Steeds meer schoorsteenbranden in Amsterdam, wat kunt u hier tegen doen?

Steeds meer schoorsteenbranden in Amsterdam, wat kunt u hier tegen doen?

Het aantal meldingen van een schoorsteenbrand in Amsterdam loopt de laatste jaren steeds verder op. Woont u in Amsterdam en heeft uw woning een (hout)kachel? Dan kunt u ook te maken krijgen met een dergelijke brand. Hier zit u ongetwijfeld niet op te wachten. Een schoorsteenbrand kan snel om zich heen grijpen, waardoor u in het ergste geval uw gehele huis kwijt bent. Reden genoeg om de kans op een schoorsteenbrand te verkleinen. Probleem is alleen dat niet iedere Amsterdammer weet wat hij hiertegen kan doen. Heeft u ook geen idee? Dan bent u hier aan het juiste adres. Wij vertellen u in deze tekst namelijk wat u kunt doen tegen een schoorsteenbrand.

Gebruik de kachel enkel waarvoor deze bedoeld is

Een kachel wordt regelmatig gebruikt om troep te verbranden. Zo gooien sommige inwoners van Amsterdam bijvoorbeeld hun oud papier in de kachel. Papier verbrandt doorgaans goed, maar toch raden wij u niet aan dit in uw kachel te verbranden. Ook ander afval hoort niet in uw kachel thuis. Verbrandt u toch troep in uw kachel? Kijk er dan niet raar van op wanneer u te maken krijgt met een schoorsteenbrand. Bij de ontbranding van sommige spullen komt een flinke vlam vrij. Deze kan uw rookkanaal inslaan en dat kan een schoorsteenbrand tot gevolg hebben.

Gooi droog hout in uw kachel

Heeft u een kachel thuis? Dan is de kans groot dat dit een houtkachel betreft. Met zo’n kachel zorgt u op koude dagen voor een aangename temperatuur in huis. Zodra het vuur brandt, hoeft u er alleen maar wat hout op te gooien. Gebruik altijd hout dat volledig droog is. Gooit u toch vochtig of nat hout in uw kachel? Dan is de kans op een schoorsteenbrand groter. Bij de verbranding van vochtig of nat hout komt namelijk creosoot vrij. Dit is een stroperig goedje dat aan de binnenkant van uw schoorsteen blijft kleven. Creosoot ontbrandt bij een temperatuur van ongeveer 500 graden. Dit wordt makkelijk bereikt in uw rookkanaal, waardoor een schoorsteenbrand snel ontstaat.

Stook niet bij mist of weinig wind

In de wintermaanden is het regelmatig mistig. Daarnaast waait het op sommige dagen ook niet of nauwelijks. Is het mistig of staat er weinig wind? Gebruik uw kachel dan niet. Op dit soort dagen is de kans op een schoorsteenbrand namelijk een stuk groter. Dit komt doordat de trek in de schoorsteen bij mist en weinig wind niet optimaal is. Rook wordt hierdoor niet goed afgevoerd, waardoor de temperatuur stijgt. Als er (veel) rommel aanwezig is in uw schoorsteen, ligt een schoorsteenbrand op de loer. Wilt u dit voorkomen? Dan raden wij u aan uw kachel bij mist of op dagen met weinig wind niet te gebruiken.

Laat uw schoorsteen jaarlijks vegen

Rommel in het rookkanaal is vaak de oorzaak van een schoorsteenbrand. Daarom doet u er goed aan uw schoorsteen regelmatig te laten vegen. Wilt u uw schoorsteen laten vegen? Schakel hier dan altijd een professioneel bedrijf voor in. U beschikt zelf namelijk niet over de benodigde kennis en hulpmiddelen om uw schoorsteen goed te vegen. Wij raden u aan om uw kachel minimaal één keer per jaar te laten vegen. Doe dit bij voorkeur voor aanvang van het stookseizoen. Zodoende kunt u uw kachel in de herfst en winter veilig gebruiken.