De andere kant van Amsterdam

De andere kant van Amsterdam
Afbeelding van Oleksiy Shuman via Pixabay

Natuurlijk kennen velen de hoofdstad van Nederland als een bruisende stad, waar altijd iets te doen en te zien is. Van een wandeling door de drukke Kalverstraat en een bezoek aan het Vondelpark, tot het aanschouwen van filmsterren op de rode loper bij een première in bioscoop Tuschinski, in Amsterdam is altijd iets te doen. Maar wat beweegt de lokale bevolking werkelijk? En hoe is het om in Amsterdam te wonen en te werken?

Wonen of werken in Amsterdam

Je hoort er steeds vaker over. Door veel inwoners van de hoofdstad wordt de constante stroom toeristen aan de ene kant gezien als een welkome boost voor de economie en als brenger van een leuke sfeer in de stad. Toch ervaren Amsterdammers ook overlast van het massatoerisme en de excessen daarvan. Van niet in staat zijn om snel van het ene punt van de stad naar het andere te bewegen door de grote drukte op de straten, tot overlast door drugs- en drankgebruik van toeristen. De gemeente Amsterdam probeert de overlast aan banden te leggen en zorgt ervoor dat ook de lokale ondernemers weer gebruik kunnen maken van de winkelpanden die veelal bezet worden door ondernemingen die voornamelijk gericht zijn op het toerisme.

Kosten drukken in Amsterdam

Hoe kun je zo voordelig mogelijk wonen in Amsterdam? Het tekort op de huizenmarkt prijst velen die graag in Amsterdam zouden willen wonen uit de markt. Hoewel er veel gedaan wordt om nieuwe appartementen te bouwen, blijkt in de praktijk vaak dat mensen die al jaren op de wachtlijst staan voor een huurwoning genoodzaakt zijn om een woning buiten de stad te huren. Maar ook plaatsen als Haarlem en Zaandam raken vol of bieden slechts dure woningen. Voor velen is buiten Amsterdam wonen een goede (tijdelijke) oplossing.

Toch een woning vinden

Ook het delen van een grotere woning wordt veel gedaan. In het noorden van de stad (over het IJ) wordt gewerkt aan een uitbreiding van het woongebied. Kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering, lage kosten voor stroom en gas en een voordelig contract voor het internet helpen bij het creëren van een hoger maandelijks budget. Auto’s delen en de fiets pakken drukken de maandelijkse kosten ook. Amsterdammers worden steeds creatiever in het vinden van voordelige oplossingen voor de hoge kosten van het leven in de hoofdstad.

Voordelig uitgaan in Amsterdam

Maak handig gebruik van websites als Ticketswap en koop last minute kaartjes voor voorstellingen en concerten die je graag wilt zien. Zo betaal je niet de hoofdprijs voor een leuk concert of een voorstelling. Met de goedkoopste zorgverzekering, winkelen bij de budget supermarkten en je eigen koffie to go meenemen maak jij het leven in Amsterdam flink goedkoper voor jezelf.

vrijetijdamsterdam.nl