Het verhaal van Keluarga Silat Perisai Diri in Amsterdam

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie sportverhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Ruud van Galen van Keluarga Silat Perisai Diri in Amsterdam.

Kunt u Keluarga Silat Perisai Diri Amsterdam allereerst eens introduceren?

“Keluarga Silat Perisai Diri afdeling Amsterdam is onderdeel van een van de grootste Silat stijlen in Indonesië, met 4 scholen in Nederland. Ruim 40 jaar geleden is deze stijl naar Nederland gebracht waarbij de band met de moederstijl in Indonesië tot op heden zeer sterk is. Regelmatig bezoeken trainers en leerlingen onze familie (Keluarga) in Indonesië en worden er pendekars (grootmeesters) uit Indonesië uitgenodigd om ons in Nederland te ondersteunen. Inmiddels zijn er ook in Nederland trainers met deze graduatie, maar je bent nooit uitgeleerd, dus worden de sterke banden nog altijd onderhouden. Om alle leden in de gelegenheid te stellen te trainen met de pendekars die onze trainers hebben opgeleid, zal er medio 2024 weer een pendekar uit Indonesië worden uitgenodigd.”

Het verhaal van Keluarga Silat Perisai Diri in Amsterdam

Wat is uw rol bij de vereniging?

“Mijn naam is Ruud van Galen, hoofdtrainer van de afdeling Amsterdam. Ongeveer 42 jaar geleden ben ik door Ron Tjong-A-Hung, stijlleider van PD in Nederland, ‘overgehaald’ om eens mee te trainen bij PD. Dat bleek een hele fijne ervaring, waar ik zo veel jaren later nog steeds zeer gelukkig mee ben. In de loop der jaren heb ik met de groep getraind en examens gedaan in Nederland en Indonesië. Ik heb meegedaan aan wedstrijden. Als assistent ben ik met Ron meegekomen naar de eerste school in Amsterdam. Inmiddels ben ik al vele jaren de hoofdtrainer van deze afdeling.”

Op welke locatie worden de lessen gegeven?

“In Amsterdam trainen wij in de wethouder Verheij hal aan de Polderweg, dicht bij het Muiderpoort station. Zondag van 10.30 tot 12.30 uur in de gymzaal en woensdagavond vanaf 20.00 uur in de multifunctionele ruimte. In deze ruimte ligt over de hele vloer een mat, een spiegelwand helpt om je houding te verbeteren.”

Waarom is Silat Perisai Diri (PD) interessant om te beoefenen?

“Wij bieden niet ‘alleen een vechtsport’. Onze manier van trainen helpt je om je lichaam in conditie te houden. Het versterkt niet alleen je fysieke kracht, maar ook je cognitieve vaardigheden zullen sterk verbeteren. Je komt in een groep waar iedereen gelijk is, zoals het credo van Indonesië, eenheid in verscheidenheid.”

Kan jong en oud bij Keluarga Silat Perisai Diri Amsterdam terecht?

“Op dit moment is er geen aparte groep voor kinderen, maar jeugd rond de 16 jaar kan prima meekomen. Wij hebben nu zelfs leden tot over de 60 jaar oud, die al meer dan 30 jaar bij ons trainen, maar ook relatief nieuwe leden, die korter dan 1 jaar met plezier meedoen. Dames en heren zijn altijd van harte welkom voor (een aantal) proeflessen. Wij trainen in een wit PD pak, op blote voeten. Als beginner kan je gewoon in makkelijk zittende sportkleding meedoen.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van Keluarga Silat Perisai Diri Amsterdam?

“De afdeling Amsterdam is lange tijd de school geweest waar apart werd getraind voor wedstrijden. Ron Tjong-A-Hung was in die tijd de bondscoach. Op dit moment hebben wij in Amsterdam een groep die niet zo zeer gericht is op wedstrijden, maar ligt de focus meer op geestelijk en lichamelijk welzijn.”

Ik zag dat ere-lid Felix Maitimo onlangs is overleden. Wat was zijn bijdrage aan Perisai Diri Nederland?

“Felix Maitimo, heel goed omschreven als ‘een groot man in een klein lichaam’ is een van de grondleggers van PD in Nederland. Tijdens een bezoek met zijn gezin aan Indonesië heeft hij gesprekken gevoerd met Pak Dirdjo, de geweldige man die onze stijl heeft ontwikkeld. Met toestemming van Pak Dirdjo is Ron Tjong-A Hung uiteindelijk naar Indonesië gereisd om zich de technieken eigen te maken. Felix heeft in Nederland geholpen met de opbouw van onze vereniging. Hij organiseerde grote wedstrijden op een ongekend goede wijze. Hij wist de juiste mensen om zich heen te verzamelen en inspireerde iedereen om zich heen. Zonder zijn inzet zouden wij nooit zo ver zijn gekomen.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Met ingang van woensdag 30 augustus start het nieuwe seizoen. Een mooi moment om de goede voornemens om te gaan sporten waar te maken! Kom gerust eens meetrainen. Bij ons is iedereen welkom en kan iedereen op zijn eigen niveau sporten en zich in een fijne omgeving ontwikkelen. Kijk op www.perisaidiri.nl voor uitgebreide informatie over onze vereniging”, laat Ruud van Galen ten slotte weten namens Keluarga Silat Perisai Diri in Amsterdam.

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam