Voorbeschouwing 46e editie Vondelparkloop

“De Vondelparkloop werd voor het eerst georganiseerd in 1975 door de Amsterdamse Brandweer Sport Vereniging. Het idee kwam na deelname van de Amsterdamse brandweer aan een soortgelijk hardloopevenement van het brandweerkorps in Glasgow”, vertel Carla Kalkhoven namens de organisatie van de Vondelparkloop.

Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit naar het sportieve evenement dat op zaterdag 18 en zondag 19 januari 2020 alweer voor de 46e keer zal plaatsvinden.

Een stukje historie

“Vanaf begin jaren 80 werd tijdens de Vondelparkloop jaarlijks het Internationaal Brandweer Kampioenschap gehouden. Vanaf begin jaren nul is de organisatie van het evenement in handen van atletiekvereniging Phanos.

Tegenwoordig is er geen brandweer competitie meer, maar is er tijdens de Vondelparkloop wel een officiële KNAU atletiekwedstrijd. Verder is er echter weinig veranderd sinds de oprichting van de Vondelparkloop.”

Lichtstellages, lasershow en dj’s

“De traditionele Vondelparkloop vindt plaats op zondag. In de ochtend is er eerst een kinderloop. Daarna start de wedstrijdloop (voor leden van de atletiekunie) en de recreatieloop 3,5 km en 6,7 km (1 of 2 rondjes door het park). ’s Middags start de 10 km recreatieloop, die 3 rondes door het park maakt. Sinds 2015 organiseren wij op zaterdagavond de Vondelparkloop ‘Light the Night’, een 10 km night run.

De deelnemers lopen langs bijzondere lichtstellages op het parcours, met lasershow en muziek van verschillende DJ’s. Ook de lopers zelf verschijnen in bijzondere outfits en verlichting aan de start. Dit is echt een ervaring.”

Meedoen en inschrijven

“Wij vinden het belangrijk dat de Vondelparkloop voor iedereen toegankelijk is. Van gezinnen die gezellig met hun kinderen naar de kidsrun komen, tot mensen die hun eerste rondje Vondelpark gaan trotseren.

Van fanatieke atleten die een nieuw PR zetten op de 10 km, tot mensen die hun wekelijkse hardlooprondje wel eens op een andere manier willen ervaren. De inschrijving is geopend tot een week voor het evenement, dus tot en met zondag 12 januari.”

Hoofdsponsor VillaVibes

“Dit jaar is VillaVibes de hoofdsponsor van de Vondelparkloop. Zij organiseren een supergezellige After-Party speciaal voor alle deelnemers die vrijgezel zijn.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Wij zijn er trots op dat de Vondelparkloop ook de eerste van 7 Amsterdamse hardloopwedstrijden is die samen het Rondje Mokum vormen. Wie meedoet aan minimaal 4 van deze evenementen in het jaar, allemaal georganiseerd door de Amsterdamse atletiekverenigingen, krijgt een leuke eindherinnering en dingt mee naar de prijzen in het wedstrijdklassement”, aldus de enthousiast naar de Villa Vibes Vondelparkloop uitkijkende Carla Kalkhoven.

Interview door:

Rik Verkaik

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Deelnemers Ugly Sweater Run trotseren pokkeweer in Vondelpark

Zie ook VTA agenda: Vondelparkloop ‘Light the Night’

Zie ook VTA agenda: Vondelparkloop ‘Race the Day’