VOC Café verandert naam na bedreigingen

VOC Café verandert naam na bedreigingen
Auteur S. Sepp

VOC Café verandert naam na bedreigingen

Wil van Soest: “Knettergek en ongehoord!”

Onder hoge druk veranderen ondernemers van het VOC Café in Amsterdam de naam van hun café. De horecagelegenheid in de Schreierstoren wordt geïntimideerd en bedreigd. Dat schrijft RTL-Z journalist Roderick Veelo in zijn column. De Partij van de Ouderen is woedend.

Brandstichting

“Er wordt gedreigd met brandstichting. Het is de druppel in een emmer dreigementen die in anderhalf jaar tijd tot de rand toe werd gevuld”, schrijft Veelo. Anderhalf jaar geleden begonnen de dreigementen en intimidaties. Via Facebook werd bezwaar gemaakt tegen de naam van het café en de verwijzing naar de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Er volgde een oproep het café te bestoken met e-mails en de eigenaren te wijzen op de ‘gewelddadige en oorlogszuchtige’ kanten van de VOC.

De linkse actiegroep Doorbraak loopt voorop in de ‘strijd’. Het bericht van de anonieme Johnnie Wandelaar was voor de ondernemers de druppel: “Dit café aanbidt slavernij met in hun naam een onderneming die slavenhandel dreef. De fik erin (burn the place).”

Vijfentwintig jaar bestaat het VOC Café. De veiligheid van het personeel gaat voor en hun levenswerk moet door. “Dan maar toegeven aan terreur”, schrijft Veelo. Na anderhalf jaar zorgen en slapeloze nachten halen de café eigenaren bakzijl en verdwijnt de naam. Een kostbare klus. De gevel moet anders, het logo moet van de glazen, van de vlaggen, van al het materiaal. De website moet om, evenals de marketing. De naamsverandering loopt in de duizenden euro’s.

Waar is de burgemeester?

De Partij van de Ouderen heeft de column van Veelo met ‘ontsteltenis’ gelezen. “Bedreigingen en intimidaties om de naam van een café. Hoe halen ze het in hun hoofd? Het is knettergek en ongehoord”, zegt fractievoorzitter Wil van Soest. “Deze beeldenstorm van linkse gekken moet eens afgelopen zijn. Dat veel gebeurtenissen, meningen en praktijken uit het verleden nu absoluut niet meer wenselijk zijn, of zelfs verwerpelijk zijn geworden, verandert niets aan het feit dat ze wel zijn gebeurd. Het is veel beter daarover te leren en context aan te brengen, dan ze te veranderen of te verwijderen”, aldus van Soest. “Waar is de burgemeester in dit verhaal? Zij moet hardwerkende ondernemers in een van de oudste monumenten van de stad beschermen. Of steunt het stadsbestuur de gedwongen naamswijziging? Dat wil ik heel graag weten”, zegt van Soest.

Schriftelijke vragen: Bedreigingen en intimidaties VOC Café

  1. Bent u bekend met de column ‘Amsterdam verder zonder VOC en ruggengraat’, van Roderick Veelo?
  2. Onder hoge druk veranderen ondernemers van het VOC Café in Amsterdam de naam van hun café. De horecagelegenheid in de Schreierstoren wordt geïntimideerd en bedreigd. Anderhalf jaar geleden begonnen de dreigementen en intimidaties. Via Facebook werd bezwaar gemaakt tegen de naam van het café en de verwijzing naar de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het café-echtpaar heeft aangifte van bedreiging gedaan. Van de politie hebben ze daarna niks meer gehoord. Is dit juist?
  3. Heeft het stadsbestuur iets van zich laten horen richting de ondernemers die werkzaam zijn in een van de oudste monumenten van de stad en zwaar bedreigd werden? Zo nee, waarom niet?
  4. Bent u het met de Partij van de Ouderen eens dat het ongehoord is dat hardwerkende ondernemers bedreigd worden om de naam van een café?
  5. Waarom heeft de burgemeester zich nog niet uitgesproken over deze kwestie?
  6. Bent u het met ons eens dat veel gebeurtenissen, meningen en praktijken uit het verleden nu absoluut niet meer wenselijk zijn, of zelfs verwerpelijk zijn geworden, maar dat dat niets verandert aan het feit dat ze wel zijn gebeurd en het derhalve veel beter is daarover te leren en context aan te brengen, dan ze te veranderen of te verwijderen? Zo nee, waarom niet?
  7. Bent u bereid zich uit te spreken tegen deze gedwongen naamsverandering en alle andere vormen van gedwongen geschiedsvervalsing? Zo nee, waarom niet?

Ralf Sluijs

vrijetijdamsterdam.nl

3 REACTIES

  1. Door de naam te veranderen kan je toch de geschiedenis veranderen juist de naam blijven voeren het is een stukje historie van Amsterdam mag je die naam ook wel veranderen ! Nooit toe geven aan deze actie zijn degene die de bedreigingen doen niet te achter halen met hun IP adres ! Gemeente doe hier iets aan ?

  2. Inderdaad het wordt alleen maar gekker ook in Amsterdam.Wordt zelfs een Amsterdams Monument bedreigd !Pikken de Amsterdammers dat en de Wethouders van Amsterdam kijken toe ?.Nee toch dit pikken wij toch niet ? Ik ben wel een oud Amsterdammer ( maar Amsterdammer ben je en blijf in je hart en nieren !)En van Amsterdam blijf je met je poten vanaf !!!