Waarom het leuk is om te schermen bij Schermschool Tréville

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie sportverhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Pascal Kenter, fulltime trainer en oprichter van de Amstelveense Schermschool Tréville.

Zou u allereerst ‘Schermschool Tréville’ eens willen introduceren?

“Wij zijn in oktober 2011 begonnen met de schermschool. Wij hebben inmiddels rond de 150 leden en zijn de één na grootste schermvereniging van Nederland. Wij geven 5 dagen per week les in Amstelveen, Amsterdam en Uithoorn.”

Wat maakt schermen zo leuk om te doen?

“De variatie tussen techniek, snelheid en conditie maakt schermen een erg leuke sport om te doen. Je moet proberen je tegenstander te lezen zodat je hierop kunt inspelen. Vaak roepen mensen dat ze niet verwacht hadden dat schermen zo intensief is om te doen.”

Wat zijn de kernwaarden bij ‘Schermschool Tréville’?

“Wij vinden binnen onze club respect naar elkaar op en naast de loper erg belangrijk. Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat ieder persoon zich gewaardeerd en welkom voelt.”

Kunnen jong en oud deelnemen aan de activiteiten die jullie organiseren?

“Bij ons is het mogelijk om te komen schermen vanaf 6 jaar oud. Verder hebben wij ook mensen van rond de 35 en zelfs in de 70 die wekelijks bij ons komen schermen. Het grootste deel van de leden is tussen de 8 en 24 jaar. Verder geven wij ook veel workshops aan scholen en bedrijven.”

Waarom het leuk is om te schermen bij Schermschool Tréville

Wordt er ook meegedaan aan wedstrijden en toernooien?

“Wij doen zeker ook mee aan wedstrijden en toernooien. Er zijn toernooien in Nederland voor alle niveaus en ook buiten Nederland. Veel schermers van ons zitten ook in het nationale team die WK’s en EK’s doen. Zelf ben ik ook bondstrainer waardoor ik regelmatig met de Nederlandse selectie mee ga naar buitenlandse toernooien.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van ‘Schermschool Tréville’?

“Het hoogtepunt van de schermschool is dat wij meerdere keren ‘Amstelveense vereniging’ van het jaar geworden zijn. Daarnaast hebben wij uit onze wedstrijdgroep al meerdere Nederlands Jeugd Kampioenen afgeleverd.”

Waarom het leuk is om te schermen bij Schermschool Tréville

Hebben jullie een eigen clubgebouw?

“Helaas hebben wij geen beschikking over een eigen clubgebouw en huren wij de ruimtes van de gemeenten. Tréville heeft daardoor een omgekeerde werkwijze: Bij verenigingen met één vaste locatie komen de leden altijd naar de vereniging toe. Wij doen dit omgekeerd: de leden komen niet naar ons, maar wij komen naar de leden toe. Zo kunnen schermers uit Amsterdam, Amstelveen en Uithoorn in hun eigen woonplaats schermen.”

Hoe ziet een les schermen eruit?

“Wij starten altijd met een warming-up. Vervolgens gaan we vaak aan de hand van technische of tactische opdrachten aan de slag door te sparren met elkaar. Het grootste deel van de training bestaat uit lekker schermen met elkaar.”

Waarom het leuk is om te schermen bij Schermschool Tréville

Heeft u nog iets toe te voegen?

“Iedereen is van harte welkom om langs te komen voor 2 gratis proeflessen. Op onze website staan alle locaties en tijden waarop dit mogelijk is. Materiaal of schermkleding meenemen is niet nodig. Dat is allemaal aanwezig op alle locaties. Kom een keer meedoen”, laat Pascal Kenter ten slotte enthousiast weten namens Schermschool Tréville.