Amsterdam – Leuke dingen doen – vrijdag 14 september

Amsterdam - Leuke dingen doen – vrijdag 14 september
Zuidertoren. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Amsterdam – Leuke dingen doen – vrijdag 14 september

De redactie van Vrije Tijd Amsterdam heeft weer een lijstje voor u gemaakt met leuke activiteiten om te bezoeken in onze mooie hoofdstad.

09:00 uur. Artis

Bent u vandaag een lekker dagje vrij? Een bezoekje brengen aan Artis is altijd een heerlijke aanrader. Waan u een dagje tussen de olifanten, schildpadden, tropische vogels, slangen en apen.

Meer weten >>

10:00 uur. Albert Cuyp

Waarom u groente bij een supermarkt kopen als u ook naar de Albert Cuyp kunt? U wordt met open armen ontvangen en vergeet geen verse stroopwafel te bestellen.

Meer weten >>

11:00 uur. Waterkant

Vandaag vrij en heeft u al naar buiten gekeken? Ideaal weertje voor Waterkant vandaag! Lekker lunchen, drankje, chillen aan de waterkant. U kent het vast wel.

Meer weten >>

12:00 uur. Arti et Amicitiae

FLAM Encounter. FLAM’s cruise-tuin bestaat uit ‘performatieve installaties’: de werken komen voort uit een performance of maken de toeschouwer tot performer. De cruise-tuin vormt een kritisch terrein binnen onze normatieve samenleving.

Meer weten >>

13:00 uur. Bos & Lommerplein

Bezoek de nieuwe modetentoonstelling van WOW op zijn opwindende tijdelijke locatie! De tentoonstelling ‘WOW Fashion Inside Out’ werd eind juni geopend in het hart van het buurtmarktplein Bos en Lommerplein.

Meer weten >>

15:00 uur. De Balie

Film kijken bij De Balie in Amsterdam. Voor de documentaire Rabot volgde de Vlaamse regisseur Christina Vandekerckhoven twee jaar lang de bewoners van twee torenflats in de wijk Rabot, in Gent. Alle valkuilen en onrechtvaardigheden van het leven komen voorbij in deze caleidoscopische documentaire over de bewoners van een vervallen woontoren in Gent in de maanden voordat deze tegen de vlakte gaat

Meer weten >>

17:30 uur. X Bank

Op vrijdag 14 september presenteert X BANK met trots de officiële lancering van de collectie ‘De Maandag Wasdag’ door Tess van Zalinge. Om haar show in het Dutch Costume Museum in mei 2018 te voltooien, zal de collectie voor het publiek worden gelanceerd en te koop bij X BANK.

Meer weten >>

20:00 uur. Bijlmer Parktheater

WO-MAN. Theatergroep Golden Palace. Ritzah Statia en Dionne Verwey hebben last van gender-stress. Ze weten niet hoe ze zich als vrouw moeten gedragen, want diep in hun binnenste sluimert een ontembare mannelijke kracht. Dat schept de nodige verwarring over rolpatronen.

Meer weten >>

20:00 uur. De Krakeling

Woestijn jasmijntjes. De eerste samenwerking met George & Eran Producties. Jacob en zijn dochter Nour zijn op zoek naar een veilige plek om voorgoed te blijven. Ze maken een verre en gevaarlijke reis.

Meer weten >>

20:15 uur. De Kleine Komedie

Muzikale Helden. We presenteren met trots, dit jaar voor de tiende keer, Muzikale Helden. Vier avonden lang liefde voor muziek. Alleen in De Kleine Komedie. Artiesten met uiteenlopende achtergronden en carrières komen samen.

Meer weten >>

20:15 uur. Comedy Café

Stand-up Comedy Show(NL). Knallende line-up show met pro comedians en een scherpzinnige MC. We sluiten de shows altijd spetterend af met een bekende headliner die tot de top van de Nederlandse stand-up behoort.

Meer weten >>

20:30 uur. Compagnietheater

ROMP. Nederlands Theater Festival. Vitaal theater over de dood. Oud zijn. In een bed liggen. Niet lang meer te leven hebben, maar nog zoveel willen als een kind. Boos zijn op de wereld die verandert.

Meer weten >>

20:30 uur. Theater Bellevue

The Bright Side of Life. Bright Richards was een beroemd acteur in Liberia, maar moest 20 jaar geleden vluchten vanwege de burgeroorlog. Theater hielp hem een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland.

Meer weten >>

20:30 uur. Torpedo Theater

Music Night: Daithi Rua. Daithi Rua – Iers voor ‘Rode David’ – a.k.a. David Donegan kreeg het muziek maken met de paplepel ingegoten. Daithi schrijft nummers die recht uit het hart komen, soms met een licht politieke lading en altijd over wat hem op dat moment fascineert.

