Avond bij SPUI25 over de tekorten in de kinderopvang

SPUI25
Foto credits: vrijetijdamsterdam.nl

SPUI25 organiseert maandag 25 november een speciale avond die in het teken zal staan van de gevolgen die de schaarste in de kinderopvang teweeg brengt. De avond wordt georganiseerd door het academisch-cultureel centrum SPUI25 en de Hogeschool van Amsterdam. Het evenement is gratis toegankelijk. Wel is het verplicht je aan te melden via de site van SPUI25. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met SPUI25 programmamaker Jetske Brouwer.

Wat kunnen we verwachten tijdens: ‘Van tekentafel tot praktijk: de politiek van kinderopvang’?

“Dit programma is onderdeel van een reeks die SPUI25 samen met de Hogeschool van Amsterdam organiseert: ‘Van tekentafel tot praktijk’. Het idee van deze reeks is dat we de niet altijd even zichtbare relatie tussen academisch en praktijkgericht onderzoek voor het voetlicht brengen. We doen dit per thema, in dit geval de politiek van kinderopvang; bij uitstek een onderwerp dat direct met de praktijk, het dagelijks leven van menig mens, te maken heeft, maar waarin ook filosofische en pedagogische theorie besloten ligt. We hopen in dit programma vanuit beide invalshoeken te spreken en luisteren. Ook zorgen wij er in deze reeks voor dat we een spreker uitnodigen die zich niet met onderzoek bezighoudt, maar het onderwerp van onderzoek in praktische zin, op de werkvloer, tegenkomt.”

Ik heb gelezen dat de schaarste die de kinderopvang tekent uit zicht blijft. Kun je uitleggen wat er met deze schaarste precies bedoeld wordt?

“Met schaarste wordt direct gerefereerd aan personeel: naast de tekorten in het basis- en middelbaar onderwijs, is er ook in de kinderopvang grote vraag naar meer personeel. Deze tekorten hebben vanzelfsprekend gevolgen voor de kwantiteit – niet genoeg mensen voor het aantal kinderen – en kwaliteit van de kinderopvang.”

Welke vraagstukken worden er tijdens de avond behandeld?

“De toegankelijkheid en kwaliteit van de kinderopvang, alsook de politiek-filosofische keuzes die erachter schuilgaan.”

Kun je iets vertellen over de sprekers?

Ruben Fukkink is zowel bijzonder hoogleraar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam als lector ‘De pedagogische functie in onderwijs en opvoeding’ aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij publiceerde op het gebied van kinderopvang, pedagogische kwaliteit en het opleiden van pedagogisch medewerkers. Hij werkte eerder bij het Kohnstamm Instituut, waar opdrachtonderzoek wordt uitgevoerd naar onderwijs, opleiding, opvoeding en jeugdhulp.”

Elly Singer promoveerde op de geschiedenis van theorieën en beleid over de opvoeding van jonge kinderen. Ze is internationaal bekend door haar studies over spelen, leren, humor, taal, conflicten, diversiteit en vriendschap van 0- tot 12-jarigen in kindergroepen. Ze was coauteur van de eerste Nederlandse Pedagogisch Kaders Kindercentra. Momenteel doet ze historisch onderzoek naar internationale wetenschappers die bepalend zijn (geweest) voor het pedagogisch denken over jonge kinderen.”

Magda Heijtel is sinds 2018 directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang. De BK behartigt de belangen van 960 organisaties in Nederland. Zij heeft jarenlange ervaring in deze branche, waarvan meer dan 13 jaar als bestuurder bij Impuls, een kinderopvangorganisatie in Amsterdam-West. Vanuit deze rol heeft zij zich ingezet voor betere kinderopvang in Amsterdam”, laat Jetske Brouwer ten slotte enthousiast vooruit kijkend naar 25 november weten.

Interview door:

SPUI25 organiseert maandag 25 november een speciale avond die in het teken zal staan van de gevolgen die de schaarste in de kinderopvang teweeg brengt. De avond wordt georganiseerd door het academisch-cultureel centrum SPUI25 en de Hogeschool van Amsterdam. Het evenement is gratis toegankelijk.

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Koray Avci Koning van het Turkse levenslied start Europese tour