Het verhaal van Hapkido Vereniging CHONGMUKWAN Amsterdam

“Chongmukwan is een verdedigingssport oorspronkelijk uit Korea. De naam Chongmukwan (정무관) is de Koreaanse naam van onze vereniging, het betekent ‘de school voor de oprechte vechtkunst’. Hapkido zelf is een Koreaanse vechtkunst waarbij je gebruik maakt van de kracht van je tegenstander. Deze kracht wordt afgeleid en omgezet in een effectieve zelfverdedigings- techniek zoals een klem of een hefboom”, aldus voorzitter Amy Mars. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter Hapkido Vereniging CHONGMUKWAN Amsterdam!

Hoe is de vereniging ontstaan?

“Onze hoofdleraar Klaas Barends volgde een Koreaanse taalschool in Amsterdam. Een aantal van zijn medeleerlingen leek het leuk om ook les te krijgen in de Koreaanse verdedigingssport. Hij besloot voor een maand een zaal te huren, postte een bericht over Hapkido lessen online en sindsdien geeft Klaas trouw elke woensdagavond les in Amsterdam.”

Het verhaal van Hapkido Vereniging CHONGMUKWAN Amsterdam

Wat is uw rol bij de vereniging?

“Zelf ben ik sinds 2014 begonnen met het volgen van de lessen bij Chongmukwan Amsterdam. Voor die tijd trainde ik op Urk en een half jaar in Alphen aan de Rijn bij zusterscholen van Amsterdam. Nu ongeveer 3 jaar ben ik lid van het bestuur, en sinds 1 jaar zelfs voorzitter. Ik zorg voor de zaalhuur, de inschrijvingen van nieuwe leden en alle zakelijk onderdelen die bij een sportvereniging horen.”

Is jezelf kunnen verdedigen belangrijk in deze tijd?

“Persoonlijk denk ik dat jezelf kunnen verdedigen altijd belangrijk is, in welke tijd dan ook. Een verdedigingssport is er niet alleen voor dat je jezelf kan verdedigen, maar is ook goed voor zelfvertrouwen, zelfdiscipline, je balans en focus. Daarnaast is het ook een prima uitlaatklep voor je energie.”

CHONGMUKWAN Amsterdam

Wat zijn de kernwaarden bij CHONGMUKWAN?

“We bieden een mix aan van traditionele technieken uit de verdedigingssport in combinatie van technieken die je in staat stellen om snel en adequaat te reageren in situaties in de moderne tijd. Belangrijker dan technieken zijn het aanleren van de basisprincipes die aan zelfverdediging ten grondslag liggen.

Daarnaast werk je bij Hapkido aan je lichaamscontrole, kracht en mobiliteit, maar ook je mindset en focus. Hapkido geeft je een fysieke en mentale uitlaatklep. Je kan je energie kwijt in de training en tegelijkertijd laad je jezelf weer op.”

Wat is het leukste dat jullie als vereniging ooit hebben meegemaakt?

“Op deze vraag had ieder lid een ander antwoord. De meesten gaven aan dat dit onze groepsreis naar Korea in 2016 was. Hierbij kwam vooral het moment naar voren dat we met 30 graden loopvormen ging oefenen in een fontein, om toch te kunnen trainen en ook verkoeling te hebben in Finland (2018). Ook werden de trainingen genoemd, waarbij Ko Baek-yong en zijn zoon Sehwan ons bezochten vanuit Korea.

Daarnaast vindt iedereen dat de groep waarmee we nu elke woensdag op de mat staan zeer gezellig is, en de lessen leuk en uitdagend zijn.”

Moet iemand lid zijn om te kunnen deelnemen aan de activiteiten?

“De eerste 4 keer kun je gratis meetrainen om te kijken of Hapkido iets voor jou is. Om mee te doen aan eventuele zomerkampen of speciale trainingen, zal je lid moeten zijn of wordt een x bedrag vergoeding gevraagd.”

CHONGMUKWAN Amsterdam CHONGMUKWAN Amsterdam

Op welke plekken vinden de lessen plaats?

“Wij trainen elke woensdag van 19:00 uur tot 20:00 uur bij sporthal de Pijp. We hopen binnenkort naar een 1,5 uur training toe te gaan.”

Doen jullie ook mee aan wedstrijden/toernooien?

“Bij Hapkido horen helaas geen wedstrijden of toernooien. Vaak zijn er wel speciale trainingsdagen, deze vinden vaak plaats op Urk of IJsselstein bij onze zusterverenigingen.”

Nog iets toe te voegen?

“Voor verdere informatie is een ieder welkom om een kijkje op onze website te nemen”, laat voorzitter Amy Mars ten slotte namens Hapkido Vereniging CHONGMUKWAN Amsterdam weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam