‘Iedere Amsterdammer heeft wel een favoriet ambachtelijk winkeltje’

Iedere Amsterdammer heeft wel een favoriet ambachtelijk winkeltje, een stamkroeg of koffiehuis, waar regelmatig een bezoekje aan wordt gebracht. Want, buiten de eigenhandig gecreëerde producten van de ambacht of een biertje getapt door het vaste personeel van je stamcafé, scheppen dergelijke initiatieven na verloop van tijd een leuke band.

Je komt er vaak toch wel één keer per week, loopt even rond in de zaak en koopt er ten slotte één of meerdere producten. In het geval van een buurtcafé neem je plaats op je vaste kruk op dezelfde plek aan de bar. Tenminste, dat is voor velen, waaronder de oudere generatie toch wel een soort van vast ritueel.

Een praatje maken

Maar, het leukste van deze originele en unieke locaties is voor de meeste mensen dat ze er even een gemeend praatje kunnen maken. Met veelal oprechte interesse worden er door klant en winkeliers vragen gesteld, waarna een gezellige gesprekje ontstaat, het tijd is om af te rekenen en je de rest van je dag gaat vervolgen.

Na verloop van tijd leer je elkaar beter kennen en wordt er, gedreven door wederzijdse kennis vaak over dezelfde gespreksonderwerpen gesproken.

Gespreksonderwerpen

Zo begonnen winkeliers in mijn jongere jaren tegen mij steevast over Ajax, omdat ik de club tijdens thuis- en uitwedstrijden, in Nederland en buiten de landsgrenzen, vrijwel overal waar ze moesten spelen, achterna reisde om ze van luide aanmoedigingen te voorzien. Dat schepte een band, en die praatjes zijn me door de jaren heen goed bevallen.

Mijn amateurclub, waar ik nu vooral ‘furore’ maak door een lichte jaarlijkse financiële bijdrage, voortvloeiend uit de verplichting voor een niet-spelend lid, was een sterke nummer twee, op mijn lijstje van gespreksonderwerpen op locaties van Amsterdamse ondernemers.

Inmiddels volg ik vooral nog die eerste club. Maar, allang niet meer zo enorm fanatiek als jaren terug en breng ik op zijn tijd nog wel bezoekjes aan de Europese wedstrijden in het buitenland.

Beeldbuis supporter

Maar, voornamelijk bekijk ik de voetbalclashes als beeldbuis supporter op een flatscreen, terwijl ik op mijn grijze luilekker bank lig te hangen in mijn piepkleine, doch zeer gewaardeerde appartementje van 32 vierkante meter in de altijd bruisende stadswijk genaamd: De Pijp.

Toch is het nog steeds die ‘rood/witte’ voetbalclub, waarover vanaf twee zijdes van de verkoopbalie, bijna op wekelijkse basis, over wordt gekletst. Dat is prima, geeft een leuk vertrouwen en levert naast blijvende binding, ook nog eens voor een gezellige berg aan afwisselende voertaal.

Ajax blijft de klok slaan

Ajax blijft de klok slaan in de gesprekken die ik voer als mijn voeten in schoenmaat 43,5, de ingang van één van ‘mijn’ populaire stadse zaakjes hebben gepasseerd. En dat, ondanks het feit van redelijk wat nieuwe en uiteenlopende hobby’s op het gebied van cultuur, waarmee ik mijn leven probeer te verrijken.

In mijn optiek wegen de voordelen, die ik zojuist opsomde, stukken beter op in vergelijking met een grote supermarkt, waarbij je op positieve uitzonderingen na, tijdens het afrekenen niet netjes wordt aangekeken, de verhalen van het weekend belangrijker zijn dan de trouwe klant en je getrakteerd wordt op een chagrijnig ogende blik van het kassameisje. Positieve uitzondering buiten beschouwing gelaten.

In voor en tegenspoed

De vaste gespreksonderwerpen die we net vermeld hebben, willen niet zeggen dat er geen andere woorden over de toonbank vliegen. Nee hoor, het zijn vaak deze nostalgische zaakjes waar er niet alleen wordt gesproken in voorspoed.

Bij tegenspoed staan de Amsterdamse ondernemers ook voor je klaar. En dat is wel zo prettig als je humeur om te janken is na een vervelend overlijdensgeval binnen de familie of als er een andere tegenslag is, die je hebt moeten incasseren.

Unieke momenten

Het geldt overigens ook voor de leuke en unieke momenten zoals een bruiloft, jubilea of andere mijlpalen in je leven. Een ‘gefeliciteerd’ vanaf de verkoper kant van de balie wordt al gewaardeerd. De gelukkige zal vanaf dat moment een tijdje onafgebroken het woord voeren.

