Wat te doen in Amsterdam op donderdag 5 oktober 2017
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Wat te doen in Amsterdam op donderdag 5 oktober 2017

Jeetje mina, het is weer eens een echte ouderwetse herfstdag vandaag. Die hebben we nog niet zoveel gezien sinds de herfst officieel is begonnen. Echt een weertje om lekker binnen te blijven of binnen iets leuks te gaan doen. Wij hebben weer een leuk lijstje voor je gemaakt met leuke dingen om te doen in Amsterdam. Want zoals we wel vaker zeggen in Mokum is altijd wel iets leuks te doen! Hierbij het lijstje: “Wat te doen in Amsterdam op donderdag 5 oktober 2017’.

Cultuur

Brakke Grond- Meggy Rustamova – Een ander licht

“Ieder van ons heeft een ander soort bagage. Ergens wil ik dat onthullen.” vertelde kunstenaar Meggy Rustamova aan programmamaker Wytske Visser tijdens de opening van haar solo-expositie Light Displacement. De rol van het persoonlijke als uitgangspunt voor het maken van werken staat centraal tijdens een avond rondom het werk van Meggy Rustamomva: Een ander licht. De Brakke Grond heeft toch altijd wel iets leuks te doen zeg!

Donderdag 5 okt / 20:30 / meer info 

De Rode Hoed – Meillo-lezing: Passie voor het recht

Tijdens de zevende Meillo-lezing staat de passie voor de waarheid centraal. De afgelopen decennia staat de waarheid onder druk.

Donderdag 5 okt / 15:30 / meer info 

DeLaMar – De man van je leven

Arthur Japin bewerkte, na Vaslav, opnieuw een van zijn romans voor het theater. De man van je leven is een sprankelende komedie waarin alles draait rond Tilly (Liz Snoijink).

Donderdag 5 okt / 20:30 / meer info 

DeLaMar – Te Verder

Programmamakers Paul van Liempt, Rob Muntz en Paul Jan van de Wint slaan de handen ineen en maken samen een unieke serie theatertalkshows exclusief in het DeLaMar Theater. De wetenschap is het uitgangspunt in deze talkshow waarbij Van Liempt en Van de Wint elke avond drie gasten interviewen.

Donderdag 5 oktober / 21:00 / meer info 

Dansmakers Amsterdam – Frascati – D3US/X\M4CHINA Fernando Belfiore

In het meta-universum van Fernando Belfiore vormen verleden en toekomst het heden. Hij smeedt een nieuw epos van goden en mensen, van machines en gadgets en van licht en geluid.

Donderdag 5 oktober / 19:30 / meer info 

Pakhuis de Zwijger in De School – Bike & City 15 – Cultuur op twee wielen

We Are Public presenteert de Culture Club: een bomvol programma in De School, speciaal voor cultuuroptimisten. Verwacht grote namen en nieuwe makers, prikkelende programma’s en tipjes-van-de-sluier, van klassiek tot elektronisch, van beeldende kunst tot theater en van moderne dans tot filmklassieker.

Donderdag 5 okt / 19:00 / meer info

Pllek – PLLEK LIVE STAGE – HUNGU x MAMIHLAPINATAPAI

Na een zomerstop van drie maanden zijn ze terug met Pllek Live Stage! Whihoe! Elke eerste donderdag van de maand twee live bands en een DJ-set in de kleine zaal naast het restaurant. Een avond om nieuwe muziek te ontdekken, je te laten verrassen en vooral even lekker te dansen! Tralalala.

Donderdag 5 okt / 20:00 / meer info 

Ostade Amsterdam – ROMP

Vitaal theater over de dood. Oud zijn. In een bed liggen. Niet lang meer te leven hebben, maar nog zoveel willen als een kind. Boos zijn op de wereld die verandert. Vervuld zijn van herinneringen en toch blijven geloven in het belang van verbeelding en verwachtingen. Dit alles overkomt de vrouw uit ROMP, het nieuwe stuk van De Gemeenschap.

Donderdag 5 oktober / 20:30 / meer info 

Spui25 – Frank Lodeizen: kunstenaar van zijn tijd?

In samenwerking met De Arbeiderspers. Beeldend kunstenaar Frank Lodeizen (1931-2013) ontsnapte als kind aan de gaskamer. De ontdekking dat hij, in de schaduw van Cobra en de Vijftigers met tekenen een eigen wereld kan scheppen, ver weg van de oorlog en zijn trauma’s, voelde als een bevrijding. Wie was deze kleurrijke kunstenaar en wat zegt de huidige kunstwereld over zijn generatie?

Donderdag 5 oktober / 17:00 – 18:30 / meer info 

VOETNOTEN BIJ DE KUNSTGESCHIEDENIS

Joseph Sassoon Semah bestudeert en onderzoekt al meer dan dertig jaar de relatie tussen het jodendom en het christendom als bronnen van de westerse kunst- en cultuurgeschiedenis. Semah ‘corrigeert’ met zijn eigen werk de kunstgeschiedenis, filosofie en theologie. Hij pleit voor meer aandacht voor verschillende bronnen om zo een breder draagvlak voor andere visies te creëren.

Donderdag 5 oktober / 11:00 – 17:00 / meer info

Pakhuis de Zwijger – NRC presenteert – De slag om de taal

Pers & politiek in Europa n.a.v. het nieuwe boek van Luuk van Middelaar. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek De nieuwe politiek van Europa (Historische Uitgeverij) van politiek filosoof Luuk van Middelaar organiseert NRC een avond over De slag om de taal: pers & politiek in Europa.

Donderdag 5 okt / 20:00 / meer info 

Concerto – Presentatie Nick Cave – Mercy on me

Op donderdag 5 oktober wordt de getekende biografie ‘Mercy on Me’ over Nick Cave gepresenteerd op het Concerto Koffie podium! Jan Vollaard (o.a. NRC) komt een mooi verhaal vertellen over Nick Cave en Reinhart Kleist zal zijn prachtige boek signeren! De muzikale omlijsting zal verzorgd worden door Wieb Zigtema (The Rousers) en Jan van der Smit.

Donderdag 5 oktober / 17:00 – 19:00 / meer info 

Bioscoop

Kingsman: The Golden Circle (2017)

Kingsman: The Secret Service liet ons kennismaken met Kingsman – een onafhankelijke, internationaal opererende veiligheidsdienst die met de grootst mogelijke discretie werkt. Het doel: de wereld veilig maken. In Kingsman: The Golden Circle, krijgen deze helden te maken met een nieuwe uitdaging. Als hun hoofdkwartier verwoest wordt, en de wereld gegijzeld, leidt hun reis hen tot de ontdekking van een bondgenoot in de Verenigde Staten, Statesman genaamd, die op dezelfde dag opgericht werd. In een nieuw avontuur, dat de kracht en flexibiliteit van de agenten op de proef stelt, moeten beide (geheime) organisaties de samenwerking aangaan om een meedogenloze gezamenlijke vijand te verslaan, om de wereld te redden, iets dat een gewoonte geworden is voor Eggsy.

Donderdag 5 oktober / diverse tijden / Draait in: Pathé City, De Munt en Tuschinski

STUDIO/K – Du Forsvinder (Film Première)

Tijdens een familievakantie in Mallorca raakt Frederik, vooraanstaand directeur van een privéschool, spontaan buiten bewustzijn. Onderzoek toont aan dat het ongeval het gevolg is van een hersentumor die lange tijd onopgemerkt is gebleven. De tumor verklaart ook recente veranderingen in Frederiks gedrag, met name een toegenomen agressie. Niet veel later wordt Frederik in het openbaar gearresteerd voor mogelijke verduistering van miljoenen Deense kronen……

Donderdag 5 oktober / 21:00 / meer info 

De Balie leert – Iedereen is leraar (Film + nagesprek)

Op de internationale Dag van de Leraar kijken we de film Iedereen is leraar. In deze film gaat lerarenopleider en oud-basisschoolleraar Maarten Stuifbergen op zoek naar de kracht van de leraar. Wat is dat en hoe kan die het beste worden ingezet ten behoeve van de kansen van kinderen? Welke impact heb je als leraar? Na de film gaan we o.a. met Stuifbergen in gesprek over onderwijs, en de belangrijke rol van de leraar. Stuifbergen is meer dan 10 jaar werkzaam geweest als leraar in het primair onderwijs en leidt nu toekomstige leraren op aan de faculteit educatie van de Hogeschool Leiden.

Donderdag 5 oktober / 20:00 / meer info 

VTA TIP

Bimhuis – Moh! Kouyaté (Afrovibes festival)

Moh! Kouyaté is een typische 21e-eeuwse musicus. Afkomstig uit een griot-familie in het West-Afrikaanse Guinee en inmiddels woonachtig in Parijs waar hij zijn Mandinke-roots verenigt met invloeden uit het leven in een geglobaliseerde wereld. Zijn muziek is een mix van Amerikaanse Delta blues, Nigeriaanse afrobeat, Congolese gitaarklanken, funky jazz, rock’ n roll en pop. Dit moet je zien!

Donderdag 5 oktober / 20:30 / meer info

Jouw activiteit ook in de dagagenda van Vrije Tijd Amsterdam. Stuur een e-mail naar [email protected]

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Stukje tennisnostalgie aan Amsterdamse Lijnbaansgracht