Het verhaal achter de Utrecht Canal Pride

Het verhaal achter de Utrecht Canal Pride
De vrijwilligers tijdens Utrecht Canal Pride 2018. Foto credits: Utrecht Canal Pride

Het verhaal achter de Utrecht Canal Pride 

Vrije Tijd Amsterdam maakte een uitstapje naar Utrecht, op zoek naar het verhaal achter de Utrecht Canal Pride, welke zaterdag 1 juni in de Domstad zal plaatsvinden. Op zoek naar het verhaal achter de Utrechtse Pride viering spraken we met de organisatie van dit regenboog-spektakel.

Het doel van de parade is het zichtbaar maken van de LHBTI+ gemeenschap. Is deze nog niet zichtbaar genoeg? En waarom is het nodig om zichtbaar te zijn?

Helaas is het zo dat LHBTI-ers nog steeds nageroepen worden op straat en in vervelende situaties terecht komen, puur vanwege wie zij zijn. Emancipatie is iets waar je aan moet blijven werken. Zichtbaarheid is daarbij enorm belangrijk. Hoe vaker je in aanraking komt met iets onbekends, hoe makkelijker het wordt om het als ‘normaal’ te zien en te accepteren.

Het verhaal achter de Utrecht Canal Pride
Utrecht Canal Parade 2018.
Foto credits: Utrecht Canal Pride

Varen er nieuwe initiatieven mee tijdens de Canal Pride? Welke zijn dit en wat doen ze?

Er zijn elk jaar weer leuke nieuwe organisaties die hun boodschap willen uitdragen tijdens de Utrecht Canal Pride. Vorig jaar hadden we nog de primeur van NNID, een stichting die zich inzet voor Intersekse personen. Zij kozen bewust voor de Utrecht Canal Pride als eerste evenement waar zij zich zó zichtbaar aan het publiek presenteerden. Ook dit jaar varen zij weer mee.

Daarnaast zijn we ook heel blij met bijvoorbeeld Stichting Love Planet. Dit is van oorsprong een Afrikaanse stichting die ondersteuning biedt aan migranten, met bijzondere aandacht voor gelijke rechten en seksuele gezondheid.

Nog een bijzondere nieuwkomer is een samenwerking tussen Colored Qollective en Respect2Love Utrecht. Zij organiseren een bi culturele LHBTI boot waarop een heel divers gezelschap aandacht zal vragen voor de problemen waar zij tegen aan lopen, maar ook om te vieren wie zij zijn.

Ook leuk om te vermelden is dat er heel veel onderwijs gerelateerde deelnemers zijn. Van een Gay-Straight Alliance, een basisschool, tot leraren van basisscholen en voorgezet onderwijs tot aan hogescholen. Het is goed om te zien dat er in het onderwijs zoveel aandacht is voor LHBTI-ers, want daar wordt misschien wel de basis gelegd voor acceptatie in de toekomst.

FC Utrecht BV vaart ook mee? Een boot met profvoetballers? En wat is de boodschap achter deze deelname?

Ja, dat was voor ons ook een verrassende aanmelding. Heel veel mensen weten niet dat zij bij diverse initiatieven betrokken zijn waarbij zij samenwerken met de John Blankenstein Foundation. Homoseksualiteit is nog steeds een taboe binnen de voetbalcultuur en FC Utrecht wil dit proberen te doorbreken. Het voetbal wordt leuker en sterker als iedereen mee kan doen, ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt. Zij realiseren zich dat ze een voorbeeldfunctie hebben in de regio en willen dat graag uitdragen tijdens de Utrecht Canal Pride.

Waarom mag je de Pride in Utrecht gewoon echt niet missen?

Omdat de Utrecht Canal Pride probeert om de aandacht te vestigen op de organisaties die mee varen tijdens de parade. Natuurlijk mag het een feestje zijn, maar uiteindelijk gaat het er om dat we laten zien hoe divers de gemeenschap is. Voor één dag hullen we de stad in alle kleuren van de regenboog en wordt je omringt door mensen die je respecteren voor wie je bent. Dus kom onze deelnemers toejuichen en vier jouw eigen vrijheid!

Het verhaal achter de Utrecht Canal Pride
Toeschouwers bij de Utrecht Canal Parade 2018.
Foto credits: Utrecht Canal Pride

Doen er dit jaar meer boten mee aan de Canal Parade?

Ja, we zijn dit jaar gegroeid van 41 naar 47 boten. Dat is ook wel ongeveer het maximum dat we aankunnen, want meer past er niet in de Oudegracht! 

Was het voor de onafhankelijke adviescommissie lastig om keuzes te maken welke boten er mee mogen varen?

Het blijft altijd lastig om te bepalen of een aanmelding wel of niet in aanmerking komt voor deelname aan de parade. Want hoe bepaal je welke boodschap belangrijker is dan de andere?

Gelukkig hebben we alle LHBTI-organisaties die zich hebben aangemeld kunnen opnemen in de parade, en zijn er alleen organisaties afgewezen die zich niet specifiek op LHBTI-ers richten.

Met het groeiend aantal aanmeldingen zal dat in de komende jaren vast nog ingewikkelder worden, maar ons uitgangspunt is dat LHBTI-organisaties altijd voorrang hebben. Dat zijn immers de organisaties waarvoor wij de parade hebben opgericht.

Vaar mee in een kano?

Vorig jaar hebben we de parade laten openen door kano’s, met mensen die hun persoonlijke boodschap wilden uitdragen. Ook dit jaar bieden we mensen graag deze mogelijkheid. Het maakt de parade iets persoonlijker en intiemer. Dat past perfect bij een stad als Utrecht!

Het verhaal achter de Utrecht Canal Pride
Utrecht Canal Parade 2018.
Foto credits: Utrecht Canal Pride
Utrecht Canal Parade 2018.
Foto credits: Utrecht Canal Pride

Al plannen voor een meerdaagse Pride in Utrecht? Of is dat niet aan de orde?

Nee, dat is op dit moment niet aan de Orde. Naast de Utrecht Canal Pride heeft de stad al een meerdaags evenement: MidZomerGracht, dat twee weken later plaatsvindt. Een week lang gevuld met allerlei LHBTI initiatieven, van lezingen, presentaties, workshops tot feesten. Utrecht is echt een stad die LHBTI-ers omarmt en daar zijn wij trots op!

Inmiddels genoeg vrijwilligers die zich hebben opgegeven om mee te helpen?

Hulp is altijd welkom! Om alles in goede banen te leiden op de dag zelf kunnen we zeker nog vrijwilligers gebruiken. Als je wilt genieten van de parade, met een eersterangs plek langs de route en tegelijkertijd iets wil betekenen voor de LHBTI-gemeenschap van Utrecht en (verre) omstreken, dan kun je je nog aanmelden via onze website!

Het verhaal achter de Utrecht Canal Pride
Utrecht Canal Parade 2018.
Foto credits: Utrecht Canal Pride

Worden er nog activiteiten rondom de Canal Parade georganiseerd?

Er zijn ontzettend veel feestjes na de parade, in heel veel mogelijke stijlen. Van pop, disco tot house en techno. Ook organiseert Holland Casino elk jaar rond de Utrecht Canal Pride een roze vrijdag met optredens van bijvoorbeeld Ruth Jacott. Kijk op onze website voor alle afters die je langs kunt gaan!

Welke feesten zijn er binnen en buiten?

Direct na de parade vinden er diverse street party’s plaats, georganiseerd door Rubber, PANN en Cafe Kalff. Deze duren tot 23.00 en als dat nog niet laat genoeg is voor je kun je terecht bij één van de officiële after party’s in Club Basis, TivoliVredenburg, Club Was of Stairway To Heaven. (kijk op onze website voor het volledige programma! 😉

Nog iets leuks toe te voegen?

Ons programma is ook beschikbaar via onze eigen Utrecht Pride App. Hierin vind je een korte omschrijving van alle deelnemers, de hele route van de Utrecht Canal Pride en locaties van toiletten en EHBO posten. En mocht je het niet lukken om naar Utrecht te komen om de parade toe te juichen, dan kun je de Utrecht Canal Pride ook volgen via de live-stream op onze facebook-pagina.

VTA bedankt de organisatie van de Utrecht Canal Pride voor dit leuke interview en wenst iedereen een fantastische Utrecht Canal Pride 2019 toe.

Door: Rik Verkaik

Het verhaal achter de Utrecht Canal Pride

vrijetijdamsterdam.nl

TIP: LEES OOK ONS ARTIKEL OVER HET PANNDORA FESTIVAL IN UTRECHT