Meer weten >>

20:30 uur. Het Betty Asfalt Complex

Ik zie de bui al hangen – Marjolijn van Kooten. Psychiatrisch cabaret (ook voor normale mensen) Twee seizoenen trok Marjolijn samen met Bram Bakker langs de theaters met de succesvolle voorstelling ‘Geen paniek’.

Meer weten >>

21:00 uur. Polanen Theater

Avondwinkel verhuist – Theatergroep Avondwinkel (Fringe festival). Verhuizen is verandering pur sang. Een letterlijke verplaatsing naar een andere basis, een ander standpunt, een andere plek om de wereld vanuit te benaderen.

Meer weten >>

21:00 uur. Podium Mozaïek

Medfest presenteert: Medfest Ensemble (try-out). Primeur @ Podium Mozaïek: Het allereerste optreden van het Medfest Ensemble! Het Medfest Ensemble is opgericht in het kader van Medfest, het festival voor bijzondere muziek van het Middellands zeegebied.

Meer weten >>

22:00 uur. Compagnietheater

BOYS WON’T BE BOYS – Fringe Festival. We hebben lieve jongens nodig. Diegenen die hun mannelijkheid durven te bevragen, zijn wellicht een antwoord op seksisme, homofobie en geweld. Dit openbare onderzoek van een groep diverse, eigenzinnige kunstenaars biedt een vernieuwend en veelzijdig perspectief.

Meer weten >>

23:00 uur. CANVAS Volkshotel

Tim Hoeben en David Cornelissen gaan het publiek vermaken met hun specifieke draaikunsten.

Meer weten >>

Voor langere tijd dagelijks terugkerende evenementen:

24/7 Tolhuistuin t/m 30 september

MONUMENTS TO THE UNSUNG expositie – Public Art Amsterdam. Amsterdamse kunstinstellingen tonen deze zomer de rijkdom van de publieke ruimte met de eerste editie van de kunstmanifestatie Public Art Amsterdam: Pay Attention Please

Meer weten >>

Diverse tijden OOG Amsterdam

  • A Lab Amsterdam-Noord t/m 16 september
  • Pakhuis de Zwijger 24 september t/m 21 oktober

Bent u al bij het ‘cadeau van de stad‘ geweest? Onlangs brachten wij een bezoekje en deden verslag. Check maar bij ‘meer weten’ hieronder.

Meer weten >>

09:00 uur. Stopera doorlopend evenement

NAP Bezoekerscentrum. Met behulp van verschillende partners is het de Stichting NAP gelukt, om een educatief bezoekerscentrum op te richten rondom het NAP monument.

Meer weten >>

09:00 uur. BODY WORLDS doorlopende voorstelling

Volgens de organisatie achter ‘BODY WORLDS The Happiness Project’ domineert de zoektocht naar geluk en liefde onze levens en wordt er stil gestaan wat bepaalt of we gelukkig zijn.

Meer weten >> 

09:00 uur Rijksmuseum t/m 23 september

Bent u in Amsterdam weleens in de Rijksmuseumtuinen geweest? Nou, we kunnen u verklappen, het is absoluut de moeite waard om eens te bezoeken! Op dit moment is een negen metershoge sculpturen van de Spaans-Baskische kunstenaar Eduardo Chillida (1924-2002) in de Rijksmuseumtuin te zien!

Meer weten >>

09:00 uur. Rijksmuseum t/m 16 september

KWAB. Fantasievolle zeewezens, griezelige monstertjes, grillige lichaamsvormen en vloeiende contouren die doen denken aan stroop die traag van een lepel druipt. Dat is kwab: een decoratieve stijl die zijn naam dankt aan de organische, lobbige vormen.

Meer weten >>

10:00 uur. De Hortus t/m 31 oktober

IGPOTY tentoonstelling. In de herstmaanden van 2018 is de jaarlijkse IGPOTY tentoonstelling te zien in de Hortus. De International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen en is ’s wereld grootste op het gebied van tuin-, en plantfotografie.

Meer weten >>

10:00 uur. De Hortus t/m 25 september

Vandaag start bij de Hortus ‘The Conscious Club x The Hortus ๑ Summer Sessions’Deze zomer bundelt de Hortus haar krachten met The Conscious Club. Samen presenteren we een bijzonder en exclusief programma voor lichaam en geest. Beoefen yoga of doe mee aan de begeleide meditatiesessie en geniet nog meer van de Hortus!’

Meer weten >>

10:00 uur. Hortus Botanicus t/m 31 oktober

IGPOTY tentoonstelling. In de herstmaanden van 2018 is de jaarlijkse IGPOTY tentoonstelling te zien in de Hortus. De International Garden Photographer of the Year (IGPOTY) competitie en tentoonstelling wordt ieder jaar georganiseerd vanuit Kew Gardens in Londen en is ’s wereld grootste op het gebied van tuin-, en plantfotografie.

