Partij van de Ouderen: Bescherm binnenplaatsjes en gangen Jordaan

Partij van de Ouderen: Bescherm binnenplaatsjes en gangen Jordaan

Wil van Soest: “Bakermat van de Mokumse cultuur, zuinig op zijn!”

Diverse historische plekken in de Amsterdamse Jordaan staan op de nominatie om gesloopt te worden. Dit tot grote teleurstelling van de Stichting Jordaanmuseum en de Partij van de Ouderen.

De Berengang, Willemstraat 173-181 en de Sajetgang dreigen gesloopt te worden. “De (im)materiële erfgoedwaarde van gangen en ensembles wordt niet gerespecteerd”, zegt de Stichting Jordaanmuseum. Zij schreven in februari al een brandbrief waarin zij om inventariserend onderzoek vragen naar gangen en binnenplaatsjes in de Jordaan.

Ook het handhavingsbeleid van de gemeente krijgt ervan langs. “Gevolg is dat niet alleen gangen met sloop worden bedreigd, in de Jordaan worden hele ensembles gesloopt”, aldus de stichting. Zij krijgen steun vanuit de politiek. De Partij van de Ouderen wil dat Amsterdam zuiniger omgaat met de Jordaan en het erfgoed. “De bruggen en kades in onze stad krijgen terecht grote aandacht. Zo secuur horen we ook om te gaan met de bakermat van de Mokumse cultuur, de Jordaan”, zegt fractievoorzitter Wil van Soest. “Johnny Jordaan draait zich om in z’n graf als hij dit zou horen. Laten we een voorbeeld nemen aan steden als Groningen, Dordrecht en Haarlem. Daar zijn de gangen (im)materieel erfgoed en vrij toegankelijk voor publiek en onderzoekers. Het slopen van de geschiedenis zou een kapitale blunder zijn”, aldus van Soest.

De gemeenteraad spreekt woensdag over de gangen in de Jordaan. De Partij van de Ouderen zal daar vragen om bescherming van- en onderzoek naar de Jordanese gangen en binnenplaatsjes.

Door: Ralf Sluijs

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Amsterdam Open Air start bewustmakingscampagne