Virtuele Movember Run 2020: “Dit jaar staat het thema ‘mental health’ centraal”
Movember Run 2019. Foto credits: Maikel Thijssen Photography

“De Movember Run 2019 was misschien wel de meest succesvolle Movember Run tot dusver. Niet alleen omdat we samen met de deelnemers en partners in totaal € 18.000,- voor Movember hebben opgehaald en daarmee belangrijk onderzoek naar o.a. prostaat- en teelbalkanker hebben kunnen steunen, maar ook omdat er een ontzettend positieve sfeer heerste tijdens en na afloop van het event”, zegt Bertram Welink mede namens de enthousiaste kerngroep van vrijwilligers die de Movember Run 2020 organiseren.

Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit naar de aankomende editie van de Movember Run, welke dit jaar voor het eerst sinds 2013 op virtuele wijze zal plaatsvinden.

Combinatie gezellige run en serieus onderwerp

“We proberen er ieder jaar een leuk event van te maken, bijvoorbeeld door deelnemers uit te nodigen verkleed te komen, terwijl we het ook belangrijk vinden dat mensen zich bewust zijn van het doel dat we ermee steunen; een betere gezondheid voor de man. Die balans tussen de gezellige run en het serieuze onderwerp voelde vorig jaar precies goed en we hadden dat graag dit jaar door willen trekken.”

Maikel Thijssen Photography
Movember Run 2019.
Foto credits: Maikel Thijssen Photography

De keuze voor een virtuele editie

“De huidige gezondheidssituatie waarin we verkeren is een domper voor iedereen. We realiseerden ons al snel dat een event in het Vondelpark met ruim 350 deelnemers simpelweg niet mogelijk zou zijn. Dat betekende dat we twee keuzes hadden. We konden een jaartje overslaan, en dus een jaar geen geld ophalen voor Movember, of een virtuele editie organiseren. Na lang wikken en wegen hebben we besloten om voor de virtuele Movember Run te kiezen.”

Het besluit om door te gaan

“Dat was geen eenvoudige beslissing omdat we geloven dat de kracht van het event in het samenkomen van mensen ligt, maar omdat we het te belangrijk vonden om dit voor Movember en de gezondheid van de man te doen, hebben we besloten om door te gaan.
Dit betekent dat je dit jaar in je eentje kunt lopen. Zoals altijd hoef je niet hard te lopen, wandelen of een andere manier van voortbewegen mag natuurlijk ook. We beginnen op 1 november en vervolgens kan je een hele maand deelnemen tot 30 november.”

Deelnemen en verkleed rennen

“Op www.movemberrun.nl lees je precies hoe je kunt deelnemen, maar simpelweg komt het erop neer dat je een MoSpace aanmaakt op de site van Movember, je hardloop-app koppelt aan je MoSpace en je vervolgens aanmeldt voor onze Movember Run uitdaging. Het voordeel van een virtuele run is bovendien dat je overal kunt deelnemen; of je nu in Sydney woont of in Amsterdam. Bovendien hebben we ook dit jaar weer een thema en dat is ‘the roaring 20s’ en we verwachten dus dat veel mensen verkleed gaan rennen, al hoeft dat natuurlijk niet.”

Virtuele Movember Run 2020: “Dit jaar staat het thema ‘mental health’ centraal”
Movember Run 2019. Foto credits: Maikel Thijssen Photography

Verschillende prijzen

“Voor de winnaars zijn er verschillende prijzen voor het aantal kilometers dat je aflegt, de donaties die je binnenhaalt, voor de leukste (hard)loopvideo die we opgestuurd krijgen en de perfecte route in de vorm van een snor (want met veel hardloop-apps kan je ook de route in kaart brengen).”

Mental Health

“Dit jaar is het thema van Movember ‘mental health’, iets dat naast prostaat- en teelbalkankeronderzoek al langer een belangrijke pijler voor Movember was. We denken dat ons event een perfecte manier is om mensen uit huis te krijgen in een tijd die mentaal heel zwaar is. Mensen die overigens niet willen hardlopen maar wel willen doneren kunnen dat doen op tiny.cc/MoRun.”

Hoogtepunten

“Ik hoop eigenlijk dat het hoogtepunt nog moet komen! Als ik terugkijk, zijn er verschillende hoogtepunten geweest. De eerste editie was natuurlijk zeer uniek, zeker omdat we verwachtten dat er helemaal niemand zou komen opdagen. Maar vijftien minuten na de officiële start kwamen er opeens verklede mensen opdagen, met en zonder (plak)snor. Dat voelde heel bijzonder en gaf ons inspiratie om door te gaan.”

Achtergrond Movember

“Movember werd in 2003 in Australië opgericht om geld in te zamelen voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek. Via de VS en het Verenigd Koninkrijk bereikte de stichting ook Nederland, waar nu duizenden mannen in de maand november hun Movembersnor laten staan. Zij zamelen hiermee geld in, dat vervolgens door Movember aan onderzoek wordt gedoneerd. Fondsen die worden opgehaald in Nederland worden ook uitgegeven in Nederland. 70% van de ingezamelde gelden wordt besteed aan KWF-Movember onderzoeksprojecten naar teelbal- en prostaatkanker.”

Mentale gezondheid van de man

“Naast prostaat- en teelbalkankeronderzoek besteedt Movember steeds meer aandacht aan de mentale gezondheid van de man. Volgens Movember krijgt één op de acht mannen in hun leven te maken met prostaatkanker, komt teelbalkanker vaker voor bij mannen tussen de 18 en 40 dan bij andere leeftijdscategorieën en is wereldwijd 75% van de slachtoffers van zelfdoding man.”

Energie om door te gaan

“De feedback die we in de jaren hebben gekregen, de groei van het evenement, de soms shockerende interviews die we hebben afgenomen en die je op onze blog leest, waren ook allemaal hoogtepunten en gaven ons energie om door te gaan. Er zijn veel commerciële hardloopevents die zich voor goede doelen inzetten, maar wij hebben altijd volgehouden om dit op vrijwillige basis te doen en alle netto opbrengsten aan het goede doel te doneren. Ik hoop dat we dat nog lang mogen doen”, laat Bertram Welink ten slotte namens de organisatie van de Movember Run 2020 weten.

Interview door:

Virtuele Movember Run 2020: “Dit jaar staat het thema ‘mental health’ centraal”

Rik Verkaik

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam