Waarom betaal je in Amsterdam zoveel voor je verzekeringen?

Waarom betaal je in Amsterdam zoveel voor je verzekeringen?

Een bewoner in Amsterdam kan maandelijks veel meer premie moeten betalen dan een bewoner in bijvoorbeeld een klein dorpje in de achterhoek. We hebben het dan over allerlei verzekeringen die te maken hebben met voertuigen. Dit kan soms wel honderden euro’s op jaarbasis kosten, maar hoe kan het dat iemand in Amsterdam zoveel meer moet betalen voor zijn verzekeringen?

Verzekeringsmaatschappijen

De verschillende verzekeringsmaatschappijen kijken naar verschillende criteria wanneer iemand een verzekering wil afsluiten voor zijn voertuig. Het is in Nederland verplicht om een WA verzekering te hebben wanneer je gebruik maakt van een motorvoertuig. Dit geld dus o.a. voor een autoverzekering en een scooterverzekering. Deze criteria gebruiken zij vervolgens om een premie vast te stellen die jij over een bepaalde periode moet betalen. Allereerst bijvoorbeeld de schadevrije jaren. Dit zijn de jaren dat jij zonder schade hebt weten te rijden.

Hierover berekenen zij vervolgens een korting waardoor je maandelijks minder betaalt. Ook de leeftijd van de bestuurder wordt meegerekend wanneer de maatschappij kijkt naar de premie. Wanneer iemand nog jong is, kan dit betekenen dat hij nog weinig rijervaring heeft. Hierdoor is het risico, in de ogen van de maatschappij, groter dan bij iemand die al 10 jaar gebruik maakt van een motorvoertuig. Hierdoor betaalt ook iemand die jonger is meer voor zijn verzekering dan iemand met meer rijervaring. Ook bij de woonplaats heeft het te maken met het risico.

Meer betalen in Amsterdam

Met die reden willen verzekeringsmaatschappijen dus ook meer premie ontvangen wanneer iemand in Amsterdam woont. Het risico is namelijk groter in een drukke stad om schade te rijden. Op die manier stelt de maatschappij dat het dan een logisch gevolg is dat een inwoner van Amsterdam ook meer betaalt voor de verzekering dan iemand die in een stad woont waar minder risico is om schade te rijden. Daarnaast is er nog een andere reden waarom mensen in een stad als Amsterdam meer betalen. Het risico op vandalisme is namelijk ook hoger volgens de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Er komen in Amsterdam een hoop toeristen en daarnaast ook een hoop jongeren die de hoofdstad gebruiken voor een nachtje uit. Het is dan een veel groter risico dat er schade aan het motorvoertuig ontstaat dan in een omgeving waar het veel minder druk is, waar nauwelijks toeristen komen en geen jongeren een gelegenheid kunnen vinden om te gaan stappen.

Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor een fietsverzekering. Ook deze kan in Amsterdam namelijk veel duurder zijn. Dit heeft te maken met het feit dat er een hoger risico is om een kapotte fiets terug te vinden. Ook is er een hoger risico dat iemand zijn fiets helemaal niet meer terugvindt en dat deze dus gestolen is. Naast de hogere premie omdat je in Amsterdam woont, is het premieverschil tussen verzekeraars ook groot. Vooraf een fietsverzekering vergelijken kan je daarom veel geld besparen.

Conclusie

De reden voor verzekeringsmaatschappijen om dus een hogere premie te rekenen wanneer iemand woont in Amsterdam, hebben allemaal te maken met het risicofactor. Volgens de maatschappijen loopt iemand in Amsterdam veel meer kans op schade dan iemand die in een rustigere stad woont. Dit geldt overigens voor een hele hoop verschillende verzekeringen in Amsterdam.

vrijetijdamsterdam.nl