Het verhaal achter Kinderboerderij ’t Brinkie
Foto via Kinderboerderij 't Brinkie

Vrije Tijd Amsterdam gaat iedere dag op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam en omstreken. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Evelien Kuiper van Kinderboerderij ’t Brinkie.

Wilt u Kinderboerderij ’t Brinkie eens introduceren?

“Kinderboerderij ’t Brinkie is een ruim opgezette kinderboerderij gelegen in het centrale park van Gaasperdam, op loop- en fietsafstand van Holendrecht, Reigersbos, Gein, Nellestein en de Gaasperplas. Het park maakt onderdeel uit van de zogenaamde Groene Zoom die een ecologische verbinding tussen Diemen, Amsterdam, Abcoude en Driemond/Weesp vormt.”

Buurtfunctie

“De kinderboerderij heeft echt een buurtfunctie. Er komen dagelijks veel bezoekers, alleen nu in de Coronatijd zijn dat er veel minder. De meeste bezoekers lopen een ronde over de boerderij om de dieren te bekijken om vervolgens gezellig op de bankjes en picknicktafels rondom de speeltuin plaats te nemen.”

Educatieve activiteiten

“Voor de kinderen uit de buurt zijn er, met uitzondering van de Coronaperiode, wekelijkse gratis educatieve activiteiten zoals knuffelmiddag, knutselen en meehelpen met voeren. Ook komt een grote groep bezoekers op de Kringloopwinkeltjes en het boekenhok af. Bewoners van Gaasperdam brengen dagelijks goede en mooie tweedehands spullen en boeken. Deze zijn bestemd voor de Kringloopwinkel en de rommelmarkten die regelmatig worden gehouden.”

Vrijwilligers

“Bij ’t Brinkie werken veel vrijwilligers uit de buurt die dit allemaal mogelijk maken. Ook wordt de boerderij bezocht door groepen van scholen en kindercentra. Deze groepen kunnen naast spelen en zelf de dieren bekijken/aaien ook lessen boeken, die worden gegeven in de speciaal daarvoor ingerichte educatieve ruimte. Kinderen kunnen deelnemen aan een speurtocht en er worden naschoolse activiteiten georganiseerd.”

Het verhaal achter Kinderboerderij ’t Brinkie
In November werd er een Coronaproof kerstmarkt georganiseerd.
Foto via Kinderboerderij ’t Brinkie

Wie is de organisatie achter Kinderboerderij ‘t Brinkie?

“Kinderboerderij ’t Brinkie is een vereniging met ongeveer duizend leden. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Er zijn vier vaste parttime medewerkers, waarvan één educatief medewerkster. ‘t Brinkie wordt deels gesubsidieerd door de gemeente Amsterdam.”

De locatie

“Het is een groene ruime locatie in het park. Kinderboerderij ’t Brinkie wordt omringt door natuurgebiedje De Riethoek, Gaasperplas om de hoek en volkstuintjes.”

Bezoekers

“In de zomermaanden komen er dagelijks gemiddeld ruim 60 bezoekers (nl groepen van scholen e.d) en in de maanden daarbuiten zo’n 40 gemiddeld. De Kringloopwinkel trekt het hele jaar door bezoekers, ook bij slecht weer.”

Welke dieren treffen we aan op de boerderij?

“Twee koeien, twee ezels, twee Kune Kune varkentjes, diverse soorten kippen, pauwen, katten, konijnen, cavia’s, geiten en schapen.”

Het verhaal achter Kinderboerderij ’t Brinkie
Agaath en Fleur met een nieuwe hooibal. Foto via Kinderboerderij ’t Brinkie

Het dierenadoptieplan

“Het is mogelijk om symbolisch een dier te adopteren voor een vast bedrag per jaar. De adoptant krijgt dan een gelamineerd bewijs van de adoptie met foto van het dier. Er kunnen verder geen rechten aan worden ontleend. Het is vooral een leuke wijze om de boerderij te steunen.”

Werkzaamheden

“Er werken veel vrijwilligers op de boerderij. Werkzaamheden zijn vooral het dagelijkse onderhoud zoals stallen uitmesten, verblijven aanvegen, drinkbakken e.d. schoonmaken, weide harken en schoonmaakwerkzaamheden. Maar ook het onderhoud aan de gebouwen/bestrating moet gebeuren. Verder wordt er veel werk verricht voor de Kringloopwinkel zoals uitzoeken/sorteren, opslaan en verkopen van de spullen.”

De optocht van ouders en kinderen

“De laatste jaren mochten kinderen uit de buurt elke vrijdagmiddag (inloopmiddag) onder andere meehelpen met voeren. Dat “meehelpen met voeren” was populair en leverde regelmatige een optocht van ouders en kinderen op, die met bakjes voer achter de medewerker met kruiwagen aanliepen. Zag er altijd grappig uit. In de kerstvakantie starten we weer met deze activiteiten. In verband met de Coronasluiting is dit niet mogelijk geweest.”

Worden er door Kinderboerderij ‘t Brinkie ook activiteiten georganiseerd?

“Ja. Binnenkort starten we weer met de “meehelpen met voeren” activiteit en kunnen kinderen uit de buurt kerststukjes komen maken. Verder worden er twee keer per jaar grote rommelmarkten gehouden en tussendoor mini-markten en/of een boekenmarkt.”

Dierendag

“Met Dierendag is er vaak een activiteit zoals het Groentebuffet en/of knutselen, met Brinkie’s verjaardag zijn er spelletjes, schminken en soms theater. Op 1e Paasdag is er gratis eitjes zoeken (met extra prijzen) voor de kinderen uit de buurt en Paas knutselen.”

Knuffel- en inloopmidag

“Als alle Coronamaatregelen zijn opgeheven kan de wekelijkse knuffel- inloopmiddag ook weer worden voortgezet. Daarnaast worden er voor scholen diverse educatieve lessen aangeboden zoals de Koeles, Voorjaarsles, Slootjesles en Speurtocht.”

Kunt u iets vertellen over de muntenactie?

“Vanuit Kinderboerderij ’t Brinkie is Toon Borst, mede-oprichter en oud bestuurslid van ‘t Brinkie, lang geleden gestart met de Muntenactie waarbij vakantierestjes buitenlandse munten worden ingezameld en omgewisseld in euro’s. De Muntenactie is uitgegroeid tot een succesvolle op zichzelf staande inzamelingsactie die niet direct voor Kinderboerderij ’t Brinkie is bedoeld.

“Uiteraard gaat een deel van de opbrengst naar ’t Brinkie, maar alle kinderboerderijen en vele andere, zoals ook buitenlandse goede doelen, krijgen een bedrag vanuit deze organisatie. De Muntenactie staat tevens bekend om de door vrijwilliger Bert prachtig beschilderde inzamelingsmelkbussen.”

Kunnen de bezoekers ook een hapje en een drankje nuttigen?

“Nu met Corona niet, maar normaal gesproken is er verkoop van koffie, thee, frisdrank, limonade, ijsjes, chips, rozijntjes, koeken, snoepgoed enz. bij ’t Brinkie.”

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Evelien Kuiper voor haar tijd en antwoorden. We wensen alle mensen en beesten bij de kinderboerderij een mooie en gezonde toekomst toe.”

Interview door:

Rik Verkaik

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl