Blog: leuke dingen te doen in Amsterdam op dinsdag 30 januari

Blog: leuke dingen te doen in Amsterdam op dinsdag 30 januari
Bloody Sunday herdenking. Foto: Flickr.com

Blog: leuke dingen te doen in Amsterdam op dinsdag 30 januari 2018

Weleens gehoord van Bloody Sunday? Vast wel. Het is de bijnaam die in Noord-Ierland wordt gebruikt voor 30 januari 1972, de dag waarop in het stadsdeel Bogside van Derry veertien ongewapende jongens en mannen werden neergeschoten door Britse soldaten na een vreedzame, maar door de Britten verboden, demonstratie voor de burgerrechten. De demonstratie was georganiseerd door de protestantse Ivan Cooper om te protesteren tegen de opsluiting van, voornamelijk katholieke Ieren in Noord-Ierland.

YouTube movie credits: History is Happening

Op 30 januari van 2018 kun jij de volgende leuke dingen doen in Amsterdam:

Lezen in Amsterdam

OBA, Nationale Voorleesdagen 2018

Van 24 januari tot en met 3 februari worden in januari de voorleesdagen georganiseerd. Tijdens deze dagen wordt er in de OBA extra veel voorgelezen en staan er diverse activiteiten op het programma.

Muziektheaterdagen in Amsterdam:

Ostade theater, muziektheaterdagen

Stadse geluiden, poëtische rariteitenkabinetten en vurige vrijheidsstrijders. Tijdens Muziektheaterdagen A’dam 2018 tonen ze bij de Ostade in Amsterdam de versmelting van diverse stijlen van muziektheater met beeldende kunst, techniek, literatuur en maatschappelijke vraagstukken.

Sport in Amsterdam

Olympisch Stadion, De Coolste Baan van Nederland

Een schaatsbaan voor iedereen. Een 400 meter schaatsbaan met talloze mogelijkheden voor o.a. recreatieschaatsen, schoolschaatsen, schaats- en curlingclinics, topsport en entertainment. De Coolste Baan van Nederland wordt extra bijzonder met de ISU WK Allround van 9 t/m 11 maart 2018 als spectaculair slotstuk.

Musea in Amsterdam

Van Gogh museum, Zeng Fanzhi

De hedendaagse Chinese kunstenaar Zeng Fanzhi is een groot bewonderaar van Vincent van Gogh. Speciaal voor het Van Gogh Museum maakte hij nieuwe schilderijen. Zeng Fanzhi (1964) bekijkt Van Goghs iconische schilderijen met Chinese ogen en geeft er zijn eigen interpretatie aan.

Schaatspret in het Rijksmuseum.

Winterse taferelen van 17de-eeuwse meesters als Avercamp, Ter Borch en Van de Velde. De kleine presentatie met prenten en tekeningen geeft een levendig beeld van de tijd dat er nog veel bedrijvigheid was op het ijs.

Beurs van Berlage – Legendary Trunks the Exhibition

Een interactieve, meeslepende ervaring die de bagage van de iconische ontwerper Louis Vuitton en de gouden eeuw van reizen die zij symboliseren, onderzoekt. Deze unieke tentoonstelling vervoert U naar de Gouden Eeuw van reizen, beginnend van meer dan 150 jaar geleden tot in de 20e eeuw.

Eye Filmuseum, tenstoonstelling Jesper Just.

EYE presenteert een tentoonstelling rond de Deense kunstenaar Jesper Just (Kopenhagen, 1974). Just heeft internationaal furore gemaakt met cinematografische werken waarin hij gender, verlangen, relaties en identiteit onderzoekt in een geraffineerde beeldtaal. In de tentoonstelling in EYE staan Justs grote ruimtelijke filminstallaties centraal.

Outsider Art Museum (Hermitage), Nieuwe Meesters.

In de tentoonstelling ‘Nieuwe Meesters’ laat het Outsider Art Museum ruim 70 werken zien van 30 hedendaagse, getalenteerde Outsider-kunstenaars.

Stedelijk Museum, Stefan Tcherepnin

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert met genoegen Stefan Tcherepnin: The Mad Masters, de eerste solotentoonstelling in een museum van de Amerikaanse kunstenaar en musicus Stefan Tcherepnin.

Huis Marseille, Pyongyang, North Korea by Eddo Hartmann

Eddo Hartmann: ‘Binnen het collectieve karakter van Noord-Korea is het individu maar een pixel. Ik ben juist op zoek gegaan naar die pixel en zijn betekenis binnen die stad.’ – Eddo Hartmann.

Arti et Amicitiae, 4 Artists revisited

Four Musketeers in Arti et Amicitiae Wat is een kunstwerk vandaag de dag? Op instigatie van Alexander Schabracq toont Arti et Amicitiae werk van de ‘midcarreer’ kunstenaars Joseph Sassoon Semah, Roland Berning, Manèl Esparbé i Gasca en Alexander Schabracq.

Theater in Amsterdam

Theater Bellevue, lunchtheater KAAP FURIE

Twee zussen kapen een trein op internationale vrouwendag. Midden in de polder van Bovenkarspel trekt Gaia aan de noodrem en bindt Judith een welwillende conducteur vast in een tweedeklascoupé. Ze maken grappen, ze maken foto’s, ze maken kennis en ondertussen gaat #treintjekapenkusjesvragen viraal.

Frascati Theater, Regina Rex

Regina Rex. Uiteindelijk verlangen we allemaal naar beschaving, geborgenheid en figuratieve kunst. Regina Rex is een persoonlijk monument van twee royaltywatchers die hun liefde voor koningshuizen volledig uitleven.

Stadsschouwburg, Ivo van Hoves Couperustrilogie

Deel 2 van Ivo van Hoves Couperustrilogie: geheimen die het daglicht niet mogen zien. Van Hove is directeur van Toneelgroep Amsterdam, het grootste gezelschap van Nederland.

De Kleine Komedie, Fresku Show (reprise).

Fresku voelt een noodzaak om het leven en de wereld te begrijpen. Hij voert een innerlijke oorlog met, gelukkig, poëzie en humor als belangrijkste wapens. Zijn verhaal leest als een jongensboek.

Theater Bellevue, Gidsland.

Mugmetdegoudentand, schrijver Nathan Vecht en regisseur Lineke Rijxman maken na het veelgeprezen Kunsthart een nieuwe actuele komedie over de Nederlandse identiteit. Over polderaars, opportunisten en idealisten.

Frascati Theater, Bagdad (Documentair theater)

Documentair theater over jongens die op vlinders jagen en mannen die moorden. Theatermaker Enkidu Khaled werd in 1985 in Bagdad geboren tijdens de oorlog tussen Irak en Iran. Hij werd cineast.

Uitgaan in Amsterdam

Disco Dolly, iedere dinsdag

Iedere dinsdag is het feest bij Disco Dolly! Althans wanneer is het eigenlijk geen feest bij Dolly?!

Sugarfactory, TECHNO TRIBE

Vanaf 23:30 uur tot 06:00 uur komt iedere dinsdag, verenigd door ritme en muziek, de tribe bij elkaar. Geboren uit een gemeenschappelijke passie voor techno en groovy muziek gaan ze iedere dinsdag terug naar de oorsprong van het raven. Iedere editie met verschillende DJ’s.

LGBTQ Uitgaan in Amsterdam

Exit, dolle dinsdag

Exit Café in de Reguliersdwarsstraat. Altijd gezellig!

Café Queenshead, Bingo

Deze dinsdag is het de beurt aan Miss Tabitha die de Bingo presenteert. Van 21:00 uur tot laat kunt u hysterie, minigames, optredens, geweldige prijzen en natuurlijk heel veel leuke dingen verwachten. De bingo is iedere dinsdag vanaf 21:00 uur.

Gedetailleerde informatie

Neem voor meer gedetailleerde informatie een kijkje in de agenda van VTA. U kunt trouwens onze evenementen van vandaag, morgen of die van in de toekomst, met één druk op de knop naar uw eigen (online) agenda exporteren.

Fijne dinsdag allemaal!

vrijetijdamsterdam.nl