IN MEMORIAM: HERMAN BROOD
De muurschildering in de Nieuwe Doelenstraat in Amsterdam. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

IN MEMORIAM: HERMAN BROOD

De Amsterdamse Rock ’n Roll legende Herman Brood zou vandaag op 5 november 72 jaar zijn geworden. Brood sprong in 2001 op 54-jarige leeftijd, na een roerig leven van het dak van het Amsterdamse Hilton Hotel. Op het gevonden afscheidsbriefje dat Brood bij zich droeg tijdens ‘de vlucht’ stond onder andere geschreven dat de achterblijvers niet moeten treuren: “Maak er een mooi feest van. Misschien zie ik jullie nog eens.” En er stond onder meer op dat Brood er geen zin meer in had.

Herman Brood stond bol van de kwaliteiten. Hij was zanger, kunstschilder, pianist, acteur en auteur en volgens velen de Nederlandse belichaming van het credo Sex, Drugs & Rock ’n Roll.

Familiemens

Herman was vader van drie eigen kinderen en had een geadopteerde dochter. Uit een korte relatie met de toenmalige Miss Groningen werd op 24 mei 1968 zoon Marcel geboren. In 1985 trouwde Herman met Xandra Jansen. Met Sandra kreeg Herman Brood twee dochters. In 1985 Lola en in 1994 Holly, en in 1979 hun aangenomen dochter Brenda. Ondanks alle capriolen die Brood gedurende zijn bewogen leven uithaalde was hij volgens zijn gezin een echt warm familiemens.

Zwolle

Met een aantal spetterende optredens is zondag 4 november het Herman Brood Museum in Zwolle officieel geopend. Dat gebeurde met een benefietconcert in theater Odeon, gepresenteerd door Brood-fan Johan Derksen. In totaal is 39.700 euro opgehaald. „Ik ben heel enthousiast,’’ zegt oprichter Ivo de Lange, tegen de Stentor.

Het concert werd gepresenteerd door Brood-fan Johan Derksen. Hans la Faille (Cuby + Blizzards), Erwin Java (Wild Romance) en Jimi Bellmartin, de winnaar van de eerste editie van The Voice Senior, traden op.

“Het was een mooie middag. Iedereen was dik tevreden en zeer enthousiast. We hebben zeker 440 gasten verwelkomd in theater Odeon,” citeert de Stentor een gelukkige De Lange.

In Zwolle bestaat er ook een wandel/steproute over Herman Brood. De step was Brood’s favoriete vervoermiddel. En er is een Herman Brood Experience gelegen aan de Blijmarkt te Zwolle, naast Café Public, Schuttelaar Wijnen, Odeon Theaters en recht tegenover Museum De Fundatie; een prachtige locatie in het museumhart van Zwolle, een waardige plek om Herman Brood blijvend te kunnen waarderen.

Karski en Beyond

Graffiti specialisten Karski en Beyond eerden Brood en Rembrandt in juni 2017 door een portret van de twee op de muur te schilderen in de Nieuwe Doelenstraat. Brood was zelf ook creatief actief op de straat. Zo decoreerde hij de parkeergarage in Leidschendam met acht enorme wandschilderingen. Deze muurkunsten werden in het jaar 2011 verwijderd door de eigenaar van de parkeergarage en geschonken aan het Herman Brood Museum in Wageningen.

His Wild Romance

Wild Romance, de begeleidingsband van wijlen kunstenaar Herman Brood, lanceerde een nieuw album in Amsterdam. De plaat No Time werd zaterdag in de Q-Factory gepresenteerd, schrijft nu.nl.

Herman Brood and His Wild Romance scoorde in de jaren ’70 vooral met hits zoals Saturday Night, Still Believe (van Bertus Borgers), Never Be Clever en I Love You Like I Love Myself. Het album Shpritsz werd beloond met een gouden plaat en het album Cha Cha ontving een platinum plaat. Saillant detail: De platinum werd uitgereikt door bankrover Aage Meinesz.

Herman vangen

Herman Brood and His Wild Romance traden veel op. Zo ook in Ouderkerk aan de Amstel in jongerensoos de Phoenix, gelegen op een kleine afstand van Amsterdam. Marco Casimir en Pim van Coeverden als organisatie betrokken bij deze optredens bewaren enkel goede herinneringen aan Herman Brood. “Het was altijd erg leuk met Herman. Hij kwam langs als er een optreden ergens anders was afgezegd. Hij en de band waren altijd erg blij om bij ons te spelen. Het was lekker dichtbij en wij kookten altijd eten voor ze in plaats van de eeuwige chinees! Het was voor Koos (manager Herman Brood vanaf 1976 tot zijn dood) altijd lastig om op tijd te zijn. Hij moest eerst Herman ‘vangen’ in de stad en dan naar ons brengen. De band stond dan al klaar. Dan poetsten wij de verf van hem af, nam hij zijn “medicijnen” in en ging het podium op! De zaal was altijd strak uitverkocht. Het waren toptijden voor de Phoenix”, liet Pim van Coeverden in 2017 enthousiast aan VTA weten.

Drank & Drugs

Herman Brood romantiseerde onbewust drugs- en drankgebruik en kwam er bijna overal wel mee weg. Die drugs speelden hem uiteindelijk wel parten. Zijn lichaam was op 54-jarige leeftijd uitgeleefd en onder andere de reden dat hij besloot zelf uit het leven te stappen.

Bart Chabot

Bart Chabot was groot fan van Herman Brood, had een goede band met hem en schreef een vierdelige biografie over Herman Brood: Broodje gezond, Broodje halfom, Brood en spelen en Broodje springlevend.

Pistolen Paultje

Op internet gaat het verhaal rond dat in 1999 Bas van Toor enkele alarmpistolen kocht voor een cowboy act in een voorstelling van Bassie en Adriaan. In dat verhaal wordt ook verteld dat die drie alarmpistolen werden doorverkocht aan Pistolen Paultje, die het pistool weer doorverkocht aan Herman. Een aantal dagen later kwam Brood in het nieuws door met het pistool uit de trein te schieten.

Stagediven Paradiso

Samen met Van Dik Hout bracht Brood de single Pijn uit. Tijdens het concert van Van Dik Hout in de Paradiso zou Herman samen met de band komen optreden. Omdat Herman er nog niet was besloot zanger Martin Buitenhuis alvast te starten met het nummer Pijn. Iets later was daar ineens Herman Brood met in zijn zak een fles Vodka met een slangetje om uit te drinken tijdens het optreden. Brood werd onthaald door het publiek en ging stagedivend van het podium af vol het publiek in.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Vorige artikel: Bobbie de Beer

Volgend artikel: Eredivisie volleybal, yes they did it