Amstelveen winnaar onderzoek naar meeste m² park per inwoner

Amsterdam niet in top-10 steden met meeste parkruimte
Vondelpark. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Amstelveen is de grote winnaar geworden in het onderzoek naar de meeste m2 park per inwoner. Dat blijkt uit onderzoek van Holidu, de zoekmachine voor vakantieverhuur. Ondanks een aantal forse slecht weer uitspattingen genieten we in de stad de laatste tijd volop van zonnestralen, de eerste nijlgansjes die geboren worden, gezellige festivals en terrassen die de stad rijk zijn. Holidu heeft het onderzoek in gang gezet met als achterliggende gedachte mensen te motiveren om er lekker op uit te trekken.

Het onderzoek is gebaseerd op basis van informatie uit Open Street Maps van 27 april 2019. Daarbij zijn de 37 grootste steden van Nederland met een inwoneraantal van boven de 75.000 met elkaar vergeleken.

“Er is berekend hoeveel vierkante meter van elk park als zodanig is gelabeld in het bereik van elke stad, zoals ze op het platform zijn getekend. Alle resultaten per stad zijn bij elkaar opgeteld en de verhouding van vierkante meters per inwoner is berekend. De steden met minder dan 75.000 inwoners, de groengebieden die in Open Street Maps database niet als “leisure=park” zijn gelabeld, zijn niet meegenomen in deze ranking. Ook zijn de sportparken die niet openbaar toegankelijk zijn uit de ranking weggelaten”, aldus een woordvoerder van Holidu.

Ondanks een aantal forse slecht weer uitspattingen genieten we in de stad de laatste tijd volop van zonnestralen, de eerste nijlgansjes die geboren worden, gezellige festivals en terrassen die de stad rijk zijn. Holidu heeft het onderzoek in gang gezet met als achterliggende gedachte mensen te motiveren om er lekker op uit te trekken.

Onderzoek op basis van Open Street Maps

Het onderzoek is gebaseerd op basis van informatie uit Open Street Maps van 27 april 2019. Daarbij zijn de 37 grootste steden van Nederland met een inwoneraantal van boven de 75.000 met elkaar vergeleken. “Er is berekend hoeveel vierkante meter van elk park als zodanig is gelabeld in het bereik van elke stad, zoals ze op het platform zijn getekend. Alle resultaten per stad zijn bij elkaar opgeteld en de verhouding van vierkante meters per inwoner is berekend. De steden met minder dan 75.000 inwoners, de groengebieden die in Open Street Maps database niet als “leisure=park” zijn gelabeld, zijn niet meegenomen in deze ranking. Ook zijn de sportparken die niet openbaar toegankelijk zijn uit de ranking weggelaten”, aldus een woordvoerder van Holidu.

1) Amstelveen 112,81 m² park per inwoner – totaal 10,25 km²

Amstelveen eindigde in het onderzoek als grote eindwinnaar. Deze zege heeft de Amstelveense gemeente grotendeels te danken aan het Amsterdamse Bos. Ondanks de naam is het namelijk niet Amsterdam, maar Amstelveen dat de meeste bos op de grond in haar gemeente heeft staan. In het Amsterdamse Bos kun je lekker chillen in het gras, maar ook leuke dingen doen als naar de geitenboerderij gaan en een lekkere wandeling maken. Onlangs waren we hier zelf nog en hebben we lekker paardjes gekeken bij de Amsterdamse Manege.

2) Purmerend 43,94 m² park per inwoner – totaal 3,52 km²

Purmerend ging ervan tussen met de zilveren medaille. Deze tweede plek heeft Purmerend grotendeels te danken aan het Purmerbos, gelegen aan de Oostzijde van de stad. Super leuk om met jong kroost te bezoeken. Neem dan eens een kijkje in het speelbos, voor kinderen erg avontuurlijk.

3) Delft 31,14 m² park per inwoner – totaal 3,21 km²

Nummer drie op de lijst is Delft geworden. Deze bronzen plek hebben de Delftenaren grotendeels te danken aan het Mekelpark (67.473 m²) en het Abtswoudse Bos (1.534.100 m²). Wist jij trouwens dat Delft een gemeente is in Zuid Holland, gelegen aan de Schie tussen Rotterdam en Den Haag?

4) Zoetermeer 30,21 m² park per inwoner – totaal 3,77 km²

Zoetermeer treft niet alleen Amsterdam af, maar ook het nabijgelegen Den Haag. Het Westerpark en Buytenpark zijn paradepaardjes onder de parkgebieden in Zoetermeer. Ga met jonge kids eens naar speeltuin Westerpret in het Westerpark. Je kunt daar echt uren lekker buiten spelen. Wat dacht je van klimmen, glijden of op de trampoline springen? Het Buytenpark ligt gelegen aan de noordwestelijke kant van Zoetermeer. Een prachtplaatje wat ons betreft. Er zijn diverse voorzieningen. Buitensporters kunnen er actief aan de slag en natuurliefhebbers zullen zich daar zeker niet vervelen.

