Podcast & Chill bij VondelCS: ‘Dipsaus – Dating While Black’

Podcast & Chill bij VondelCS: 'Dipsaus - Dating While Black'

VondelCS staat komende woensdag 11 september in het teken van de inmiddels niet meer weg te denken podcast. Vanaf vijf uur ’s middags kunnen belangstellenden deelnemen aan ‘Podcasting 2.0’ en vanaf zeven uur ’s avonds is het tijd voor ‘Podcast & Chill: Dipsaus ‘Dating while Black’.

In aanloop naar deze twee activiteiten bij VondelCS stelden wij een aantal vragen aan de organisatie achter deze twee podcast sessies.

Ik zag dat er voor ‘Podcast & Chill: Dipsaus’ een activiteit wordt georganiseerd die volledig in het teken van de podcast staat. Kun je daar eens wat meer over vertellen?

“De laatste paar jaar zijn podcasts weer helemaal in. Kijk maar naar Spotify en Apple die steeds meer podcasts aanbieden en de vindbaarheid ervan verbeteren. Door podcasts is er een medium ontstaan die ervoor zorgt dat er dieper op specifieke onderwerpen in kan worden gegaan.

Toch zijn er nog heel veel vragen rondom het concept podcasts; wat is het nou precies naast alleen een audio-opname van een gesprek tussen mensen? Wat kan je ermee doen als maker? Hoe houd je het interessant genoeg om mensen zo’n 20 minuten te laten luisteren en hoe bereik je een publiek die geïnteresseerd is? Maar ook de basisvragen, zoals de techniek en hoe ver je microfoon van je mond moet houden.

Daarom beginnen we vóór de live podcast Dipsaus met een Vondel College: Podcasting 2.0 om alle vragen te beantwoorden. De commerciële podcast, niet-commerciële podcast en de nieuwspodcast worden in dit college toegelicht. Echte podcast professionals zoals journalist Thomas Rueb, Marco Raaphorts en Misha Blok komen hun ervaringen delen over het makers proces.”

Zou je Podcast & Chill: Dipsaus eens kunnen introduceren aan de mensen thuis?

“De Dipsaus podcast wordt gemaakt door en voor vrouwen van kleur, maar ook voor anderen die geïnteresseerd zijn in deze specifieke onderwerpen. De podcast van Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi staat ervoor om verhalen en onderwerpen vanuit het perspectief van vrouwen van kleur te vertellen.

Zo is het onderwerp van Podcast & Chill deze keer ‘Dating While Black’. Situaties tijdens daten waar deze vrouwen tegen aanlopen omdat zij een donkere huidskleur hebben, worden aan het licht gebracht samen met een gastspreker.”

Wat is de achterliggende gedachte achter Podcast & Chill: Dipsaus?

“Vanuit Dipsaus is hun doel om deze vrouwen van kleur een stem te geven in de maatschappij die tot nu toe vaak ontbreekt. Veel vrouwen en mannen met donkere huidskleur vinden dat de media geen goede afspiegeling zijn van de diverse- en multiculturele samenleving.

Dipsaus laat zien dat er een hele andere wereld bestaat naast de wereld van de reguliere media. Door Podcast & Chill helpt VondelCS mee om hun een stem te geven.”

Kun je podcastmakers Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi eens voorstellen aan de mensen thuis?

“Anousha is opgegroeid in Amsterdam waar zij opgeleid is aan de kleinkunstacademie. Ze speelt, schrijft en presenteert al ruim 20 jaar en treedt op in divers media. Ze komt vaak op voor haar eigen waarden in optredens op tv, demonstraties en haar tweede boek ‘Hallo Witte Mensen’ heeft veel stof doen opwaaien.

Ebissé is geboren in Ethiopië waar zij tot haar 14e gewoond heeft. Toen zij naar Nederland verhuisde werd zij Ethio-Nederlander, een donkere vrouw én een niet-westerse allochtoon. Op het moment werk zij bij de Raad voor Cultuur op de afdeling beleid en communicatie. Naast redacteur bij Dipsaus heeft zij een virtueel consultancybureau opgericht.

Mariam is, zoals ze zelf aangeeft, een Nederlandse-Marrokaanse of een Marokkaanse-Nederlander, het maakt haar niet uit. Ze produceert meerdere podcasts naast Dipsaus, en uit haar meningen veel via social media. Ze werkt als beleidsmedewerker op een linkse fractie in Den Haag, wat goed bij haar passie voor het uiten van meningen past.”

De reden waarom Viola Sarkodee als gastvrouw is gekozen?

“Viola Sarkodee, een make-up artiest die een speciale make-upschool voor de donkere huid heeft opgestart, deed mee aan het datingprogramma Single & Pretty. Tijdens een speeddate werd zij geconfronteerd met een Melvin uit IJmuiden, die net terug was van wintersport:

Melvin was in Gerlos geweest, net als meerdere mensen wist Viola niet waar dat lag. “Dat ligt in Oostenrijk, Nederlanders kennen het wel, maar je ziet niet veel donkere mensen. Één van mijn ooms is ook donker, half Surinaams. Hij was een keer mee op wintersport en je zag alle (blanke) skiërs denken: huh, wat is dat?” (Toef Jaeger, NRC, 1 mei 2019)

Viola is dus de ideale gastvrouw om haar ervaringen als deelnemer in het programma en in de dating-wereld als zwarte vrouw uit te leggen”, laat de organisatie achter de twee podcast avonden ten slotte weten.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook ons artikel over The Amsterdam BeerFestival 2019

Gerelateerd:

Blog: Leuke dingen doen in Amsterdam