Voorbeschouwing Pride Rotterdam 2019

Zondag startte de Pride Rotterdam 2019. In de Zuid-Hollandse stad die is gelegen aan de Maas vinden tijdens Pride Rotterdam meer dan 130 activiteiten plaats. “De organisatie bestaat uit een vast team van 5 personen. We worden tijdens Pride ondersteund door 9 extra personen (incl. stagiaires) en niet te vergeten 75 hard werkende vrijwilligers”, aldus Simona Kaaijk & Miranda Tetteroo, namens de organisatie van Pride Rotterdam.

Vrije Tijd Amsterdam blikte afgelopen zaterdag vooruit naar het event ter bevordering van de LHBTI-emancipatie en stelde een aantal vragen aan de organisatie.

Zijn jullie er klaar voor?

“We zijn er helemaal klaar voor en kijken er ontzettend naar uit!”

Wie zijn de ambassadeurs tijdens Pride Rotterdam?

Bey Cil is sinds 2018 ambassadeur van Rotterdam Pride en zet zich bijna dagelijks in voor LHBTQIA+ emancipatie, vooral op de werkvloer, maar ook voor Rotterdam Pride. “Ik ben pride op Rotterdam en vind het belangrijk dat we diversiteit en inclusiviteit in onze stad onder de aandacht blijven brengen”, aldus een trotse ambassadeur.

Dennis Bijleveld aka Ma’MaQueen is een 27-jarige niet-binaire queer identificerende multidisciplinaire beeldend kunstenaar. Na zijn afstuderen aan de Willem de Kooning Kunstacademie in Rotterdam is Dennis zijn eigen bedrijf By Level D begonnen en werkt hij als performer, dragqueen, fashiondesigner, model, stylist en make-up artist. “We’re all born naked and the rest is drag.”

Kamilia Koutet is singer – songwriter en bekend van het nummer “Samen zijn” Het gaat over samen kunnen zijn met de persoon van wie jij houdt. “Iedereen moet gewoon eens in de spiegel kijken en tegen zichzelf zeggen; You rock!”

Ceciel Moyano (Cecilia) is drummer, percussionist en songwriter en speelt zowel in bands als samen met dj’s. Vanaf het begin van Rotterdam Pride is Ceciel elk jaar te vinden tijdens Rotterdam Pride. “As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.”

ARIAH LESTER draagt door zijn eigen taal, dans, zang, film, mode, beeldende kunst en vooruitstrevende visie bij op het gebied van LHBQTIA+ emancipatie. Ariah: “Het ongrijpbare gebied tussen het mannelijke en het vrouwelijke.”

Naomi Isabel Vasquez brengt met haar enthousiasme, liefde en inzet voor de community mensen verder in het leven en zij weet grenzen te verleggen binnen onze maatschappij. “Mijn mooiste herinnering is toch echt het moment van vorig jaar, dat iedereen zich aan het verzamelen was voor de Pride Walk en ik mijn kans pakte om gewapend met mijn regenboogvlag het monument De Boeg op te klimmen. Daar heb ik gestaan om mijn vlag hoog in de lucht te zwaaien”, aldus Naomi.

Lili Prins is de jongste Rotterdam Pride ambassadeur. Lili kwam als 13-jarige via social media uit de kast: “Iedereen was zo lief. Docenten vonden het knap, vriendinnen zeiden dat ik een voorbeeld voor ze was, mijn oma zei dat ze superveel van me houdt. Ik hoop dat het allemaal zo blijft”, aldus Lili.

Paolo Yao is modern danser. Paolo is in Italië geboren, maar woont sinds 7 jaar in Rotterdam. Door middel van dans en performances brengt hij gender gerelateerde onderwerpen naar voren. “Uniqueness is my motto.”

Kiki House of Angels is met een aantal mensen als ambassadeur actief. Zij bestaan uit Guilliano Pinas, Jeffry Mattias de Jesus en Orlando Haynes.

Familie House of Angels: “We zijn een nieuwe reis begonnen. Drie jaar terug – KIKI HOUSE OF ANGELS WAS BORN. Nooit gedacht dat dit Kiki House internationaal zou gaan en zelfs buiten Europa actief zou worden. Kiki House of Angels is een familie en we functioneren als een familie. Ik ben trots op mijn familie.”

Hoeveel mensen werken er mee om van Pride Rotterdam een succesvol event te maken?

“We hebben een vast team van 5 personen en nu tijdelijk 9 extra personen (incl. stagiaires) en 75 vrijwilligers. We zijn ontzettend blij met deze hulptroepen.”

Zijn er veel activiteiten ter bevordering van de LHBTI emancipatie?

“Zeker, inmiddels zijn er meer dan 130 evenementen aangemeld en er komen dagelijks nieuwe evenementen bij. Deze activiteiten zijn heel divers. Het is zeker niet alleen feesten. Er staan meerdere interessante thema’s en events op het programma. Het is aan te raden om een kijkje te nemen via deze link. Daar zie je echt welke activiteiten er allemaal zijn en of je (nog) kunt deelnemen.”

Wat kunnen we verwachten qua feesten tijdens Pride Rotterdam 2019?

“Er zijn leuke feesten! Zelf organiseren we het Pride Festival en de officiële after party is Milkshake indoor in Now & Wow. Neem vooral een kijkje via deze link en klik dan ‘party’ aan. Dan zie je welke feesten er allemaal zijn.”

Rotterdam Pride is officieel kandidaat voor Europride 2023. Eind volgend jaar wordt er tijdens een vergadering gestemd, waarna bekend wordt wie de winnaar wordt. Moet er in aanloop naar dit moment nog veel gebeuren?

“Jazeker! Er moet een bidbook gemaakt worden en deze moeten we volgend jaar gaan presenteren. ‘As we speak’ zijn we in Bilbao en is er net gekozen voor de host van 2022: Belgrado Pride. Maar voordat de focus volledig naar de Europride gaat willen we er eerst een geslaagde Pride week in Rotterdam van maken. Het zou leuk zijn als zoveel mogelijk mensen een kijkje komen nemen”, laten Simona Kaaijk & Miranda Tetteroo ten slotte enthousiast aan ons weten.

Interview door:

Voorbeschouwing Pride Rotterdam 2019

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Keynote speech Armin van Buuren tijdens House of China