TU ME MANQUES openingsfilm 23e Roze Filmdagen
Credits / Bron: Roze Filmdagen

Amsterdam – Roze Filmdagen brengt dit voorjaar voor de 23e keer de beste LHBTQ-gerelateerde films naar onze hoofdstad. Vanaf donderdag 12 maart tot en met zondag 22 maart is het Ketelhuis het decor van niet eerder vertoonde speelfilms, korte films en documentaires van over de hele wereld. Tijdens Roze Filmdagen worden ruim 140 films met verschillende thema’s getoond.

De vier thema’s die dit jaar aan bod komen zijn:

• ‘CROSSING BORDERS’, over migratie en culturele verschillen.
• ‘IT’S ALL IN YOUR MIND’ gaat in op het geestelijk welzijn in de LHBTQ community
• COMING OUT 3.0, over de nieuwe generatie die uit de kast komt, en
• WOMEN IN THE PICTURE: over de zichtbaarheid van vrouwen.

OPENINGSFILM: TU ME MANQUES

Het festival opent met het prachtige TU ME MANQUES van Rodrigo Bellott, de Oscar inzending van Bolivia voor 2020.

Nadat zijn zoon Gabriel is overleden, heeft de conservatieve Jorge per ongeluk een Skypegesprek met Gabriel’s ex-vriend Sebastian. De start van een zoektocht van een vader naar zijn zoon. De film combineert een diep persoonlijk verhaal met een universele oproep tot liefde en acceptatie. Het was de Boliviaanse inzending voor de Oscars en is de openingsfilm van 2020.

Na de film wordt de opening feestelijk voortgezet en proost het gezelschap samen op een mooie festivalweek vol LHBTQ-films.

“Met deze openingsfilm vieren wij het belang van diversiteit, inclusie en zelfbeschikking. Iedereen heeft recht op eigen keuzes in identiteit en zou niet door anderen gedwongen moeten worden uit de kast te komen,” aldus Huib Koeleman, voorzitter van Roze Filmdagen en het Amsterdam LGBTQ Film Festival.

SLOTFILM: MONSOON

ZONDAG 22 MAART

Vietnam / Engeland 2019, 85 min, Hong Khaou

Henry Golding (Crazy Rich Asians, Last Christmas) schittert in dit poëtische verhaal van regisseur Hong Khaou. Golding speelt Kit, een homoseksuele man die vanuit het Verenigd Koninkrijk terugkeert naar Saigon om de as van zijn ouders te verspreiden. Via een gay dating app ontmoet hij Lewis. De Amerikaanse expat heeft zijn eigen persoonlijke band met Vietnam. De film onderzoekt de complexiteit van hoe onze cultuur, geschiedenis, seksualiteit en familiegeschiedenis onze identiteit vormen.

Extra veel gasten

Naast Rodrigo Bellot, van TU ME MANQUES, heeft het festival ook vele andere internationale gasten op bezoek, waaronder:

• Marco Berger uit Argentinië, regisseur van EL CAZADOR, die een masterclass zal verzorgen;
• Ivana Black, uit New York, actrice uit THE GARDEN LEFT BEHIND
• Arturo Montenegro, van de Panamese Oscarinzending TODOS CAMBIAMOS
• Faraz Shariat, uit Duitsland, regisseur van NO HARD FEELINGS

Greep uit het programma

Op de social mediakanalen van de Roze Filmdagen verschijnen de komende tijd teasers van de speelfilms, documentaires en korte films uit het filmprogramma. Het gehele programma wordt vanaf 21 februari bekendgemaakt via www.rozefilmdagen.nl.

Roze Filmdagen wordt mede mogelijk gemaakt door onze premier partners Hivos. Aidsfonds, ABN AMRO en Stichting Forward en door de volgende fondsen: AFK fonds, Fonds21 en het Filmfonds.

vrijetijdamsterdam.nl