Ei kwijt kunnen

Soms put je steun uit het feit dat je even je ei kwijt kan en er iemand naar je luistert, terwijl het door afleiding een verfrissende en helende werking op je gemoedstoestand kan hebben. En dat is wel zo fijn, zeker tijdens rot momenten op dagen die in tijden der tegenspoed altijd een stuk langzamer voorbij lijken te gaan.

Groenteboer op de hoek

Smaken verschillen maar de schrijver van dit artikel voelt zich nog altijd meer op zijn gemak bij de groenteboer op de hoek, de maker van stadse meubels, de ‘safe space’ op het gebied van uitgaan waar je zelfs het barpersoneel van naam kent, bijna weet wat de beveiliger als beleg op zijn boterhammen smeert, de behulpzame sleutelspecialist die je uit de brand helpt als je last van sleutelproblematiek hebt of bijvoorbeeld de altijd gezellige en de uit Syrië afkomstige snackbar bezitter die je op de wenken bediend als je zin hebt in een lekker patatje met.

Kille ruimte

Het staat in schril contrast met het gevoel dat ik krijg, wanneer ik intrede doe in een mega grote en kille ruimte, volgestouwd met artikelen die zijn voortgekomen uit een wereldwijde massaproductie. Soms sta je er minuten lang terwijl er geen verkoper naar je omkijkt, laat staan een praatje met je maakt, en alweer de conclusie wordt getrokken dat de stellage waar je voor staat geen praatje met je zal beginnen. Nee, echt niet.

Steun aan de ambacht

Zelf steun ik de ambacht, kleine ondernemers, nostalgische kroegen en geef ik mijn centjes liever uit bij de groenteboer op de hoek, in plaats van bij de grote supermarktketens. Misschien zelfs alleen al vanwege het feit dat ik bij mijn vaste Turkse groenteboer in de Van Woustraat, sinds jaar een dag wordt aangesproken met Hendrik, terwijl ik niet zo heet.

Een mooie belevenis

Ik weet niet waar het vandaan komt, en vind het keer op keer weer een mooie belevenis als ik zo wordt aangesproken. In de beginfase stribbelde ik nog wat tegen, probeerde ik het nog te veranderen, maar inmiddels ben ik helemaal om. Noem mij maar Hendrik. Fantastisch en zeker geen probleem.

Beste prijs voor gegrilde kip in Amsterdam

Goedemorgen Hendrik, goedemiddag Hendrik, hoe gaat het met jou Hendrik en tot ziens Hendrik, hoor ik dagelijks vriendelijk rondom de aankoop van alweer een trosje vol met verse tomaten, een paprika of gegrilde kip, die je hier in de Van Woustraat kunt kopen, tegen misschien wel de beste prijs in heel Amsterdam.

Sluiting van Kaassie Kaassie

Onlangs ontving ik het ogenschijnlijk droevige nieuws dat de deuren van de ambachtelijke winkel ‘Kaassie Kaassie’, die wordt gerund door een aantal gezellige en sympathieke mensen en is gelegen in een zijstraat van de Albert Cuyp, binnenkort definitief de deuren achter zich dicht gaat doen. “Waren we er nu maar vaker een broodje gaan halen”, zingt rond in mijn gedachten, terwijl de exacte achterliggende beweegredenen voor de sluiting nog niet bekend is.

Ludieke lawaaidemonstratie

Na het ‘Kaassie Kaassie’ nieuws werd ik enkele dagen later prompt ‘opgeschrikt’ door een ludieke lawaaidemonstratie voor de deur van ambachtelijke winkel Stadshout. Er werd door boze Amsterdamse inwoners geprotesteerd tegen een aanstaande wettelijke huurverhoging. Men is voornemens om deze verhoging in de toekomst door te voeren.

Doodsteek voor de aandacht

‘Bijna een doodsteek voor de ambacht’, lieten strijdlustige actievoerders in woord en gebaar, tussen het toeteren en optreden van een vrolijk klinkend orkest, destijds luid horen aan de toegesnelde pers en andere belangstellenden.

Ontwikkelingen in de stad

Hoopvol blijven we de ontwikkelingen in de stad nauwlettend volgen en brengen u daarvoor op een zeker moment van op de hoogte.

Geschreven door:

In de bres voor Amsterdamse ambacht, stamkroegen en koffiehuizen

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Check ook ons blog over leuke dingen die je in Amsterdam kunt doen