Burgemeester legt verkoopbeperkingen alcohol op tijdens Koningsdag

Burgemeester legt verkoopbeperkingen alcohol op tijdens Koningsdag 2019
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Burgemeester legt verkoopbeperkingen alcohol op tijdens Koningsdag 

Slecht nieuws voor detailhandel en slijterijen die tijdens Koningsdag 2019 hun ‘slag willen slaan’ op het gebied van alcoholverkoop. Op 27 april 2019 is het van 06:00 uur tot en met 23:59 uur verboden om bedrijfsmatig of anders meer dan één stuks alcohol per persoon te verkopen voor gebruik elders dan ter plaatse.

Geen blikkies meer mee de straat op

Dat heeft burgemeester Halsema bepaald op grond van artikel 2.17, lid 5, van de APV. De maatregel houdt in dat je geen six pack of krat mag verkopen en dat winkels geen gekoelde dranken mogen aanbieden. Daarnaast mogen er geen uitstallingen op straat zijn en mag er geen alcohol geschonken worden aan personen die zichtbaar al te diep in het glaasje hebben gekeken.

Volg Vrije Tijd Amsterdam via Facebook

Comazuipers en gezondheidsproblemen

De maatregelen worden genomen in verband met de viering van Koningsdag waarop een groot aantal activiteiten zal plaatsvinden, naast de Amsterdamse bevolking, een zeer groot aantal mensen in Amsterdam aanwezig zijn van buiten de stad. In eerdere jaren was er sprake van overmatig alcoholgebruik tijdens Koningsdag. Dat zorgde voor veiligheidsrisico’s, problemen en ernstige situaties.

Er waren veel personen die excessief hadden gedronken (‘comazuipers’), wat leidde tot acute gezondheidsproblemen met als gevolg een grote beslaglegging op de hulpdiensten, die vanwege het grote aantal mensen in de stad sowieso al zwaar belast waren.

Openbare orde en veiligheid in binnenstad

Daarnaast wordt aangegeven dat het vanwege de bescherming van de gezondheid en de openbare orde en veiligheid noodzakelijk is overmatig drankgebruik en de daarmee gepaard gaande overlast en schade aan de gezondheid tegen te gaan.

Noodzaak voor de burgemeester

Zodoende ziet de burgemeester zich genoodzaakt de verstrekking van alcohol door de detailhandel te beperken. In het verleden bleek ook dat ondanks gemaakte afspraken met vertegenwoordigers van de detailhandelsorganisaties er een aantal (niet bij brancheorganisaties aangesloten) detailhandelsinrichtingen zijn die zich niet conformeren aan deze afspraken en op Koningsdag onbeperkt alcohol verkopen.

vrijetijdamsterdam.nl

Publicatie: 16 maart 2019 her publicatie 20 april 2019

Check ook: Koningsdag 2019 in Amsterdam

Vrijmarkten tijdens Koningsdag 2019 overal toegestaan

Koningsdag 2019 in Amsterdam – Loveland Festival