Otto Work Force VOC Amsterdam:
Links voorzitter André Zeldenthuis en rechts hoofdcoach Rachel de Haze. Foto via VOC Amsterdam

Handbalvereniging OTTO Work Force/ VOC Amsterdam maakte het beste van het afgelopen Coronaseizoen. Maar de sportclub uit Amsterdam-Noord kijkt vooral uit naar een mooie sportieve toekomst. Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen aan VOC-Amsterdam voorzitter André Zeldenthuis.

Nog even en de huidige sporthal wordt ingeruild voor een spiksplinternieuwe sporthal. Kun je iets over de ontwikkelingen vertellen?

“Als vereniging prijzen wij ons gelukkig dat we betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de plannen voor de nieuwe sporthal. Hoewel de omgevingsfactoren hier en daar wat beperkingen oplegde zijn wij heel blij dat de gemeente ons bij de ontwikkeling heeft betrokken.

De laatste informatie die wij hebben gekregen is dat er in september gestart wordt met de bouw. Verwachting is dan dat de sporthal eind 2022 opgeleverd zou kunnen worden en door ons in gebruik genomen kan worden. Op dit moment zijn er in de bouwwereld grote problemen voor wat betreft de beschikbaarheid van bepaalde materialen. Dit zou nog voor vertraging kunnen zorgen.

Hoewel de nieuwe hal straks weer een stap vooruit is in de ontwikkeling van tophandbal in Amsterdam en omgeving zal het grootste probleem met de nieuwe sporthal het parkeren zijn. In de directe omgeving van de sporthal zijn maar een zeer beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar, met wedstrijden van onze 1e damesteam is dit verre van toereikend. Wij vrezen dat dit voor heel veel frustratie zal zorgen bij bezoekende verenigingen.”

Hoe kijken jullie terug op de alternatieve competitie?

“Wij waren heel blij met de alternatieve competitie. Vorig seizoen is Rachel de Haze gestart met een geheel nieuw en enorm jong team. Door deze wedstrijden te spelen kon het team groeien. De oefenwedstrijden die nu gespeeld worden laten duidelijk zien dat het team enorm gegroeid is en geleerd heeft van de wedstrijden in de alternatieve competitie.”

Hoe staat de huidige VOC-selectie ervoor?

“De selectie is vrijwel intact gebleven. Dit in tegenstelling tot de twee voorgaande jaren waarin 6-8 speelsters afscheid namen. In verband met een zwangerschap is Talisa Groen gestopt en Jacky Ferwerda kon tophandbal niet meer combineren met carrière en gezin. Laura Zeldenthuis is weer terug van haar studie in Frankrijk en Rozemarijn Alderden is gedurende het afgelopen seizoen ingestroomd. Verder valt te vermelden dat in deze selectie 6 dames spelen in Oranje U17 en 8 dames spelen in Oranje U19.”

Doet VOC het aankomende seizoen weer een gooi naar het kampioenschap?

“Als vereniging willen wij altijd streven naar het hoogst mogelijke en ook dit jaar streven wij naar een plek bij de top 3, maar we moeten wel realistisch blijven. Wanneer het team zich zo blijft ontwikkelen en de selectie gevrijwaard blijft van ernstige blessures dan zou het mogelijk kunnen zijn. Maar verenigingen als Quintus en handbal Venlo hebben weinig aan kracht ingeboet en VZV, SEW maar ook Kwiek Raalte, blijven outsiders waar rekening mee gehouden dient te worden.”

Ik las dat jullie bezig zijn met het actualiseren van het opleidingsplan? Is het plan inmiddels gereed en wat gaat er veranderen?

“Wij hebben inderdaad behoorlijk gesleuteld aan het opleidingsplan, maar dan wel vereniging breed. Van de allerjongste jeugd tot en met de damesselectie. Wij hadden al een redelijk goede opleiding maar achteroverleunen levert niets op. Daarom heeft het bestuur de technische staf verzocht te onderzoeken wat er beter kan in onze opleiding. Dat heeft geresulteerd in twee opleidingsplannen.

Het ene plan is voor de jongste jeugd t/m 10 jaar en daar ligt de nadruk op kwantiteit, dus meer kinderen aan het handbal krijgen en plezier. Het tweede plan is meer gericht op fysieke fitheid op basis van het Athletic Skill Model, voeding, positie specifieke training en maatschappelijke ondersteuning.”

Heeft de club veel financiële last van de Coronacrisis ondervonden?

“Absoluut. In het seizoen 2019-2020 hadden wij ons gekwalificeerd voor de halve finale van het landskampioenschap. Dit zijn de wedstrijden die financieel de kersen op de taart zijn. Veel bezoekers, extra reclame-inkomsten en niet te vergeten de kantine-inkomsten. Een behoorlijke financiële strop derhalve.

Als vereniging hebben wij onze begroting voor 2020-2021 bij moeten stellen, zeker aan de inkomsten kant. Veel van de uitgaven gingen gewoon door. Sterker nog, alle testen die de speelsters moesten ondergaan om te mogen trainen en spelen kosten ons heel veel extra geld.

VOC heeft een aantal financieel zeer zware jaren gekend en daar waren we net een beetje bovenop, we hadden zelfs een bescheiden reserve op kunnen bouwen. Helaas is dat door de Coronapandemie behoorlijk geslonken.”

Hoe doet Rachel de Haze het als hoofdtrainer?

“Rachel doet het prima als trainer/coach. Ze heeft afgelopen seizoen het voor de eredivisie vereiste trainersdiploma behaald. Daarnaast heeft ze van de selectie een hecht team gemaakt. Voor ons als bestuur is het snel duidelijk geworden, dat we met haar door willen gaan. Ook Rachel heeft een goed gevoel overgehouden aan het eerste jaar als trainster en daarom waren wij er snel uit om haar contract te verlengen met 2 jaar en nog een optie van een jaar.

Maar, ik wil wel benadrukken dat Rachel er niet alleen voorstaat, wij als vereniging zijn zeer gelukkig met de vele ex-internationals, die vele trainingen verzorgen, denk hierbij aan Natasja Burgers, Jolanda Breugem en Elly-An de Boer. De technische staf bestaat ook nog uit een aantal zeer ervaren trainers zoals, George Dekeling, Jasper Dusee, Wendy de Graaf en Lenno Witteveen. Tot slot speelt Ricardo Clarijs ook nog een belangrijke rol voor VOC, hij ondersteunt de Technische staf met raad en daad, daar waar nodig.”

Hoe gaat het met de sponsoring bij VOC?

“Als vereniging hebben wij een fantastische groep sponsoren die ons zijn blijven ondersteunen en daarnaast hebben wij ook een uitermate actieve sponsorcommissie die in staat is gebleken extra sponsoren te werven, ook in deze moeilijke tijd. Hierdoor zijn wij in staat om de extra activiteiten van ons nieuwe opleidingsplan te kunnen uitvoeren”, laat voorzitter André Zeldenthuis ten slotte namens Nieuw opleidingsprogramma OTTO Workforce VOC/Amsterdam weten.

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam