Regels voor honden bezitters in Amsterdam

Regels voor honden bezitters in Amsterdam

Regels voor honden bezitters in Amsterdam

Bent u inwoner van Amsterdam en overweegt u een hond aan te schaffen? Houdt u er dan rekening mee dat Amsterdam een bepaalde regelgeving naleeft ten aanzien van de viervoetertjes en de baasjes in Amsterdam. De openbare ruimte in Amsterdam wordt met veel mensen en dieren, waaronder honden, gedeeld. Honden mogen nergens een gevaar vormen. Vanuit het oogpunt veiligheid en welzijn van dieren en mensen is het gewenst dat wordt ingegrepen bij gevaarlijke en agressieve honden. Mocht u betrokken zijn bij een bijtincident, dan adviseert de Gemeente Amsterdam contact op te nemen met het meldpunt bijtincidenten van de Amsterdamse Politie via 144 of 0900-8844.

Los lopen mag in aangewezen gebieden

Regels voor het uitlaten van honden in de openbare ruimte zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Honden mogen in de stad los lopen in gebieden die speciaal daarvoor aangewezen zijn. Lopen baasjes en hond buiten deze gebieden dan behoren honden te allen tijde aangelijnd te zijn. En honden mogen sowieso niet komen op kinderspeelplaatsen, in zandbakken en speelweides. Honden uit Amsterdam waarvan is vastgesteld dat ze gevaarlijk zijn, moeten in de openbare ruimte kort aangelijnd zijn en een muilkorf dragen. Ook als uw hond behoort tot de populairste hondenrassen in Nederland.

Het opruimen van hondenpoep

Het opruimen van hondenpoep is niet overal verplicht, maar wel zeer wenselijk. Behalve in door het stadsdeel vrijgestelde gebieden. De gebieden waar u de hondenpoep niet hoeft op te ruimen zijn aangegeven met speciale borden.

Als u uw hond(en) gaat uitlaten moet u altijd spullen bij u hebben waarmee u hondenpoep kunt opruimen. Bijvoorbeeld een plastic zakje en een schepje. Honden mogen niet in de goot poepen, omdat het schoonhouden van goten lastig is door de geparkeerde auto’s. Hondenpoep mag u in elke vuilnisbak weggooien. Het hoeft geen speciale bak te zijn voor hondenpoep. Doe de hondenpoep wel in een plastic zakje!

vrijetijdamsterdam.nl