DJ Invictim: ‘een man met een muzikale missie’
DJ Invictim in actie tijdens Mystic Garden.

“Ik ben ontzettend ambitieus. Ik heb mijn studie aan de kant geschoven om me volledig te richten op draaien, produceren en feestjes geven dus ik probeer er uiteraard alles aan te doen om dit alles zo groot mogelijk te maken”, reageert dj Invictim (Tim van den Brink) op de vraag of hij veel ambitie heeft.

De in 1994 geboren muziekartiest timmert sterk aan de weg en lijkt bezig met een ‘niet te stoppen’ muzikale missie. Voor Vrije Tijd Amsterdam redenen genoeg om hem eens te interviewen.

Kun je allereerst vertellen waar je geboren en getogen bent?

Ik ben een geboren Amsterdammer maar op jonge leeftijd naar Curaçao verhuisd! Daar heb ik ongeveer tot mijn twaalfde gewoond om vervolgens terug te keren naar Amsterdam.

Wat is je inspiratie geweest om dj te worden?

Aanvankelijk had ik niet de intentie om dit professioneel te gaan doen. Ik studeerde aan de universiteit wat veel tijd kostte en als bijbaantje werkte ik in de keuken als kok. Daar hadden wij een radio staan die alleen radio of CD’s kon afspelen dus daar moest je het mee doen. Radio kon ik niet naar luisteren omdat er te veel tussendoor geluld werd waar ik gewoon lekker muziek wilde horen en dan het liefste nog de muziek die ik zelf leuk vond. Toentertijd was ik helemaal ‘into’ house muziek dus ik ging CD’tjes branden om op het werk te kunnen luisteren. Nadeel van house is dat er soms enorm lange intro’s en outro’s zijn waar werkelijk niks anders te horen is dan een kick en een clap dus dat was vervelend. Ik wilde eigenlijk alleen de breaks en de drops horen en ging dus thuis op mijn computer een beetje knippen en plakken om alleen de interessante stukjes voor mij op de CD’s te krijgen. Zo begon ik te puzzelen met muziek en toen ik later toevallig in aanraking kwam met Virtual DJ wat ik per toeval downloadde ontdekte ik dat je ook live kon spelen met muziek en toen was ik verkocht. Dus eigenlijk kwam mijn inspiratie voort uit frustratie om gewoon lekkere muziek te horen in de keuken waar ik goed op kon werken!

Wat is de achterliggende gedachte achter de DJ naam Invictim?

Toen ik dus de hele ontdekkingsfase van muziek mixen had gehad leek het me ook steeds leuker worden om daadwerkelijk voor publiek te staan. Ik had her en der wel wat ingangetjes waar ik eventueel mezelf zou kunnen aanbieden alleen leek het me wel handig om dan een DJ naam te hebben dus ik moest wat bedenken. Alles wat ik bedacht klonk gewoon ruk. Dit was echt een creatief proces waar ik niet makkelijk uitkwam dus ging ik maar woordjes op Google zoeken waar mijn eigen naam ‘Tim’ in verwerkt zat. Ik stuitte per ongeluk op het woordje Invictim en vond het wel wat hebben eigenlijk. Grote dromer en ambitieus als ik ben plaatste ik mezelf in een denkbeeldige line-up met Afrojack, Avicii, Invictim, Hardwell en ik dacht ja dit valt niet uit de toon het past. Let’s give it a go!

DJ Invictim: ‘een man met een muzikale missie’
DJ Invictim in actie!

Als je een onontdekte club in Amsterdam zou mogen noemen. Welke zou dit dan zijn?

Ik denk dat er op dit moment weinig onontdekte clubs in Amsterdam zijn. Alles waar je maar een leuk feestje kan vinden wordt al snel booming, zo is het leven in een stad als Amsterdam. Als ik er dan toch een moest verzinnen zou het denk ik wel Disco Dolly zijn waar veel mensen niet naar toe gaan met het plan om er echt een avond te spenderen. Het is meer een clubje waar je toevallig neerstrijkt als je nergens anders terecht kon of als je toevallig net iets te lam uit een restaurant in de buurt komt. Muzikaal kan je er eigenlijk alle kanten op en dat is als DJ vooral heel leuk om te doen. Dolly is één van de weinige plekken waar je nog kan draaien waar je zelf zin in hebt en de bezoekers gaan meestal heerlijk mee in jouw eigen muzikale reis. Een onbekender plaatje, een ultiem platte of gewoon die foute Guilty pleasure alles kan voor mijn gevoel.

