Premieverschillen autoverzekeringen tussen buurten rijzen de pan uit

Premieverschillen autoverzekeringen tussen buurten rijzen de pan uit

Premieverschillen autoverzekeringen tussen buurten rijzen de pan uit

Tussen de verschillende buurten in Amsterdam blijkt een flink premieverschil te zijn in autoverzekeringen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Autoverzekering.nl, waarin je kunt zien dat het verschil op kan lopen tot € 191,00 per jaar.

Voor het onderzoek is gekeken naar wat een 43-jarige bestuurder met een Volkswagen Golf en vijf schadevrije jaren in verschillende Amsterdamse buurten betaalt voor een WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco verzekering.

In het centrum van Amsterdam blijkt dat de kosten voor alle autoverzekeringen gelijk zijn aan het landelijk gemiddelde. De kosten in Buikslotermeer stijgen daar echter ruim bovenuit. Vooral autobezitters die kiezen voor een WA beperkt casco verzekering zijn duur uit. Zij betalen gemiddeld € 287,28 meer op jaarbasis in vergelijking met hun stadsgenoten die in het centrum wonen. Bos en Lommer en Osdorp volgen met hoge premies, waarbij blijkt: hoe uitgebreider de verzekering, hoe groter het premieverschil.

Bewoner betaalt voor criminaliteit

Het feit dat er een groot premieverschil is tussen de buurten, is te verklaren aan de hand van het risicoprofiel waarop verzekeraars de premies baseren. Een jongere die net begint met rijden, heeft een hoger risicoprofiel en ziet daarom een hogere premie tijdens het autoverzekering afsluiten. Zo geldt dat ook voor de buurt waarin de auto geparkeerd staat. Is dit een wijk met veel criminaliteit of veel schademeldingen? Dan krijgt de postcode van dat gebied een stempel met verhoogd risico en dit zien de bewoners met een auto terug op hun rekening.

In Buikslotermeer ligt het aantal autodiefstallen opvallend hoog, wat direct doorwerkt in de premie. Amsterdam-West heeft hier ook al tijden mee te kampen. Daarnaast komt er gemiddeld meer criminaliteit voor Osdorp en Bos en Lommer, zoals woninginbraak, wat ook een negatief effect heeft op het risicoprofiel van deze buurten.

Verschil varieert per verzekeraar

Alle verzekeraars bepalen hun premies op hun eigen manier, waardoor de premies onderling ook flink uiteen kunnen lopen. Niet alle verzekeraars houden zulke uiteenlopende premies aan tussen buurten. Als je gaat verhuizen en je nieuwe postcode zorgt voor een stijgende autopremie, loont het daarom vaak om te vergelijken of een andere verzekeraar een goedkopere autoverzekering aanbiedt op je nieuwe adres.

vrijetijdamsterdam.nl