en Strange fruit waren belangrijke organisaties voor bi culturele lhbt-ers in die tijd. Er wordt ook stil gestaan bij verschillende opvattingen over gender en seksualiteit en de successen van de bi culturele lhbt-emancipatiestrijd.”

Waarom is het voor Amsterdammers de moeite waard om de expositie te bezoeken?

“Het is voor iedere Nederlander interessant om te weten waar we vandaan komen en wat bijdraagt aan de huidige vrijheid en verworvenheden. Amsterdam is bij uitstek de plek waar veel van de strijd heeft plaatsgevonden. Recht op te kunnen en mogen zijn wie je bent, zonder uitsluiting is voor iedereen belangrijk.”

Wat vind je van het thema Remember the past, create the future?

“Heel belangrijk. Met With Pride hebben we weer gemerkt hoe beperkt toch het historisch besef is. We dienen altijd alert te blijven, omdat verworvenheden niet onomkeerbaar zijn. Als je kennis hebt van hoeveel strijd er is geleverd zal je eerder bewust zijn van de vrijheden die we nu kennen en dat we er voor moeten zorgen om ze te behouden.”

Heeft u nog iets toe te voegen?

“IHLIA is een erfgoed instelling die de lhbt-geschiedenis in de vorm van archieven en een bibliotheek bewaart en toegankelijk maakt. Helaas is de geschiedenis van veel gemarginaliseerde groepen niet goed onderzocht en beschreven. Het is noodzakelijk dat dat meer gebeurt.

Met Nos Tei hopen we ook de interesse voor het onderzoek voor deze geschiedenissen te vergroten. We hebben dat nodig om het te kunnen delen met de rest van de samenleving”, laat Lonneke van den Hoonaard ten slotte weten.

De expositie Nos tei is gratis toegankelijk en nog te bezoeken tot 4 september 2019.

Interview door:

Het verhaal achter Pride expositie Nos tei
Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Volg ook ons blog met leuke dingen over Pride Amsterdam 2019