Martin Garrix
Martin Garrix. Foto via AMF

Martin Garrix is een in Amsterdam woonachtige DJ en muziekproducent. De echte naam van Martin Garrix is Martijn Gerard Garritsen. Deze DJ, muziekproducten en muziekliefhebber Martijn is in 1996 geboren in Amstelveen.

Martin Garrix startte op zijn elfde met draaien. In die tijd was zijn artiestennaam dj Marty voor vrienden en familie. De in Amstelveen geboren Martijn Gerard Garritsen deed VVO aan het Keizer Karel College in Amstelveen. Na vier jaar volgde hij zijn hart en stapte over naar de Herman Brood Academie, waar hij in 2014 afstudeerde. Dit resulteerde in een mbo-diploma artiest popmuziek.

Beste DJ van de wereld

Martin Garrix is op het moment van schrijven al drie keer uitgeroepen tot de beste DJ van de wereld. Dit was in 2016, 2017 en 2018. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt op het Amsterdam Music Festival tijdens het Amsterdam Dance Event. De verkiezingen worden jaarlijks georganiseerd door het Britse tijdschrift DJ Magazine. Martin Garrix was de jongste dj ooit die de prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen.

Doorbraak met Animals

Garrix werd ontdekt door Tiësto. Martin Garrix signeerde in 2012 een platencontract bij Spinnin’ Records. Hij kreeg in 2013 internationale roem vanwege zijn single genaamd Animals. De single werd een hit in een groot aantal landen. Op 17 november 2013 kwam ‘Animals’ binnen op nummer 1 in de Britse hitparade. Martin Garrix werd daarmee de jongste Nederlander ooit, die op 1 in het Verenigd Koninkrijk heeft gestaan.

Er was niet alleen succes in het Verenigd Koninkrijk. Met ‘Animals’ ontving de Nederlandse disjockey in 2014 in de Verenigde Staten een platina plaat. De draaikunsten bleven overal niet onopgemerkt wat resulteerde in een deal met het label Scool Boy Records van Scooter Braun.

Meer successen

Er volgde nog veel meer nummers. Een daarvan was ‘Wirzard’ die hij samen met Jay Hardway uitbracht. Omdat het de DJ voor de wind ging trakteerde hij zijn fans in 2014 op het nummer ‘Proxy’. Dit nummer werd als gratis download uitgebracht op Soundcloud. Daarna volgde nog meer nummers met toonaangevende disjockeys uit de muziekwereld. Als producer werkte Martin Garrix onder andere samen met artiesten als Avicii, David Guetta, Bebe Rexha, Dua Lipa en Troye Sivan.

Als DJ heeft hij inmiddels op verschillende grote festivals over de hele wereld opgetreden. Je moet dan denken aan festivals zoals Coachella, Ultra Music Festival, Tomorrowland en Mysteryland.

Platenlabel Stmpd Rcrds

In 2015 werd bekend dat Garrix bij zijn platenlabel Spinnin’ Records en zijn management Music AllStars zou vertrekken. Naar horen zeggen was dit vanwege gedoe om auteursrechten. Dit besluit leidde er mede toe dat Garrix in 2016 platenlabel Stmpd Rcrds opstartte. Garrix sloot zich ook nog aan bij Sony Music Entertainment.
Na meerdere hoogtepunten scoorde Martin Garrix in 2016 opnieuw een hit samen met Bebe Rexha, genaamd ‘In the Name of Love’.