We stelden een aantal vragen aan de voorzitter van Wartburgia
Voetbalvrouwen van Wartburgia. Foto via Wartburgia

“Onze club werd officieel op 23 juni 1924 opgericht als “LFC Wartburgia”, en was de opvolger van de twee jaar daarvoor gestarte Lutherse Football Club. Deze club speelde op een terrein aan de Amsteldijk bij Zorgvlied. De naam is afkomstig van het kasteel Wartburg bij Eisenach in het oosten van Duitsland, waar Maarten Luther in 1521-’22 het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde”, vertelt Wartburgia-voorzitter Brando Schenker. We stelden een aantal vragen aan de voorzitter!

Vrouwenafdeling

“Vanaf de oprichting heeft Wartburgia in het zaterdagvoetbal gespeeld. In de succesvolste periode begin jaren ’70 speelde Wartburgia in de toenmalig hoogste klasse van het zaterdagvoetbal. Aan het eind van de jaren ’70 begon de Amsterdamse club met een vrouwenafdeling. Sindsdien is deze tak sterk gegroeid en deze draait al jaren mee in de hoogste afdelingen van het amateurvoetbal.”

Vrouwenselectie Wartburgia. Foto via Wartburgia

Hoeveel teams zijn er? Hoe waren de prestaties (voor Corona)?

“Op dit moment hebben we circa 500 leden en 22 veldteams, waarvan 5 vrouwen teams en 10 zaalteams. Alleen onze vrouwenselectie en herenselectie spelen competitief en bij de vrouwen doen we mee in de middenmoot en de heren spelen bovenin mee. De heren hebben door corona nu 2x promotie misgelopen.”

Kernwaarden bij Wartburgia

“Authenticiteit, vooral jezelf zijn.
Veiligheid, respecteren van elkaar.
Verbondenheid, samen zijn we de club.”

Worden de pijlen meer gericht op prestatie of recreatie?

“Er wordt voornamelijk recreatief gesport, echter voor onze selecties geldt wel dat ze prestatiegericht spelen.”

Sportpark Drieburg

“We hebben het mooiste ‘sport-terras’ van Amsterdam. Maar ondanks een verbouwing die een aantal jaren geleden is afgerond hebben we een tekort aan kleedkamers. Verder zijn we tevreden, we zouden er graag een veld bij willen en ons grasveld om laten zetten in kunstgras om meer capaciteit te hebben voor groei, met name ten behoeve van de jeugd. Sportpark Drieburg ligt ook mooi en is een mooie plek om te recreëren met verschillende sporten als tennis, cricket, voetbal en korfbal.”

In actie op Sportpark Drieburg. Foto via Wartburgia

Wat is het verhaal achter de sneuvelcorner in de kantine?

“Naast het feit dat je er met je blessure kan uithuilen en getroost kan worden door je teamgenoten is het ook een plek waar de mooiste ideeën ontstaan als men een beetje in de olie is. Het nadeel is dat daardoor deze mooie ideeën vaak al sneuvelen voordat men het bord gepasseerd is.”

Hoe gaat het bij Wartburgia met de vrijwilligers?

“Op dit moment staat dat op een laag pitje door corona. We hadden daarvoor juist de leden geactiveerd om als vrijwilliger wat voor de club te doen. Denk aan schoonmaak, onderhoud, feestcommissie en sponsoring etc. Dit gaan we aan het begin van volgend seizoen weer nieuw leven inblazen. We hebben helaas moeten kiezen voor een model waarbij je standaard vrijwilliger bent, tenzij je dit afkoopt.”

Het eeuwfeest

“Wartburgia bestaat bijna 100 jaar. Ik zou vele mensen tekortdoen door hier een aantal hoogtepunten te benoemen waarbij ik zeker weet dat ik er een paar vergeet. Dit is een punt wat we kunnen gaan gebruiken bij ons eeuwfeest.”

Eerdere foto herenselectie Wartburgia.
Foto via Wartburgia

Is er een club waar jullie tegen voetballen, waarbij je kunt spreken van een derby?

“Eigenlijk geldt dat voor alle voetbalclubs op Drieburg, DVVA, TABA, de Meer en JOS Watergraafsmeer.”

Andere activiteiten

“We organiseren bijvoorbeeld een AED-cursus, een biertapavond voor vrijwilligers, toernooien en themafeesten voor de leden. Maar we zijn voornamelijk voetbal gericht bezig.”

Hebben jullie veel moeten improviseren vanwege Corona?

“Omdat we voornamelijk volwassen leden hebben, hebben we niet veel te hoeven improviseren met betrekking tot de training van de leden. Uiteraard moesten we ons aan de regels houden en deze waar mogelijk implementeren.”

Slotwoorden

“We willen graag groeien met jeugd en met name meisjes vanaf de f-leeftijd, onze dames spelen topklasse en willen graag zelf gaan opleiden”, laat voorzitter Brando Schenker ten slotte namens Wartburgia weten.

Interview door: Rik Verkaik

Lees ook: Spijkerbar: “Daar telt je geld of wie je bent niet meer mee”

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam