Voorbeschouwing Amsterdam Light Parade 2019
Foto: Cycle Fun Productions

“De Amsterdam Light Parade is de jaarlijkse fiets lichtjes parade van Amsterdam. De deelnemers toveren hun eigen fiets om tot pronkstuk, voorzien van allerlei soorten verlichting, om samen één groot rollend lichtkunstwerk te vormen. Samen fietsen we twee rondes van iets meer dan 3 kilometer in totaal door het autoluwe Westerpark. De origineelste deelnemers in de categorie kids en volwassenen komen in aanmerking voor een prijs”, vertelt Paulien Willems namens de organisatie van de Amsterdam Light Parade.

Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit op het gezellige fietsspektakel in Amsterdam-West en stelde een aantal vragen!

Door wie wordt de Amsterdam Light Parade georganiseerd?

“Door stichting Cycle Fun Productions (ook organisator van het Open NK Slowbiking, mede organisator van de Ronde van de Orteliusstraat en Ronde van de Westerstraat). De stichting heeft als doel om o.a. de fiets te promoten als duurzaam, gezond en fun vervoersmiddel. Voor de ALP vragen we extra aandacht om op te vallen en zichtbaar te zijn als je deelneemt in het verkeer.”

Hoe is de afgelopen editie verlopen?

“Koud en zeer gezellig 😉 De start & finish was vorig jaar voor circustent Zanzara ( ook in het Westerpark) en de prijsuitreiking in de circustent.

We zeggen ook wel Cycling Unites. De fiets verbindt. Het is een prachtige gathering om alle mooie verlichte fietsen bij elkaar te zien. Er heerst een super gezellige sfeer, iedereen connect met elkaar omdat je gezamenlijk aan iets “spannends” meedoet, in het donker en in de kou. Heel bijzonder.”

Wat kunnen Amsterdammers de aankomende editie verwachten?

“Deze editie zijn we onderdeel van Kerst op de Westergas. De start & finish is buiten voor Pacific Parc waar ook een Kerstmarkt, schaatsbaan, foodtrucks en een zweefmolen is. Dus meer publiek en toevallige passanten die we positief gaan verbazen met de bijzondere verlichte fiets creaties. We hebben dit jaar voor het eerst een ALP booth. Een podium met aanmeld balie. De balie wordt daarna omgetoverd tot koek en zopie honk.

Deelnemers melden zich en krijgen een rugnummer, glowstick en een knipkaartje. Op de route is een verrassings act, fiets je langs de jury en krijg je een knipje bij elke ronde.

Na afloop kan je je knipkaart inleveren en krijg je als beloning erwtensoep en glühwein of warme chocomelk. Want jawel je trotseert wel donker en kou en je hebt moeite gedaan om je fiets te pimpen.

Op het podium maakt de ALP host bekend welke deelnemers met de mooiste verlichte fiets prijs naar huis gaan.”

Ik begreep dat er wat wijzigingen zijn doorgevoerd ten opzichte van de voorgaande editie. Klopt dit?

“De belangrijkste doorvoering is dat we zelf een rollend verlicht kunstwerk zijn i.p.v. langs verlichte kunstwerken te fietsen die er zijn in de winterdagen in Amsterdam.”

Kan iedereen zich aanmelden voor de Amsterdam Light Parade?

“Ja. Voor jong & oud is het leuk om deel te nemen. We blijven in het autoluwe Westerpark en je kan op je eigen tempo de rondjes fietsen. Het is een erg gezellige en interactieve Kerst activiteit. Wel dien je je van te voren aan te melden en een kaartje te kopen voor € 3,50. Dit is zodat we weten hoeveel deelnemers er mee doen. Je krijgt hiervoor zoals eerder vermeld een glowstick, soep én een warm drankje na afloop.”

Nog iets toe te voegen?

“Kijken is al leuk maar nog leuker als je een keer meefietst en de ALP op je bucketlist kan wegstrepen”, laat Paulien Willems ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar de Amsterdam Light Parade weten.

De Amsterdam Light Parade vindt op zondag 22 december plaats. Meer informatie over dit event vind je via de volgende website: https://cyclefunproductions.org/nl/event/amsterdam-light-parade-2019/.

Interview door:

Rik Verkaik

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Zie ook VTA agenda