Voorbeschouwing: Super Sint Maarten Lichtjesparade door Amsterdam Oost

Voorbeschouwing: Super Sint Maarten Lichtjesparade door Amsterdam Oost
Foto credits: Super Sint Maarten parade Amsterdam Oost

Op zondag 11 november wordt voor de negende maal de spectaculaire Super Sint Maarten Lichtjesparade door Amsterdam Oost gelopen! Super Sint Maarten Oost wordt georganiseerd door Stichting Pretvormer en Stichting ACCU in samenwerking met buurtbewoners, buurtorganisaties en de basisscholen in Amsterdam Oost. Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit met Nina van de organisatie.

Kun je de Super Sint Maarten Lichtjesparade door Amsterdam Oost eens introduceren?

“Op maandag 11 november wordt voor de negende maal de spectaculaire Super Sint Maarten Lichtjesparade door Amsterdam Oost gelopen! Prachtige lichtsculpturen, zelfgemaakte lampionnen, grote lichtkostuums en bijzondere wezens sluiten zich ook dit jaar weer aan om de buurt te verlichten. Met dit jaar een Space Thema! Muziek is er van Ritmo Percussion, ACCU Fanfare, IJburg Fanfare, Bijlmer fanfare, Damasdam, Michael Vatcher’s space band en nog vele anderen.

Met Super Sint Maarten vieren we het feest van samen delen. In de weken voorafgaand aan de parade wordt onder leiding van kunstenaars van Pretvormer en Stichting ACCU op de basisscholen in de buurt, in buurtateliers en bij verschillende buurtorganisaties hard gewerkt aan lampionnen en lichtsculpturen voor in de optocht”.

Praktische informatie:

Parade Indische Buurt

18.45 uur: Verzamelen op het schoolplein bij de El Jawharaschool, Ambonplein
19.00 uur: Vertrek stoet

Parade Dapperbuurt

18.15 uur: Verzamelen op het schoolplein van de Dapperschool, Pieter Nieuwlandstraat 3
18.30 uur: Vertrek stoet

19.00 uur: de twee groepen lopen elkaar tegemoet. Op de kruising van de Javastraat en de Sumatrastraat komen de parades samen, waarna ze in één grote feestelijk swingende stoet door de straten trekken. Iedereen is welkom om zich bij de optocht aan te sluiten. De lichtjesoptocht eindigt op het Ambonplein.

20.00 uur: Aankomst parade op het Ambonplein, start eindshow.

Door wie wordt de lichtjesparade in Amsterdam Oost georganiseerd?

“Super Sint Maarten Oost wordt georganiseerd door Stichting Pretvormer en Stichting ACCU, in samenwerking met buurtbewoners, buurtorganisaties en de basisscholen in Amsterdam Oost. Stichting Pretvormer is 9 jaar geleden begonnen vanuit het Buurtinitiatief in de Indische Buurt en organiseert sindsdien parades door het hele land, met als grootste optocht de parade door de Indische Buurt.
Stichting ACCU werkt al jaren in Amsterdam Oost met allerlei muzikale, theatrale en beeldende projecten en is sinds 2014 aangesloten met een optocht vanuit de Dapperbuurt.”

Ik zag dat er voorafgaand aan de lichtjesparade workshops worden georganiseerd. Hoe ziet zo’n workshop eruit en worden de workshops druk bezocht?

“We doen verschillende workshops, we werken met de basisscholen in de Dapper en Indische Buurt en maken muziek en lampions met de kinderen op school, soms werken we wel met meer dan 200 kinderen per dag!

Ook doen we workshops in de wijk. We hebben dit jaar bijvoorbeeld met mensen van Cordaan en de Regenboog gewerkt aan grote sculpturen in de optocht. Hier werken we in kleinere groepen omdat we grote werken maken en de mensen die meewerken iets meer aandacht nodig hebben.

Daarnaast maken we in Nieuwland met buurtbewoners grote lichtsculpturen waarvan sommigen wel 3 meter groot zijn. Hier kan iedereen die een beetje handig is aan meedoen doordat we een speciale techniek gebruiken waardoor je op een relatief simpele wijze groot kan werken. Mensen zijn vaak verbaasd dat ze zelf zoiets groots en prachtigs kunnen maken. Ook kunnen mensen die een blaas of slaginstrument spelen zich aansluiten bij de speciale Super Sint Maarten Parade.”

Kan iedereen deelnemen aan de workshops en lichtjesparade? Is er een aanmeldprocedure?

“Bij de parade is iedereen welkom zonder aanmelding en kunnen mensen naar de twee startlocaties komen.”

Er zijn nog een aantal openbare workshops:

  • 5 november: aliens en lampions, 10.00 uur – 12.00 uur, Roads, Obilplein 14
  • 9 november: lichtsculpturen vanaf 12 jaar, 10.15 uur – 18.00 uur, Nieuwland, Pieter Nieuwlandstraat 93. Voor deze workshop graag aanmelden via Pretvormer@gmail.com
  • 10 november: lampions voor kinderen, 14.00 uur – 16.00 uur Dapperhart, Dapperplein 45

Hoe is de editie in 2018 verlopen?

“Het was een van de meest saamhorige en gezellige edities, dit ondanks of misschien juist wel doordat het flink regende tijdens de parade!”

Loopt TransAmsterdam ook weer mee met de parade?

“Iedereen is uitgenodigd om mee te komen lopen, ook TransAmsterdam, dus we hopen dat een aantal leden van TransAmsterdam aanwezig zijn!”

Hebben jullie nog iets toe te voegen?

“We hopen dat iedereen die zin heeft om zijn buurt en buren beter te leren kennen mee komt lopen in onze diverse stoet, neem allemaal een lichtje mee en zo delen we met elkaar weer een hele mooie 9e editie van deze inmiddels buurttraditie!”

Interview door:

“Op zondag 11 november wordt voor de negende maal de spectaculaire Super Sint Maarten Lichtjesparade door Amsterdam Oost gelopen! Prachtige lichtsculpturen, zelfgemaakte lampionnen, grote lichtkostuums en bijzondere wezens sluiten zich ook dit jaar weer aan om de buurt te verlichten

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Storm en regen getrotseerd tijdens jubileumeditie Allerzielen