Vier dagen hedendaags Circus spektakel op NDSM terrein

Op het NDSM terrein in Amsterdam-Noord is het de komende dagen circus dat de klok slaat. Tot en met 12 augustus kunnen belangstellenden zich vermaken met nieuwe hedendaagse circusacts. Dit wordt geen ouderwetse opsomming van tijgers, lama´s, clowns en klinkklare trucjes. Het is een levensvorm en kunstvorm die zich in vele disciplines uit. Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit op de komende spektakeldagen.

Kun je iets vertellen over de Stichting Circusbende?

“We zijn een Stichting met een missie: meer ruimte voor nieuw circus in Nederland. En het circus is voor iedereen! Ongeacht je leeftijd, achtergrond of portemonnee. We streven naar een geheel op donatie gebaseerd festival. Dit jaar zijn slechts vier voorstellingen met kaartverkoop (waarvan drie online), de rest is op donatie. Wij geloven dat circus een verbindende rol kan spelen door de toegankelijkheid en taalloosheid.”

Waarom een hedendaagse vorm van Circus? En geen tijgers, lama’s, clowns en klinkklare trucjes meer?

“Circus is breed, met Circusbende focussen we op een alternatieve experimentele doch toegankelijke vorm. En elke voorstelling is compleet anders. De levensstijl van het circus is iets wat ons ontzettend trekt: alles zelf doen, van tent bouwen tot viool spelen tot acrobatische stunts. En alles doe je met elkaar, iedereen werkt hard en daarna duikt men zijn of haar caravan in.

Dieren horen niet (meer) in het circus, en ook niet op je bord (al het eten op het festival is vegetarisch en gemaakt door Café Noorderlicht).”

Wat is jullie beoogde doelgroep?

“Iedereen! En iedereen is écht iedereen.”

Kun je iets toelichten over het programma?

“Jazeker! We hebben een circustent van SIDE Kunst Cirque waar Compagnie My!Laika drie avonden hun absurdistische voorstelling Laerte speelt. Buiten hebben we vier podia met onder andere echt Rock ‘n Roll circus: Ne a Ne met Incident en een grootste voorstelling met een kraan, live muziek en acrobatiek: Pardi met Rouge Nord.

Op het donatiepodium speelt onder andere de Braziliaanse compagnie Delá Praká met hun voorstelling Maiador. Een voorstelling met acrobatiek, capoeira en live muziek. Ook de voorstelling Todo Fantasy van het kleurrijke duo NUBE en het grappige Bien sûr, pas sûr van Compagnie Wurst spelen op dit podium.

In de tent van Vincent de Rooij speelt de taalloze theatervoorstelling AF. Ook is er een podium met veel muziek naast de pipowagen van Aadje Appel. Een veelzijdig en internationaal programma dus!

Nog iets toe te voegen?

“Ook met slecht weer gaat het festival door, er kunnen wijzigingen plaatsvinden qua locaties en tijden. Houdt de facebook en website in de gaten”, aldus de enthousiast vooruitkijkende organisatie.

vrijetijdamsterdam.nl