Kun je iets meer over Hitjesgolf vertellen?

Hitjesgolf, ja de naam zegt het al. We willen een tsunami aan hits neerzetten. Hits van vroeger, hits van nu, foute hits, vergeten hits het maakt niet uit. Alles kan voorbij komen! Thuisbasis is Amsterdam natuurlijk daar is alles begonnen maar we zijn nu bezig om een ware Hitjesgolf door het land te verspreiden. Breda en Utrecht hebben we gehad tot nu toe dat was erg leuk allebei! Voor de rest van het jaar staan nog Eindhoven, Den Haag & Dordrecht op de planning dus het is erg leuk om andere steden kennis te laten maken met Hitjesgolf! Oud en nieuw zijn we trouwens te vinden in Disco Dolly waar we het eerder over hadden dus dat is ook een editie waar ik erg veel zin in heb!

DJ Invictim: ‘een man met een muzikale missie’
Foto: hitjesgolf

Wat was jouw mooiste belevenis achter de draaitafels in 2019?

Als ik hier een antwoord op moest geven zou ik gewoon zeggen heel 2019 eigenlijk. Ik had voor de aankomende tijd wat doelen met mezelf afgesproken en dan heb ik het over de aankomende jaren. Meer festivals, specifieke feestjes waar ik graag nog wilde staan en meer door het land gaan draaien los van mijn thuisbasis Amsterdam. Als ik terugkijk op dit jaar is eigenlijk elk doel wat ik had gesteld meer dan geslaagd. Ik heb op bijna elk festival gedraaid in 2019 waar ik gewoon als bezoeker ook graag heen ging. Amsterdam Open Air, Latin Village, Amsterdams verbond en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ook de festivals die qua naam wat minder bekend zijn waren echt heerlijk om te draaien dit jaar. Ook dit jaar heb ik weer op wat buitenlandse plekjes mogen draaien en ook in meer dan dertig steden gedraaid dus dat was echt fantastisch om mee te maken.

Verder ben ik ook nog steeds hyped over mijn debuut bij Encore waar het niveau heel hoog ligt. Dat zijn toch wel dingen om met veel trots op terug te kijken dus zoals je al ziet was heel 2019 een prachtige belevenis!

Terugkijkend op de afgelopen dj-jaren. Heb je weleens een enorme blunder gehad?

Vast wel. Enorme blunders kan ik het niet noemen maar in het begin druk je nog wel eens de verkeerde tune uit waardoor het even stilvalt in de zaal. Soms sta je in een line-up met bekende artiesten die komen optreden waar je dan geen muziek van mag draaien maar omdat de hele Nederlandse scene zowat op elk nummer zit kan het nog wel eens voorkomen dat de artiest die komt optreden op de 6e verse van een liedje zit die je dan per ongeluk draait. Ben er wel heel scherp op geworden dus tegenwoordig lees ik mezelf goed in voor ik draai op een feestje met een artiest zodat ik precies weet welke tracks ik niet kan draaien.

Welke muziekgenre ligt het dichts bij je?

Dit is een lastige. Ik hou eigenlijk van alle soorten muziek en dat zal je ook horen als ik draai. Ik kan uit alle vormen van muziek inspiratie halen dus luisteren doe ik sowieso naar praktisch alles wat ik voel dat is niet per se genre gebonden. Als ik draai probeer ik het wel altijd zo vrouwvriendelijk en dansbaar mogelijk te houden maar af en toe een beetje gas geven is ook leuk om te doen!

Wat is in Amsterdam ’the place to be’ op een donderdagavond?

Ja, als je het mij vraagt NYX op donderdag natuurlijk (misschien omdat ik er zelf al jarenlang betrokken bij ben waardoor ik door een roze bril kijk hehe). Maar nee ik denk als ik er objectief naar kijk dat we al jarenlang op een heel constant niveau volle avonden trekken met hele leuke bezoekers die echt komen voor een feestje en met muziek die mensen graag willen horen op een avondje uit. Zo zijn er in al meer dan 5 jaar lang verschillende uitgaanslichtingen geweest als bezoekers van NYX op donderdag en is het ook wel een begrip geworden in Amsterdam denk ik. Als hoogtepunt hebben we ook al 2 keer het NYX op Donderdag Festival georganiseerd wat echt een succes is geworden. We moesten even een jaartje overslaan maar voor aankomend festivalseizoen hebben we mooie plannen klaarliggen voor een vervolg!