Meer weten >>

10:00 uur. Tropenmuseum doorlopende tentoonstelling

Things That Matter. Een tentoonstelling die ertoe doet. Wat neemt iemand op de vlucht mee om zich thuis te voelen? En hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op hun wortels?

Meer weten >>

10:00 uur. (weekend 12:00 uur) Stadsarchief t/m 4 november

Amsterdam voor het voorbij is. Foto’s van Dolf Toussaint De Amsterdamse fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017) zwierf vanaf de jaren zestig met zijn camera door de straten van Amsterdam en bracht de inwoners op sprekende wijze in beeld.

Meer weten >>

10:00 uur. Amsterdam Museum t/m 4 november 2018

De Mooiste Stad. Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan.

Meer weten >>

10:00 uur. Stedelijk Museum t/m 6 januari 2019

De grote tentoonstelling ‘Amsterdam Magisch Centrum‘ werpt nieuw licht op de grensoverschrijdende ontwikkelingen van die tijd en op het internationale karakter van Amsterdam als laboratorium voor vernieuwingen in kunst en maatschappij.

Meer weten >>

10:00 uur. Centrale OBA t/m 16 september

IHLIA-expositie Melange. Een unieke expositie met honderden films, foto’s en verhalen van mensen die leven met hiv en aids. Melange is een foto-expositie met werk van Ajamu (Londen) en Pato Hebert (New York en Los Angeles). Het is onderdeel van hun doorlopende onderlinge fotografische, archivistische en esthetische dialoog.

Meer weten >>

11:00 uur Tassenmuseum Hendrikje 17 februari 2019

Tentoonstelling Made in Italy bij tassenmuseum Hendrikje. Ciao bello! Ciao bella!

“Wereldwijd is Italiaans design en kleding een begrip. Alles met het label Made in Italy lijkt in trek. Maar wat maakt die tas of die jurk nu zo uitgesproken Italiaans?

Meer weten >>

11:00 uur. Verzetsmuseum Amsterdam t/m 11 november

Explosiegevaar. De aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. In de tentoonstelling vertelt Eric Corton je in een 3D audio het verhaal.

Meer weten >>

11:00 uur. Museum Jan van der Togt (Amstelveen) t/m 7 oktober

Museum Jan van der Togt toont expositie ‘Frans & Marja de Boer Lichtveld – Een beeld van 45 jaar samen werken’. Voor het eerst wordt een omvangrijke overzichtstentoonstelling gewijd aan dit Amstelveense kunstenaarsduo.

Meer weten >>

11:00 uur. SBK KNSM – Galerie t/m 30 september

Afrikaanse Kunst: Sonya Wilson: Parallel Lives 02-09-2018 / 30-09-2018. Het werk van Sonya Wilson komt voort uit zelfexpressie, waarbij het publiek wordt uitgedaagd om het zelf te interpreteren.Het hier getoonde werk maakt deel uit van het lopende project ‘Parallel Lives’: waar komen we vandaan, waar gaan we naartoe?

Meer weten >>

12:00 uur. De Hallen / De Passage t/m 30 september

Foto Expositie over tien jongvolwassen vluchtelingen uit Afghanistan, Eritrea, Oeganda, Sierra Leone en Syrië. Jong en alleen in dat onbekende Amsterdam. Ver van familie.

Meer weten >>

12:00 uur. Arti et Amicitiae t/m 30 september

FLAM Encounter. FLAM’s cruise-tuin bestaat uit ‘performatieve installaties’: de werken komen voort uit een performance of maken de toeschouwer tot performer. De cruise-tuin vormt een kritisch terrein binnen onze normatieve samenleving.

Meer weten >>

12:00 uur Arti et Amicitiae t/m 19 oktober

De verzameling kunst van Henk Pothoff – lithograaf – is opgebouwd door zijn werk. Een enkele keer heeft hij werk aangekocht. Zijn werkterrein ligt tussen de kunstenaar en steen- en zeefdrukkerijen zoals die van Bernard Ruygrok.

Meer weten >>

12:00 uur. Tolhuistuin t/m 23 september

Expositie Wasteland – Kadir van Lohuizen. In 2050 woont 70% van de wereldbevolking in een stad. Al die mensen produceren een immense hoeveelheid afval, die in veel wereldsteden nu al nauwelijks meer te verwerken is.

Meer weten >>

vrijetijdamsterdam.nl

Zie ook onze agenda voor toekomstige leuke dingen doen in Amsterdam en … wordt supporter van Vrije Tijd Amsterdam

Gerelateerd artikel:

Blog leuke dingen doen in Amsterdam 12 september 2018