Amsterdam Lowlanders
Foto credits: Kevin Scott

De ARC Amsterdam Lowlanders organiseren tijdens Pride Amsterdam een rugby clinic.

Tijdens dit LHBTI-event kunnen belangstellenden vrijblijvend kennismaken met de club en rugby als sport. Het sportieve en gezellige evenement vindt op 2 augustus vanaf 19:30 uur plaats in het Westerpark. Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit op deze speciale dag, en stelde Pieter Lokman (42), sinds 2019 voorzitter van ARC Amsterdam Lowlanders, een aantal vragen.

‘ARC Amsterdam Lowlanders is de enige LHBT+-rugbyclub in Nederland met meer dan tachtig leden (spelers en supporters). We zijn onderdeel van de Amstelveense Rugby Club en dit jaar bestaan we toevallig ook vijftien jaar’, vertelt de sportieve voorzitter Pieter Lokman.

Amsterdam Lowlanders
Foto credits: Kevin Scott

De preses van ARC Amsterdam Lowlanders is naast zijn rol als bestuurslid, al sinds 2015 rugby speler bij de club en voelt zich dan ook nauw betrokken bij de vereniging. Dat merken we vooral als er trots wordt terug geblikt op de historie van de club, en de mijlpalen van de club die blindelings worden opgesomd.

“In 2003 begonnen de Lowlanders met hun eerste trainingen in het Amsterdamse Bos. Vanaf 2008 sloten we ons aan bij Amstelveense Rugby Club en deden we voor het eerst met een compleet team mee aan de Bingham Cup, ’s werelds grootste LHBT rugbytoernooi.

In 2011 hadden we de eer om Europese variant, de Union Cup in Amsterdam en Amstelveen te organiseren én in 2012 scoorden we onze eerste Bingham Cup-try te Manchester”, vertelt Pieter Lokman.

“In 2014 wonnen we onze eerste wedstrijden tijdens de Bingham Cup in Sydney en kregen we de Ben Cohen StandUp Award voor uitmuntende teamsportiviteit binnen rugby. In 2018 organiseerden we de Bingham Cup Amsterdam 2018 die met de deelname van meer dan 64 mannen- en vrouwenteams veruit de grootste editie in de 16-jarige geschiedenis van dit LHBT-rugbytoernooi.

Amsterdam Lowlanders
Foto credits: Kevin Scott

De Bingham Cup Amsterdam 2018 was eerste editie die op het Europese vasteland plaatsvond. Sinds 2019 behoren we tot de eerste klassement van LHBT rugby wereldwijd. Daar zijn we als club erg trots op”, aldus de voorzitter.

“Elk jaar tijdens Pride Amsterdam kan je vrijblijvend kennismaken met ons als club en rugby als sport. Tijdens deze clinic worden de basisprincipes van rugby uitgelegd, maak je kennis met onze spelers en vrijwilligers. En je speelt uiteraard een eerste rugbywedstrijd mee.

De clinic sluiten we af bij met een biertje rond het Homonument. Wees dus welkom en ervaar rugby als sport en de gezellige sfeer. Kan je er niet bij zijn? Onze introductiecursus begint 3 september bij ons in Amstelveen. Stuur een mailtje naar [email protected] voor meer informatie”, aldus de voorzitter van de ARC Amsterdam Lowlanders.

Amsterdam Lowlanders
Foto credits: Kevin Scott

“Wij beschouwen het zeker niet als onmogelijk om als LHBT+-er een mooie rugby carrière te hebben. Rugby onderscheidt zich namelijk van andere sporten door de diversiteit aan lichaamstypes en persoonlijkheden binnen het team. Dik, dun, gespierd, mager, oud, jong, bij ons in het team kom je van alles tegen en ben je welkom zolang je maar lol hebt en iedereen elkaar in zijn waarde laat.

Daarmee wordt onze boodschap van integriteit, passie voor de sport, discipline en wederzijds respect continu onderstreept”, reageert de voorzitter ten slotte op onze vraag of het lastig is om als openlijk gay rugby speler een mooie topsport carrière te hebben.

Interview door:

Rik Verkaik

PS Lees ook ons blog over Pride Amsterdam 2019