5) Arnhem 17,36 m² park per inwoner – totaal 2,76 km²

In het onderzoek zijn de parken meegeteld die binnen de stadsgrenzen (polygon) van de stad liggen. Park Klarenbeek heeft bijna 600.000 m2 aan parkgrond. Park Klarenbeek speelt een mooie rol in de historie van Arnhem. Het park ligt gelegen in het noorden van de stad. Het was het eerste stadspark van Arnhem.

6) Schiedam 16,00 m² park per inwoner – totaal 1,25 km²

Geen Rotterdam maar Schiedam pakte de zesde plek. Het is in Schiedam lekker vertoeven in het Prinses Beatrixpark en het Volkspark. In de stad die is gelegen tussen Rotterdam en Vlaardingen kun je een parkbezoek combineren met meer leuke dingen. Zo zou je eens een bezoekje kunnen brengen aan theater de Schie, het Jenevermuseum of het Stedelijk Museum Schiedam.

7) Alkmaar 14,95 m² park per inwoner – totaal 1,42 km²

Alkmaar staat niet alleen bekend om haar kaasmarkt. Je vindt hier bijvoorbeeld park pareltjes in de vorm van het Oudorperhout park en het park Rekerhout. Naast een gezellige tijd in het park kun je hier super leuk winkelen, zijn er diverse leuke evenementen en barst het van de lekkere restaurantjes.

8) Zwolle 14,43 m² park per inwoner – totaal 1,82 km²

Zwolle troeft Groningen af. Het Westerveldse Bos speelt hierin een prominente rol. Het Westerveldse Bos wordt voor meerdere dingen gebruikt. Zo is het een recreatiegebied, met volop wandelroutes en mountainbikepaden.

9) Leiden 14,35 m² park per inwoner – totaal 1,79 km²

Overweeg je eens een bezoekje te brengen aan Leiden? Het Polderpark Cronesteyn bestaat uit maar liefst 1.004.559 m² aan park oppervlakte. Het Merenwijkpark is kleiner, maar ook de moeite waard om te bezoeken. Sowieso is Leiden een prachtige stad om eens te bezoeken. Wat dacht je van een bezoekje tijdens het Leidens ontzet?

10) Den Haag 13,14 m² park per inwoner – totaal 6,99 km²

Een tiende plek is helemaal niet verkeerd. Daar staat Den Haag. Het Zuiderpark en Den Haag zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Dit park kennen de meeste mensen in Nederland wel. Het Haagse Bos is vooral bekend bij de kenners en daarom is het leuk te benoemen dat het Haagse bos, een groene oase is, midden in het drukke Den Haag. Je kunt er onder andere lekker wandelen, luieren of hutten bouwen in het speelbos.

Parken in Amsterdam

Ondanks dat de hoofdstad niet in de top-10 staat, kun je er wel degelijk heerlijk chillen in het park. Mokum beschikt over maar liefst meer dan 50 parken. Enkele voorbeelden van parken die wij leuk vinden om te bezoeken zijn het Amstelpark, Sarphatipark, en het Vondelpark.

Onlangs bezochten we het Sarphatipark. Dit park werd recentelijk gerenoveerd. Er heerst een prachtige levendigheid qua planten, bomen en dieren. In het Sarphatipark leven veel Nijlganzen. Er was zelfs een klein nestje met kleine Nijlgansjes in het park te vinden. Prachtig om te aanschouwen.

Het Amsterdamse Vondelpark is van vele markten thuis. Je kunt er lekker krioelen in het gras, met je vrienden op handdoekjes liggen, sporten of je te goed doen aan een drankje op een terras. In het Amstelpark zijn veel activiteiten te beleven, waaronder een rondrit per treintje door het park. In het Amstelpark wordt jaarlijks het ‘taste of Amsterdam’ festival georganiseerd.

Over Holidu

Holidu GmbH, gevestigd in München, is een zoekmachine voor vakantiehuizen wereldwijd. Holidu vergelijkt miljoenen vakantiehuizen op honderden websites met behulp van beeldherkenningstechnologie om altijd de goedkoopste prijs te vinden.

Hierdoor kunnen reizigers tot 55% besparen op hetzelfde vakantiehuis, voor dezelfde periode. Start-up Holidu werd in 2014 opgericht door de broers Johannes en Michael Siebers en groeit sindsdien snel. Holidu is zowel met nationale en internationale awards bekroond, meer informatie vindt u op www.holidu.nl.

vrijetijdamsterdam.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here