Drukte blijft ook komende jaren in de hoofdstad

Drukte blijft ook komende jaren in de hoofdstad

Drukte blijft ook komende jaren in de hoofdstad

Het wordt de komende jaren niet rustiger met de instroom van toeristen en de daarbij komende irritaties van Amsterdammers in de hoofdstad. Die conclusie kun je trekken naar aanleiding van het volgende overzicht over massatoerisme in vier buurten van de stad. Het onderzoek is gebaseerd op de ‘Stadsenquête Drukte en Balans’ uitgevoerd door Gemeente Amsterdam en OIS (Onderzoek, Informatie en Statistiek). Amsterdam staat, los van het onderzoek, op nummer 1 in de lijst ‘grootste steden Nederland’.

Naar verwachting stijgt het toeristenaantal zelfs naar 30 miljoen in 2025

De afgelopen jaren ondervindt de stad een enorme toename van het aantal toeristen terwijl de bezoekersaantallen blijven stijgen. Er wordt verwacht dat dit jaar 18 miljoen bezoekers Amsterdam aandoen en dat dit aantal naar verwachting zelfs zal stijgen naar 30 miljoen in 2025. Volgens de Wereld Toerisme Organisatie (UNWTO) zal het aantal internationale toeristen wereldwijd stijgen van 1,2 miljard naar 1,8 miljard in 2030.

Nu buitenlandse toeristen zich steeds vaker in de buurten rondom het centrum bevinden, zijn bewoners van De Pijp/Rivierenbuurt en Oud-Zuid in toenemende mate negatief over drukte veroorzaakt door massatoerisme. De Pijp is de derde meest drukke buurt in Amsterdam, waar bewoners vrij negatief zijn over drukte. Bewoners uit deze buurt zijn van mening dat de hoofdoorzaak van de drukte de buitenlandse toeristen zijn. De resultaten laten zien dat de bewoners hun buurt als drukker ervaren dan in 2016.

Belemmering op de stoep, vuil, vervuiling en verkeerschaos

Oud-Zuid heeft ook een negatieve houding tegenover de drukte, dit sentiment is nu negatiever dan in 2016. De buurt staat op de vierde plek in het overzicht onder, drukte veroorzaakt door buitenlandse toeristen, wat tevens door de bewoners wordt gezien als de hoofdoorzaak van drukte. In de buurten waar de bewoners de gevolgen van de drukte het meest ondervinden met als belangrijkste reden buitenlandse toeristen (Centrum Oost, Centrum West, De Pijp/Rivierenbuurt, Oud-Zuid en Oud-West/De Baarsjes) zijn belemmerde doorgang op de stoep, vuil en vervuiling en verkeerschaos de drie voornaamste gevolgen.

Het aantal bewoners dat klaagt over de belemmerde doorgang op de stoep is in vergelijking met 2016 het meest gestegen in Oud-West/De Baarsjes en Centrum Oost.

vrijetijdamsterdam.nl