Hoe is het gesteld met het Amsterdamse nachtleven?

Oei. Op dit moment niet zo best. De gastenlijst cultuur is groter dan ooit en mensen zijn verwend. Er is op dit moment echt een overkill aan nieuwe feestjes en lijstpompers wat de kwaliteit van de avonden niet ten goede komt. Meer lijst is minder omzet/winst is minder budget om echt aan je avond te besteden waardoor er goedkopere DJ’s worden geboekt en er minder aan decoratie/beleving wordt gedaan enzovoorts en zo is het een beetje een lastig cirkeltje. In the end moet iedereen lekker zijn ding doen maar het gastenlijst principe ben ik niet zo’n fan van.

DJ Invictim: ‘een man met een muzikale missie’
DJ Invictim: ‘een man met een muzikale missie’

Is er een dj waar je tegenop kijkt?

Ik kan wel de standaard voorbeelden noemen als DJ Irwan wat technisch en qua trackkeuze een beest is en een DJ Abstract die van een andere planeet is maar dat is niet spannend. Ik vind Full-Crate heel inspirerend wat hij doet qua eigen producties en hij kan ook erg goed draaien.

Met big-booty problem, een riddim van hem, heeft hij laten zien dat hij Nederland vrij eenvoudig gek kan maken. Maar ik weet dat hij zich altijd meer richt op het buitenland en dat is erg terug te horen in zijn eigen unieke sound.

Als je een rots in de branding zou moeten aangeven in het Amsterdamse nachtleven. Wie zou dat dan zijn?

Sowieso iedereen binnen Amsterdam die al jarenlang zijn ding doet op welke manier dan ook is een rots in de branding als je het mij vraagt want dat zijn toch de mensen die het nachtleven mogelijk maken. Persoonlijk voor mij springen er 2 mensen uit als ik er even over nadenk.

Dwayne Castillion, onder meer bekend van Woelig en THRWBCK, doet al echt jaren lang zijn ding en krijgt wat mij betreft niet altijd de waardering die hij wel hoort te krijgen. Op het gebied van feestjes, qua gedachtegangen en ook als persoon is het iemand die heel veel in zijn mars heeft en waar ik veel van heb geleerd. Wie ook niet als verrassing komt is denk ik Jonathan Teclemariam beter bekend gewoon als ‘Jona’. Qua taakomschrijving is hij programmeur van Club AIR maar ik denk dat hij veel meer is dan dat. Hij is ook wel echt een steunpilaar van het Amsterdamse nachtleven als je het mij vraagt en ik denk dat niet alleen ik maar ook heel veel andere mensen hebben kunnen leren van de gedachtegangen van Jona.

Hoe ambitieus ben je?

Ja ontzettend ambitieus is natuurlijk het enige juiste antwoord op deze vraag lijkt mij. Ik heb mijn studie aan de kant geschoven om me volledig te richten op draaien, produceren en feestjes geven dus ik probeer er uiteraard alles aan te doen om dit alles zo groot mogelijk te maken.

Sinds ik er volledig op focus heeft mijn carrière wel echt een vogelvlucht genomen en ik ben benieuwd hoe ver dit me gaat brengen!

Welke upcoming dj moeten we volgens jou in de gaten houden?

Hier heb je ook wat namen die veel genoemd zouden worden maar als je het mij vraagt moet je Devarsity in de gaten houden. Lakeem & Danny zijn sinds hun naamsverandering echt een act geworden waar veel mensen een voorbeeld aan kunnen nemen en ze doen er ook echt alles aan om dit verder uit te breiden. Danny is echt een van mijn favoriete MC’s van het moment geworden, Lakeem (en ook Danny nog trouwens) draait de lekkere platen en verder hebben ze eigen tracks die top zijn. De Devarsity kleding die ze hebben ziet er overigens ook altijd gruwelijk uit!

Interview door:

Rik Verkaik

Rik Verkaik

Lees ook:

Het verhaal achter nieuwe clubnacht: Sweetie Darling

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam