Het verhaal van Roeivereniging Weesp
Vlootschouw in 2013 met centraal op de achtergrond het monumentale verenigingsgebouw

Vrije Tijd Amsterdam is dagelijks op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Angela Donkers, de secretaris van Roeivereniging Weesp.

Wilt u Roeivereniging Weesp eens introduceren?

“Onze vereniging is opgericht op 10 mei 1978 in Weesp en heeft haar botenhuis op een mooie locatie aan de Vecht. Wij beschikken over een grote verscheidenheid aan boten waaronder skiffs, wherries, C-boten, een boord-vier en een acht. Bij onze vereniging kun je volgens een professionele methode leren roeien in deze boten. Roeien is een geweldige sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen en is het hele jaar, zomer én winter, mogelijk. Heel bijzonder aan onze vereniging is dat deze volledig door leden zelf als vrijwilligers wordt gerund: roeiers opleiden, onderhoud aan boten en gebouw, de ’toko’ (kantine) beheren, toertochten organiseren etc.”

Gehuisvest in een rijksmonument

“De Roeivereniging Weesp is gehuisvest in een rijksmonument, eigendom van de gemeente Weesp en gebouwd in 1936 als zwembad naar ontwerp van de toenmalige gemeentearchitect Kors Breijer. Een prachtig pand direct gelegen aan de Vecht gekenmerkt door z’n houtbouw met een rietenkap over twee vleugels en een hoger uitgebouwd middenstuk. In de beide vleugels van het gebouw is een groot deel van de vloot ondergebracht. Naast het pand staan twee prachtige molens. De vereniging ligt aan de zuidkant van Weesp even buiten het oude centrum en is gemakkelijk te bereiken met de auto, fiets of trein.”

3 juni wordt het lustrumfeest gevierd, kunt u het programma toelichten?

“Onze vereniging zorgt al 45 jaar voor heel veel mooie persoonlijke momenten en vriendschappen en maakt bovendien actief deel uit van de Weesper samenleving. Niet voor niets is het thema van ons 9e lustrumfeest dit jaar dan ook: PASSIE, PLEZIER & VERBINDING. In besloten kring met alle leden en gasten uit onze gemeenschap vieren we deze bijzondere mijlpaal in het bestaan van onze vereniging.”

Traditionele vlootschouw

“In de ochtend beginnen we met de vlootschouw. Dit is een eeuwenoude traditie uit de scheepvaart veelal afgenomen door hooggeplaatste personen. Tijdens de vlootschouw te water staat de hoogwaardigheidsbekleder op de kade en de boten trekken achter elkaar aan deze persoon voorbij. Wij geven een signaal van eerbied en de afnemer van de vlootschouw zal hierbij teruggroeten. We zijn trots dat de vlootschouw wordt afgenomen door Seada van den Herik, voorzitter de KNRB.”

Eierkoekenrace

“In de middag wordt de Eierkoekenrace gehouden. Korte wedstrijden voor twee ploegen in C4+ en C2+, die voor de vlotten van de vereniging worden gehouden. De afstand is maar 250 meter, maar er moet flink ‘gerond’ worden. Een behendigheidswedstrijd dus. De ploeg die dit het snelste doet, wint de Gouden Eierkoek, een wisseltrofee. In de avond is er een (vegetarische) BBQ en feest voor onze leden en gasten.”

Zijn de feestelijkheden alleen voor leden?

“We nodigen iedereen uit om de vlootschouw vanaf de kade te aanschouwen. Onze hele vloot zal uitvaren en dat komt niet vaak voor. Zaterdag 3 juni tussen 10.45-11.15 uur tegenover ’t Helletje in Weesp. Daar start onze tocht terug richting ons verenigingsgebouw aan de Utrechtseweg 17 in Weesp. Het lustrumfeest is uitsluitend voor leden.”

Mooie hoogtepunten

“Eigenlijk is elke mooie roeidag op de Vecht, ook wel bekend als het mooiste roeiwater van Nederland, een hoogtepunt. Maar historisch is de oprichting van onze vereniging 45 jaar geleden een belangrijk hoogtepunt, evenals het beschikbaar komen van ons prachtige botenhuis.”

Friese Elfstedentocht

“Oudere leden halen graag herinneringen op bv. aan de Friese Elfstedentocht voor roeiers, waarbij ook ’s nachts en destijds zonder navigatie geroeid werd. De doop van elke nieuwe boot is een mooi moment, zoals een paar jaar geleden onze nieuwe 8.”

Sinterklaas en ALS Weesp City Swim

“Jaarlijks is o.a. het vertrek van de stoomboot van Sinterklaas vanaf ons vlot een hoogtepunt. Vorig jaar september was een hoogtepunt het zeer succesvolle ALS Weesp City Swim evenement vanaf onze vereniging waarmee maar liefst 60.000 euro aan sponsorgelden is opgehaald.”

Wat voor activiteiten staan er in 2023 nog meer op de agenda?

“Wedstrijden georganiseerd door onze vereniging: Midzomer Vechtrace op 17 juni en de Molenwedstrijd (jeugd) op 14 oktober. Meerdere toertochten naar Utrecht, naar Amsterdam, de Molentocht/Soldaatjestocht, Rondje Spiegelplas en in oktober de jaarlijkse snerttocht ter afsluiting van het toerseizoen. Wekelijks op meerdere weekdagen is er instructie in verschillende typen boten o.a. C4, skiff. En nog veel meer!”

Deelname aan wedstrijden

“Een aantal ploegen doet regelmatig en fanatiek mee aan wedstrijden bv. de heren 8 aan de Head of de Amstel, etc. en ook de jeugd vindt het leuk om mee te doen aan wedstrijden. Deze ploegen worden door coaches begeleid.”

Lekkere hapjes en drankjes

“Onze ‘toko’ is onze kantine en daar kunnen onze leden koffie en thee met koekjes nuttigen. Op drukkere momenten is er een vrijwilliger die dit voor andere leden verzorgd. En bij bijzondere gelegenheden (vergaderingen, wedstrijden, commissie bijeenkomsten etc.) wordt ook voor andere lekkere hapjes en drankjes gezorgd. Allemaal voor en door vrijwilligers.”

Ten slotte

“RV Weesp is een sociale en hartelijke vereniging, waarbij passie, plezier & verbinding hoog in het vaandel staat”, laat Angela Donkers ten slotte enthousiast namens Roeivereniging Weesp weten.

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam