Hooligan Halsema en de Ajax-achterban: een gedoemd huwelijk

Hooligan Halsema en de Ajax-achterban: een gedoemd huwelijk
Bron: Supportersvereniging Ajax

Hooligan Halsema en de Ajax-achterban: een gedoemd huwelijk

Burgermoeder Femke Halsema en de supporters van Ajax: een gespannen huwelijk dat na afgelopen woensdag gestrand is op de loszittende klinkers voor de Arena. Komt het ooit nog goed tussen de politiek-linkse voorvrouw van Mokum en het Amsterdamse publiek?

Het sprookje begon allemaal zo mooi in juli 2018. De Supportersvereniging Ajax biedt Halsema een Ajax-shirt met nummer 10 aan, dat de burgemeester vol trots in ontvangst neemt. Het zou het begin moeten zijn van een mooie relatie. “Naast burgemeester van alle Amsterdammers wil ik graag burgemeester zijn voor alle Ajacieden in en buiten de stad en daar ga ik mijn best voor doen”, tekende Ajax Life toentertijd op. Deze mooie woorden zijn inmiddels ingehaald door de realiteit.

Minder dan een jaar later is de verhouding al compleet geëscaleerd. Het doel van de vruchtbare samenwerking tussen supporters en de eerste burger van de stad “moet zijn dat alle Ajacieden veilig en laagdrempelig wedstrijden kunnen bezoeken in haar en onze stad”, sprak de directeur van de supportersvereniging vorig jaar bij de shirtoverhandiging uit. Maar juist van een veilig bezoek aan Ajax-Juventus was woensdagavond geen sprake en dat was volledig toe te schrijven aan het optreden van de politie, onder verantwoordelijkheid van de burgemeester. Wie speelde hier nou de hooligan? Halsema en haar waterkanonwarriors of de vredelievende wedstrijdbezoeker?

De kamikaze actie van de sterke arme had het karakter van een commando-overval. Het Entrada-feestje werd plotsklaps ruw verstoord, er was nauwelijks sprake van enige provocatieve aanleiding. De kritiek op burgemeester en politie is terecht. Het optreden was totaal onnodig en het machtsvertoon misplaatst. Een unieke droomavond van veel (jonge) supporters wreed verstoord. Natuurlijk bestaat de ‘hasj-coke-en-pillenbrigade’ van de Amsterdamse ultra’s niet uitsluitend uit koorknapen, werd er vuurwerk afgestoken wat niet mag, en is de aanwezigheid van de politie gerechtvaardigd. Maar verdiep je in de cultuur, voel de situatie aan en knijp af en toe een oogje dicht. Humor is ook een wapen.

De dienstdoende dienders lijken af en toe zelf te opgefokt en gespannen om de sfeer en het gevaar goed in te schatten. Juist op zo’n moment moet er van hogerhand iemand zijn die adequate beslissingen neemt en alle scenario’s helder voor de geest heeft. Halsema heeft hierin gefaald en het naijl-effect zal enorm zijn. Het imago van de burgemeester heeft in het voetbalminnende deel van Amsterdam een behoorlijke deuk opgelopen.

Vermoedelijk zullen de fans niet snel bereid zijn de hand over hun hart te strijken. Afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Excelsior uitte de F-Side met spandoeken opnieuw zijn ongenoegen over Halsema en politie. Het conflict lijkt ook niet op zichzelf te staan. De tegenstellingen zijn (te) groot, de verhoudingen gespannen. Halsema is het politieke boegbeeld van de elitaire linkse grachtengordel, voetbal is een volkssport van de ‘gewone, hardwerkende man’. Dat lijkt op voorhand al te botsen. Ondanks de eerder aangehaalde goede bedoelingen van burgermoeder en supportersvereniging.

Verdient Fem Fatale een tweede kans? Toont het Ajax-publiek genade? Alleen de tijd zal antwoord kunnen geven op deze vragen. Feit is dat de eerder uitgefloten burgemeester Eberhard van der Laan uiteindelijk ook de harten van de supporters wist te winnen na een valse start. Halsema zal zich in de toekomst opnieuw moeten bewijzen om de scepsis van de Amsterdamse achterban te overwinnen. Bij de huldiging op het Museumplein zal ze vermoedelijk bepaald niet met open armen worden ontvangen…

Door: Eelko Mink

vrijetijdamsterdam.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here