Presentatie boek en opening tentoonstelling De Dageraad

Presentatie boek en opening tentoonstelling De Dageraad op 5 september
De Dageraad. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Presentatie boek en opening tentoonstelling De Dageraad

Museum Het Schip en bezoekerscentrum De Dageraad nodigen u van harte uit voor de presentatie van het boek De Dageraad en de opening van de tentoonstelling 100 jaar De Dageraad op woensdag 5 september van 16.00 tot 19.00 uur in bezoekerscentrum De Dageraad, Amsterdam.

De Dageraad verschijnt ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van De Dageraad. Het boek beschrijft de bijzondere geschiedenis van het complex in Amsterdam Zuid. In tekst en fotografie wordt een beeld geschetst van de wereldberoemde architectuur en de arbeidersbeweging die dit arbeiderspaleis mogelijk hebben gemaakt. De tekst is van Alice Roegholt en Ton Heijdra, in samenwerking met Alphonsine Rädecker. Bas de Graaf en Will van Sambeek zorgden voor de speciale vormgeving die past bij het ontwerp van het gebouw. Het voorwoord is nog geschreven door burgemeester Eberhard van der Laan. Het boek telt 210 bladzijdes en heeft zowel een Nederlandse als Engelse uitgave.

De tentoonstelling 100 jaar De Dageraad, een expressie van arbeiders en architecten in Plan Zuid staat met historische objecten, foto’s en literatuur stil bij de oprichters van De Dageraad, zoals wethouder Floor Wibaut en de dichter Herman Gorter. Ook is er aandacht voor de architectuur en de vele kunstwerken, zoals die van John Rädecker, Jan Heijens en Chris van der Hoef. Natuurlijk komt ook de politieke achtergrond van De Dageraad aan bod. Onderdeel van de expositie zijn foto’s van een wedstrijd in samenwerking met het digitale Platform Wendingen. Fotografen stuurden opnames in van bijzondere details die het complex sieren. De curatoren van 100 jaar De Dageraad zijn Annosh Urbanke en Sarah van Ree. De vormgever is Diego Montero Ris.

De Dageraad is honderd jaar geleden ontworpen. De letters Aanvang juli 1918 op het woningbouwcomplex herinneren hier nog aan. Het is dan ook een goed moment om aandacht te schenken aan de met dit gebouw verbonden sociale geschiedenis, de architecten en de kunstenaars van de Amsterdamse School. De Dageraad vormde een belangrijk onderdeel van de Nederlandse arbeidersbeweging en de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP). Wat in 1901 begon als een verbruikerscoöperatie waar arbeiders hun levensmiddelen kochten, groeide uit tot een woningbouwvereniging die nu De Alliantie heet. In april 1921 startte de bouw van De Dageraad als onderdeel van Plan Zuid van architect Berlage. De architecten Piet Kramer (1881-1961) en Michel de Klerk (1884-1923) ontwierpen het monumentale gebouw met organische vormen en rijke details. Zowel het boek als de tentoonstelling blikken terug op De Dageraad als een belangrijk internationaal sociaal en architectonisch monument.

De tentoonstelling is te zien in het Bezoekerscentrum De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat 128, dat elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend is. Tussen 11.00 en 17.00 wordt er op elk hele uur een rondleiding gegeven. Een bezoek aan de nieuwe expositie in het Bezoekerscentrum is gratis. De dagelijkse rondleiding kost 7,50 euro.

Het boek is te verkrijgen in de boekhandel, bij Museum Het Schip en Bezoekerscentrum De Dageraad. De prijs is 19,50 euro. ISBN/EAN De Dageraad: 978-90-814397-8-7, ISBN/EAN The Dageraad: 978-90-814397-9-4.

Met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties De Alliantie en allen die een bijdrage hebben geleverd.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd bericht:

Kunst en cultuur vanaf 6 oktober 2018