Kinderburgemeester voor Amsterdam

Amsterdam krijgt kinderburgemeester
Foto credits: Flickr

Kinderburgemeester voor Amsterdam

Amsterdam krijgt een kinderburgemeester. Dat wordt jeugdige concurrentie voor burgemeester Halsema! Amsterdam krijgt namelijk een kinderburgemeester. Dit schooljaar zijn de eerste verkiezingen. ‘De jeugd heeft de toekomst.’ De kinderburgemeester wordt een leerling uit groep zeven of acht. De gemeente zal in oktober campagne voeren om uit elk stadsdeel een kandidaat te kunnen nomineren.

Kinderraad

Alle genomineerden komen dan in een kinderraad. Wil van Soest, fractievoorzitter van Partij van de Ouderen, heeft het initiatief hiertoe genomen, dat door het college is omarmd. Woensdag staat het voorstel op de agenda van de gemeenteraad.

Meepraten

Volgens Van Soest is het niet gek dat nota bene de Partij van de Ouderen dit voorstel doet voor de jongste Amsterdammers. “Ik heb zelf kleinkinderen, die mij regelmatig vragen: waarom doen we dit of dat niet? Zo kwam ik op dit idee. Het is tijd dat kinderen gaan meepraten over zaken die hen aangaan. De jeugd heeft de toekomst.”

Representatieve functie

De kinderburgemeester heeft een representatieve functie, naast de echte burgemeester Femke Halsema, bijvoorbeeld tijdens de intocht van Sinterklaas. De kinderraad zal vier keer per jaar bijeenkomen, op een woensdagmiddag, om te praten over een door de kinderen gekozen thema.

Waarde lokale politiek

Het stadsbestuur verwacht dat de verkiezingen van de kinderburgemeester zullen bijdragen aan de kennis van de lokale politiek onder jongeren. Ook krijgen ze inzicht in hoe de politiek werkt.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: leuke dingen doen in Amsterdam