Het verhaal achter ‘Allerzielen in het Vondelpark’

Het verhaal achter 'Allerzielen in het Vondelpark'
Fotocredits: Allerzielen Vondelpark

“Allerzielen in het Vondelpark is een particulier initiatief’, wat ik 10 jaar geleden ben gestart. Veel vrienden en mijn eigen gezin helpen mee met organiseren”, aldus Machteld, de hoofdorganisator van het herdenkingsevenement.

Allerzielen in het Vondelpark vindt op zaterdag 2 november plaats. Vrije Tijd Amsterdam interviewde Machteld, en blikte alvast vooruit naar het bijzondere en al tien jaar succesvolle evenement dat in het Vondelpark zal plaatsvinden.

Kun je Allerzielen in het Vondelpark introduceren aan de Amsterdammers die er nog nooit over gehoord hebben?

“Iedereen mist wel iemand en het kan fijn zijn om een moment te hebben om iemand die je zo mist te herdenken. Tijdens ‘Allerzielen in het Vondelpark’ kan dat en verandert de grote vijver in een zee van lichtjes.

Het maakt niet uit wat je gelooft of wat je achtergrond is, of hoe oud je bent, iedereen is welkom om een verlicht bootje op de vijver te zetten. Al die bootjes bij elkaar laten zien dat er veel mensen zijn die iemand missen.

Je bepaalt zelf of je kort of lang blijft, of je het bootje nog even extra mooi wilt maken of wilt beschrijven. Er is trouwens mooie muziek op de achtergrond.”

Wat is de drijfveer om Allerzielen in het Vondelpark te organiseren?

“We kunnen zo goed vieren in de stad, maar bezig zijn met verlies is toch nog een beetje weggestopt op begraafplaatsen – hoe mooi daar ook van alles wordt georganiseerd. Ik wil het graag op een mooie manier wat zichtbaarder maken en laten zien dat verlies ook een plek mag hebben in het leven en dus op een drukke plek in de stad.

Ik vind het ook belangrijk dat iedereen zich daar welkom voelt en dat de bezoekers zich beter voelen door even stil te staan bij wat hen zo raakt. Kinderen snappen overigens meteen wat ze met zo’n bootje kunnen doen, schrijven briefjes met speciale boodschappen en versieren het prachtig. Als dat een beetje helpt in het verdriet, dan is dat geweldig.“

Kan iedereen meedoen met Allerzielen?

“Absoluut! En je hoeft niks mee te nemen. Misschien een paraplu.”

Het verhaal achter 'Allerzielen in het Vondelpark'
Foto credits: Allerzielen Vondelpark

Hoe kijk je terug op Allerzielen in het Vondelpark 2018?

“De vorige editie was een prachtige, rustige avond. Goed weer en de volgende dag brandden alle bootjes nog, een prachtig gezicht.”

Heb je in het kader van Allerzielen in het Vondelpark nog iets toe te voegen?

“Ik ben er heel trots op dat ieder jaar veel mensen meehelpen in de voorbereiding. Ik probeer mensen te betrekken die graag willen werken of bezig willen zijn, maar voor wie dat soms lastig te vinden is, of die eenzaam zijn.

Dit jaar heeft de groep met niet-aangeboren-hersenletsel fantastisch geholpen met kaarsjes en bootjes plakken. Zo worden de bootjes extra bijzonder, zelfs voordat ze het water op gaan. De bootjes delen we met veel plezier uit, maar op is op, dus het kan zijn dat we vragen of je een bootje wil delen met wie je komt”, laat Machteld trots vooruitkijkend naar het jubilea event, aan de redactie van Vrije Tijd Amsterdam weten.

Interview door:

Het verhaal achter 'Allerzielen in het Vondelpark'

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Een Noorderkerkconcert is je mooiste uur klassiek op de zaterdag

Allerzielen in de agenda van Vrije Tijd Amsterdam