Een rondje Artis tijdens 'homoseksualiteit in het dierenrijk'
Foto credits: Artis

Onlangs sjokte ik aan de hand van twee Artis medewerkers mee tijdens de speciale rondleiding over homoseksualiteit in het dierenrijk. De LHBTI-rondleidingen werden destijds gegeven in het kader van Pride Amsterdam. Omdat het vandaag dierendag is, de rondleiding nog het hele jaar te boeken is en omdat ik dit oprecht kan aanbevelen, neem ik een ieder weer mee terug naar dat ene moment in Augustus van dit jaar.

Tijdens de door zonnestralen vergezelde midweekse dag, werd ik opgehaald aan het begin van de Artis toegangspoort. Vanaf daar begon, onder begeleiding van de twee Artis medewerkers, mijn bijzondere tocht door het dierenrijk in Amsterdam-Oost.

Een wandeling op zoek naar het verhaal achter homoseksualiteit in het dierenrijk, waarvan we je middels dit artikel, maar enkele tipjes van de sluier zullen geven. Want, het leukste is om zelf bijgepraat te worden, terwijl je naar aapjes, olifanten, vissen, roze flamingo’s en andere dieren aan het koekeloeren bent.

Even valt het woensdagmiddag stil, terwijl we met zijn drieën voor een rif aquarium staan. Stil vanwege enkele feitjes die zojuist verteld zijn door de Artis-bioloog. “Als er in een éénslachtige omgeving meerdere vrouwtjes (of mannen) vissen leven, dan verandert er één van geslacht. Het zou dus zo kunnen zijn dat er het ene moment vier vrouwtjes zijn, terwijl het viertal het volgende moment met drie vrouwtjes en een mannetje bij elkaar zijn.

Als een individu verandert van man naar vrouw, noemen ze dit proterandrie. Als het verandert van vrouw naar man, noemen we ze dit protogynie”, vertelt de Artis-bioloog terwijl hij met zijn vinger richting het aquarium wijst. ‘Is dit echt waar. Je neemt me toch niet in de maling, is mijn eerste reactie’, waarna er volmondig wordt bevestigd dat dit toch echt de waarheid is.

Even voor dit moment was ik al verrijkt met leuke wetenswaardigheden over sociale aapjes, flamboyant ogende roze flamingo’s én niet op de laatste plaats de grote familie aan Artis pinguïns. Het luisteren wordt een nog mooiere belevenis omdat je op hetzelfde moment naar de leuke dieren aan het kijken bent.

Terwijl we bij de giraffen staan word ik ook daar weer bijgepraat over weetjes, waarvan ik voorafgaand aan de rondleiding nog niks wist. De olifantenverhalen zijn ook leuk. Omdat de vrouwtjes olifanten nogal kieskeurig zijn, blijft de mannetjes olifant soms alleen over. Maar, niet voor lange tijd, de mannetjes olifanten zoeken dan liefde en steun bij elkaar, ook vanuit het seksuele perspectief. Die eenzaamheid is trouwens niet alleen de reden van seksuele interactie tussen olifanten van hetzelfde geslacht.

Enfin, een route door een vrolijk park met dito dieren en heerlijke boeiende verhalen over homoseksualiteit in het dierenrijk, kan ik een ieder van harte aanbevelen.

Geschreven door:

Een rondje Artis tijdens event homoseksualiteit in het dierenrijk

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS . De rondleiding over seksuele diversiteit in het dierenrijk is het hele jaar te boeken op aanvraag voor groepen van 8-15 personen. Het bedrag van €35,00 dat je betaalt voor de rondleiding, gaat volledig naar de vernieuwingen binnen ARTIS. Op dit moment steun je met het boeken van een rondleiding de bouw van een nieuw binnen verblijf voor de goudwanggibbons. Aanvragen voor groepen tot 100 personen moeten minimaal twee weken van tevoren, maar kan ook eerder. Zo voorkom je dat de door jou gekozen datum volgeboekt is.

Meer informatie hierover kun je vinden via de website van Artis.

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting