Het verhaal achter Zwemvereniging De Meeuwen Diemen
VLNR: John van Oevelen (waterpolo), Edwin Horstman (wedstrijdzwemmen), Hilda Koevoets (elementair), Dennis Hooijberg, Niels Boesten, Sanne Winchester, Rémon Hofstee en Leanne den Boer (synchroonzwemmen).

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker in tijden van Corona op zoek naar leuke verhalen in de hoofdstad. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Dennis Hooijberg van Zwemvereniging De Meeuwen Diemen.

Wilt u ‘zwemvereniging De Meeuwen Diemen’ introduceren?

“Zwemvereniging De Meeuwen Diemen is een gezellige zwemvereniging. Plezier in het zwemmen staat bij ons voorop. We hebben veel betrokken vrijwilligers en lieve, trouwe leden. We zien vaak dat als iemand lid wordt, gezins- en familieleden ook lid worden en er ontstaan veel mooie vriendschappen.”

Zijn jullie tevreden met het Sportcentrum Wethouder F.B. Duran?

“We zwemmen al sinds lange tijd in Diemen. We hebben een goede samenwerking met de gemeente en het zwembad voldoet aan alles wat wij nodig hebben voor onze activiteiten. De gemeente denkt na over een nieuw zwembad, wij zullen dan ook meedenken in de wensen voor de nieuwbouw.”

Aan welke activiteiten kunnen leden van de zwemvereniging deelnemen?

“We bieden leszwemmen op woensdagavond, sterrenplan, synchroonzwemmen, waterpolo en wedstrijdzwemmen.”

Wordt er naast zwemmen ook andere activiteiten georganiseerd?

“Jaarlijks organiseren wij de Zwem4daagse in Diemen, daarnaast proberen we elk jaar een sponsorswim voor het goede doel te houden. We hebben elk jaar een kerstborrel en een gezellige seizoensafsluiting met een barbecue, indien gewenst vegan.”

Heeft de Coronacrisis veel impact op jullie zwemvereniging?

Het is voor ons moeilijk dat het zwembad een aantal keren een periode gesloten geweest is. Nu is dat ook weer zo. We merken vooral dat de leden het zwemwater erg missen. Gelukkig hebben weinig leden hun lidmaatschap opgezegd en hoeven we geen huur te betalen omdat we het zwembad ook niet gebruiken. Toch gaan de kosten van de KNZB en verzekering door.

Hoeveel leden telt de zwemvereniging en zijn er nieuwe leden welkom?

“Wij schommelen tussen de 200 en 300 leden. Er zijn altijd nieuwe leden welkom. Omdat we nu erg veel jeugd bij waterpolo hebben is er een tijdelijke ledenstop bij de jeugd, maar bij alle andere afdelingen zijn nieuwe leden altijd welkom.”

Kunt u iets meer over het sterrenplan vertellen?

“Het sterrenplan is speciaal gemaakt voor kinderen die zwemmen erg leuk vinden. Voor de groep van kinderen die hun B (of C)-diploma gehaald hebben is een programma ontwikkeld waarbij ze hun vaardigheden in het zwembad verbeteren. Veel goede zwemmers zijn daarbij trainer, ze geven met veel plezier deze lessen. Tijdens deze lessen leren kinderen ook de wedstrijdsporten kennen, zodat ze makkelijk de overstap kunnen maken naar synchroonzwemmen, wedstrijdzwemmen of waterpolo.”

Hoe gaat met de vrijwilligers?

“We hebben hele goede vrijwilligers. We hebben een jong bestuur en elke afdeling heeft een aparte commissie, daarnaast zijn er veel vrijwilligers beschikbaar voor regelmatige inzet of af en toe tijdens evenementen. Hiervoor zijn we altijd heel dankbaar. Alle vrijwilligers die bij ons in het zwembad staan hebben een VOG, zoals aangeraden en geëist wordt door NOC-NSF.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van ‘zwemvereniging De Meeuwen Diemen’?

“We hebben een aantal oud-leden die hebben deelgenomen aan de olympische spelen. Ton Buunk en Hans Wouda zaten in het waterpoloteam in de jaren ’60 en ’70. Mevrouw Iet Koster zwom een wereldrecord en heeft veel medailles gewonnen, ook stond zij aan de basis van het kunstzwemmen (nu synchroonzwemmen) in Nederland.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe leden en vrijwilligers uit Diemen en omstreken. Voor meer informatie kunt u de website bekijken of een mail sturen naar [email protected] . Er is op dit moment een korte wachtlijst voor leszwemmen, dus u kunt uw kind aanmelden voor zwemles. We zullen pas weer kinderen oproepen als we weer kunnen starten na de tijdelijke sluiting van de zwembaden, maar nadien is de wachtlijst kort”, laat Dennis Hooijberg ten slotte namens zwemvereniging De Meeuwen Diemen weten.

Interview door: Rik Verkaik

Lees ook: Het verhaal achter Trampoline Vereniging Veerkracht

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam