Zangeres Anne-Fay presenteert nieuwe single én visueel geladen live show

Zangeres Anne-Fay presenteert nieuwe single én visueel geladen live show

Zangeres Anne-Fay brengt vandaag haar nieuwe single The Sun uit. De track is afkomstig van haar aankomende album ‘Reaspora’. Deze track is gemaakt met gerenommeerde producers als Kwame Yeboah , Jeremia Jones en Morgan Avenue. Vandaag zijn de tickets in de verkoop gegaan van de eerste, multi disciplinaire, ‘Reaspora’ live show. Dit optreden vindt op 1 oktober plaats in de Melkweg. De single en video van ‘The Sun’ zijn hier te beluisteren en te bekijken.

Muzikale reis

Anne-Fay reisde de afgelopen twee jaar de diaspora van haar familie af. Ze ging langs Aruba, Curaçao, Suriname en Ghana. Daar maakte ze muziek te maken over haar roots. Diaspora betekent: ‘de verspreiding van een volk over delen van de wereld.’ Een fysieke en mentale reis, die sterk beïnvloed is door de trans-Atlantische slavenhandel.

Anne-Fay is een gemixte vrouw, met een witte huid en een zwarte moeder. Hoe verhoud je je tot de huidige maatschappij, culturele toe-eigening en het koloniale verleden van Nederland als je zwarte roots hebt maar ook wit privilege?

Album

De verspreiding van de tot slaaf gemaakten, zorgde ervoor dat Afrikaanse muziekstijlen van grote invloed zijn geweest op muziekstromingen als Kawina (Suriname), Tambú (Antillen) en hiphop en soul (USA). Deze zijn allemaal van invloed op het album. Tijdens de reizen, werkte de zangeres met verschillende lokale producers en muzikanten. De eind productie is in handen van Jeremia Jones en Morgan Avenue.

Tracks

Anne-Fay produceerde zelf ook twee tracks en schreef vrijwel alle teksten samen met haar broer en regisseur Felix Kops. Songwriter Will Knox leverde een bijdrage aan het album. Dit deed hij met de track ‘Spanish Goat’. De teksten zijn geïnspireerd door de koloniale geschiedenis, recente persoonlijke belevenissen van haar moeder en haar ervaringen als vrouw met Afro-Surinaamse lichaamsvormen. Het album verschijnt op 29 januari 2021 op haar eigen label Onyx & Ivory, in samenwerking met distribiteur The Orchard.

The Sun

De single ‘The Sun’ gaat over vrijheid en religie. In de trans-Atlantische slavenhandel zijn passages uit de bijbel gebruikt om slavernij te legitimeren. Traditionele religies uit het land van herkomst zijn verboden en Anne-Fay ontdekte dat het christelijk geloof in een aanzienlijk deel van haar familie wordt gevierd. De videoclip is geschoten in Ghana en werd gemaakt met dansers van ‘National Theatre of Ghana’.

Live show

De nieuwe live show combineert muziek, zang, dans en film. Gedurende de reis zijn er beelden geschoten. Deze opnamen fungeren als backdrop tijdens de shows, met muzikanten en dansers. Daarnaast worden de beelden gebruikt voor ‘visual storytelling’ van dit project op social media.

VTA Uitgaan

vrijetijdamsterdam.nl