Documentaire over kermisexploitant Frans Stuy volgende week op AT5

Documentaire over kermisexploitant Frans Stuy volgende week op AT5
Frans Stuy. Foto credits: Cindy Woolthuis

Frans Stuy staat in Amsterdam bekend om zijn kermissen, de ijsbaan en het Jordaan festival. Maar de kermisexploitant heeft al jaren een grote droom: Een echt pretpark om nog meer jongeren aan het werk te helpen en op te leiden. Documentairemaker Marco de Vries volgde Frans bijna tien jaar met de camera. Thuis met zijn gezin, tijdens onderhandelingen met bestuurders en zelfs op audiƫntie bij de Paus.

Deze productie van Studio Ondergrond is deze week op AT5 te zien in de documentaire Pretpark of koude kermis? Een levendig portret van een kleurrijke Amsterdammer met een groot doorzettingsvermogen.

In de documentaire wordt duidelijk dat de gemeente veel geld vraagt voor het gebruik van grond voor een pretpark. In beeld waren onder meer een voormalig slibterrein in Amsterdam Noord.

In 2016 krijgt Stuy wel de beschikking over een braakliggend bouwterrein bij Sloterdijk, waar hij samen met een jonge ondernemer het Stadspodium Amsterdam opzet. Recentelijk verwierf hij een terrein rond een pannenkoeken restaurant in Haarlem en wil daar nu zijn droom alsnog realiseren op een kleinere schaal.

Uit de documentaire blijkt dat Frans Stuy het vermogen heeft om vast te houden aan zijn droom, zonder dat het een obsessie wordt. Hij blijft optimistisch en weet goed om te gaan met tegenvallers.

Hij blijft positief met humor en relativering, hoewel hij het er op de donkerste momenten zichtbaar moeilijk mee heeft.

Praat mee

Wat vind jij van de droom van Frans Stuy? Wij zijn erg benieuwd naar jullie mening! Reageren kan onderaan dit artikel. Vind je dit stuk leuk om te lezen? Like dan onderaan dit artikel.

vrijetijdamsterdam.nl