Eberhard van der Laan (1955 - 2017) was van 7 juli 2010 tot 5 oktober 2017 de burgemeester van Amsterdam. De oud-Amsterdams burgemeester luisterend naar de volledige naam Eberhard Edzard van der Laan, werd op 28 juni 1955 geboren in Leiden. De plaats waar meneer Van der Laan overleed was Amsterdam
Eberhard van der Laan bij de KNSM. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Eberhard van der Laan (1955 – 2017) was van 7 juli 2010 tot 5 oktober 2017 de burgemeester van Amsterdam. De oud-Amsterdams burgemeester luisterend naar de volledige naam Eberhard Edzard van der Laan, werd op 28 juni 1955 geboren in Leiden. De plaats waar meneer Van der Laan overleed was Amsterdam.

Zijn vader was huisarts en lid van de gemeenteraad van Rijsburg. Van der Laan had zijn interesse voor de politiek dus niet van een vreemde. De vader en moeder van Eberhard van der Laan waren verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het duo bood onder andere onderdak aan Joodse onderduikers.

Vader van vijf kinderen

Eberhard van der Laan was vader van vijf kinderen. Twee van deze kinderen kwamen uit zijn eerste huwelijk. Nadat Van der Laan in 2000 was gescheiden, trouwde hij in 2005 opnieuw. Uit zijn tweede huwelijk had de oud-politicus drie kinderen.

Opgroei fase en studie

De oud-burgemeester van de stad Amsterdam groeide op in Rijnsburg. In Rijnsburg zat hij op de Julianaschool om basisonderwijs te volgen. Voor middelbaar onderwijs doorliep Van der Laan de lessen op het protestantse Christelijk Lyceum dr. W.A. Visser ’t Hooft, waarna het vervolg van zijn studie in Amsterdam plaatsvond.

In 1983 studeerde hij op 28-jarige leeftijd cum laude in de rechten af. Dit gebeurde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Politieke carrière

Van der Laan werkte ook als Nederlands advocaat en was als politicus vervonden aan de Partij van de Arbeid (PvdA). Mr. Eberhard van der Laan startte zijn politieke carrière als gemeenteraadslid in Amsterdam. Dit was van 1990 tot 1998. In 1993 werd hij benoemd tot fractievoorzitter in de gemeenteraad van de stad.

Voordat Eberhard van der Laan burgemeester van Amsterdam werd, was hij actief als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Dit was in de periode van 14 november 2008 tot 23 februari 2010. In de tijd dat Van der Laan daar verantwoordelijk voor was, stond het ‘kabinet-Balkenende vijf’ aan het roer in Nederland.

Advocatuur

In zijn advocatuur periode werkte hij bij advocatenkantoor Kenny Van der Laan. Van dit bedrijf was hij ook medeoprichter en partner. Van der Laan had de meeste interesse voor het aansprakelijkheidsrecht.

Burgemeester van Amsterdam

Eberhard van der Laan kreeg vooral bekendheid door zijn rol als burgemeester van Amsterdam. Hij werd de opvolger van Job Cohen. Na een stroeve start zoals wel vaker bij beginnende burgemeesters, werd hij bij de meeste Amsterdammers erg populair.

In zijn burgemeesterstijd werd van Van der Laan onderscheiden met de Machiavelliprijs. Deze prijzen worden toebedeeld aan personen die weten uit te blinken in communicatie tussen politiek, burgers en overheid.

In 2016 werd hij door de Amsterdamse gemeenteraad, herbenoemd voor een periode van zes jaar.

Ziekte

In oktober 2013 werd prostaatkanker bij Van der Laan geconstateerd. Daar wist hij van te genezen. In 2017 stond hij er minder rooskleurig voor. De oud-burgemeester maakte toen bekend dat in zijn lichaam uitgezaaide longkanker was vastgesteld. Deze ziekte was ongeneeslijk. De stad was in shock en het had een grote impact op hemzelf, zijn gezin en de inwoners van Amsterdam en Nederland.

Er werd in zijn ziekteperiode veel bij de oud-burgemeester stilgestaan. Er werden veel activiteiten georganiseerd om er bij stil te staan en hem steun te bieden. Een recordaantal kijkers keek naar de uitzending van Zomergasten, die geheel in het teken van de oud-burgemeester stond.

Enkele dagen voordat het overlijdensleed geschiedde kwamen Amsterdammers voor de ambtswoning aan de Herengracht bijeen om Van der Laan te eren. Er klonk een overweldigend applaus en er werden fakkels ontstoken.

Overlijden

Uiteindelijk overleed Van der laan op de leeftijd van 62 jaar. Dit was op 5 oktober 2017. De afscheidsplechtigheid vond plaats in Het Concertgebouw in Amsterdam. Een groot aantal belangstellende nam hier afscheid van hem. Van der Laan werd later in besloten kring begraven. Er lag een enorme bloemenzee bij het Concertgebouw en voor de deur van de burgemeesterswoning.

Afscheidsbrief

Van der Laan ontroerde Amsterdam vlak voor zijn overlijden met een afscheidsbrief. In deze brief schreef hij dat hij zijn taken had neergelegd, zich had ziekgemeld bij commissaris van de Koning en ontroerde hij vooral met de pakkende woorden ‘Wees lief voor elkaar en wees lief voor de stad’, doelend op de toekomst van de stad en de samenleving als geheel. Deze brief schreef hij op 18 september 2017.

Dank- en eerbetuigingen

Vlak na zijn overlijden waren er vele dank- en eerbetuigingen voor de oud-burgemeester. Op het Rembrandtplein sierde zijn afbeelding het grote videoscherm.

Er zijn in de stad enkel dank- en eerbetuigingen voor Eberhard van der Laan in gang gezet. Zo is er op het Mercatorplein een 8 meter hoge afbeelding van hem te zien. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaarscollectief Kamp Seedorf.

Voor dit eerbetoon werd een wedstrijd georganiseerd waarbij Amsterdammers konden stemmen op hun favoriete eerbetoon. Kamp Seedorf ontving destijds ruim 4000 stemmen. Aan de gevel van Paradiso is een beeldje door Street Art Frankey geplaatst.

Femke Halsema

Na het overlijden van Van der Laan werd in eerste instantie Jozias van Aartsen benoemd tot waarnemend burgemeester van Amsterdam. Van Aartsen werd aangewezen door de commissaris van de koning in Noord-Holland. Dat was destijds Johan Remkes.

Dit gebeurde na overleg met fractievoorzitters in de Amsterdamse gemeenteraad. Na de interim-periode van Jozias van Aartsen werd Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam benoemd.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd bericht:

Ontroerend nieuws: Van der Laan stopt als burgemeester Amsterdam

Kamp Seedorf winnaar ontwerpwedstrijd befaamde Van der Laan boodschap

Tentoonstelling Van der Laan de mooiste stad bijna open

Ajax bedankt Van der Laan met groot applaus en overwinning

Eberhard van der Laan op het Rembrandtplein

Oorverdovend applaus voor burgemeester Eberhard van der Laan

Bloemen voor Eberhard van der Laan